Όσο τα παιδιά μας μεγαλώνουν και «σκαρφαλώνουν» από τη μια τάξη στην άλλη, τόσο αυξάνεται και το διάβασμα στο σπίτι. Κανένα πρόβλημα! Εδώ θα βρείτε δέκα προτάσεις για άριστα στο σχολείο! Από τη διαμόρφωση του χώρου μέχρι τη μουσική, όλα συμβάλλουν στο να γίνει το διάβασμα ευχάριστο. «Είναι βασικό να παρατηρούμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας προκειμένου να εντοπίσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του», σύμφωνα με την κ. Ευανθία Τριανταφυλλίδου, Ψυχολόγο και Υπ. Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Ε.Κ.Π.Α.
Διαμορφώστε το χώρο
Είτε πρόκειται για το τραπέζι της κουζίνας είτε για το γραφείο στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού, ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος μελέτης είναι απαραίτητος. Ιδανικός χώρος: Φωτισμός πλήρους φάσματος και σε σωστή ένταση Ορθή θέση σώματος: σε ανατομική καρέκλα και κατάλληλο γραφείο ανάλογα με το ύψος του παιδιού Χρώματα που αρέσουν στο παιδί Ευρύχωρο γραφείο, εφοδιασμένο με μολύβια, στυλό, τετράδια και ό,τι άλλο χρειάζεται Σωστή θερμοκρασία δωματίου, ώστε το παιδί να μην κρυώνει αλλά ούτε και να ζεσταίνεται υπερβολικά
Συνεργαστείτε με τους δασκάλους
Μια τακτική επαφή με τους δασκάλους σας βοηθά να είστε ενήμεροι για την ποσότητα και το είδος της μελέτης για το σπίτι. Ακολουθήστε τις συμβουλές τους για να κάνετε τα παιδιά σας να αισθανθούν ότι στο σπίτι και στο σχολείο αποτελούν μέρος μιας ομάδας. Ακόμα και αν διαφωνείτε με κάτι από την πλευρά του δασκάλου συζητήστε με το παιδί έτσι ώστε αυτό να μην στραφεί εναντίον του.
Βοηθήστε αλλά με μέτρο
Πρέπει ο γονιός να συμμετέχει στο διάβασμα; Ναι, όταν υπάρχει λόγος, όπως σε ένα πρόβλημα στα μαθηματικά. Δεν υπάρχει λόγος όμως να ανακατεύεται σε ό,τι μπορεί το παιδί να κάνει μόνο του. Και βέβαια η βοήθεια πρέπει να δίνεται ευχάριστα, χωρίς πίεση και γκρίνιες. Μια γκρινιάρικη βοήθεια είναι χειρότερη από καθόλου βοήθεια! Η σωστή συμμετοχή από την πλευρά σας ενθαρρύνει το παιδί και τονώνει την αυτοπεποίθησή του. Ο καταρτισμός ενός προγράμματος είναι σημαντικός για την επιτυχία
Φτιάξτε πρόγραμμά
Αφήστε λίγη ώρα ξεκούρασης μετά το σχολείο, αλλά μην το ξενυχτήσετε κιόλας. Το παιδί θα είναι πιο κουρασμένο. Για ένα σαββατοκύριακο όλο παιχνίδι και κέφι καλό θα είναι τα μαθήματα της επόμενης εβδομάδας να γίνονται από την Παρασκευή. Προσπαθήστε να σερβίρετε το φαγητό την ίδια ώρα κάθε μέρα και ορίστε κά-ποιο συγκεκριμένο χρόνο για το διάβασμα, ανάλογα με την ηλικία του. Ένα “μπράβο” στο παιδί είναι το καλύτερο δώρο!
Διαβάστε με παρέα
Πάρτε και εσείς ένα βιβλίο και διαβάστε μαζί του στο δωμάτιο προκειμένου να του κάνετε σιωπηλή παρέα. Όπως πολλοί άνθρωποι προτιμούν να διαβάζουν ένα βιβλίο σε μια δημόσια βιβλιοθήκη αντί να το διαβάζουν στο χώρο τους, έτσι και το παιδί σας μπορεί να νιώθει καλύτερα από τη παρουσία κάποιου κοντά του που κάνει το ίδιο πράγμα με αυτό. Επίσης, πολύ αποτελεσματικό θα βρείτε και το να φέρετε ένα φίλο του παιδιού σπίτι για διάβασμα, αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι αυτό δε θα αποτελέσει αφορμή για παιχνίδι.
Μοιράστε ανταμοιβές και κοπλιμέντα
Δε λέμε να παρακαλάτε το παιδί σας να διαβάσει ή να του υπόσχεστε δώρα για να το πείσετε. Ένα «μπράβο», όμως, όταν τα πάει ιδιαίτερα καλά σε κάτι θα το χαροποιήσει και θα του δώσει κουράγιο. Με τον ίδιο τρόπο, αν μια μέρα έχει πολύ, ή δύσκολο, διάβασμα, μια ανταμοιβή στο τέλος θα είναι η καλύτερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε για να του δώσετε χαρά.
Συγκεντρωθείτε για υλικό
Όλοι, όταν ήμασταν μικροί, θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας να μας λένε πως δε θα φάμε γλυκό αν δεν τελειώσουμε πρώτα όλο το φαγητό μας. Έτσι και εσείς, πείτε στο παιδί σας ότι δεν μπορεί να δει τηλεόραση ή να παίξει μέχρι να τελειώσει το διάβασμα. Η μουσική, αντίθετα, δεν ενοχλεί πάντα. Ίσα-ίσα, συχνά συμβάλλει στη δημιουργικότητά μας. Συμβουλές έκτακτης ανάγκης Χρησιμοποιήστε χρωματιστό μαρκαδόρο για υπογράμμιση λέξεων που μπερδεύουν το παιδί Αν το παιδί έχει αρνητική στάση στο διάβασμα, αλλάξτε τα αισθήματα του για αυτό! Πώς; Διαβάστε μαζί παραμύθια με εικόνες ή κόμικς, ζωγραφίστε κάτι, φτιάξτε κολάζ με αφορμή αυτό που διαβάσατε Παίξτε κρεμάλα και λύστε σταυρόλεξα αν έχει το παιδί δυσκολία στην ορθογραφία κάποιας λέξης Προτρέψτε το παιδί να φτιάξει δικό του λεξικό καταγράφοντας τις λέξεις που το δυσκολεύουν
Μη βλέπετε το διάβασμα σαν αγγαρεία
Το διάβασμα μοιάζει παρεξηγημένο από τα παιδιά, και όχι μόνο. Θυμίστε τους ότι δεν πρόκειται απλά για μερικές ασκήσεις που πρέπει να λύνουν πάση θυσία και να μην ασχοληθούν ποτέ ξανά μαζί τους, αλλά για κάτι παραπάνω. Μάθετε τα να κρατάνε σημειώσεις και να διηγούνται με δικά τους λόγια όσα διάβασαν. Το διάβασμα μπορεί να γίνει παιχνίδι με την κατάλληλη προσέγγιση!
Διορθώνετε όταν πρέπει
Όταν τελειώσει το παιδί σας τις ασκήσεις του κοιτάξτε και σιγουρευτείτε ότι έχουν γίνει όλες και ότι έχει καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. Εάν, τα λάθη είναι μικρά και δεν έχουν να κάνουν με την τακτική επίλυσης των ασκήσεων, μην τα διορθώνετε. Είναι χρήσιμο για τον δάσκαλο να μπορεί να βλέπει ποια λάθη γίνονται συχνότερα, για να καταπολεμά κάθε πρόβλημα εγκαίρως.
Απογευματινές δραστηριότητες
Δε χρειάζεται να φορτώνετε με πολλές δραστηριότητες τα παιδιά. Πιθανώς αυτό που εσείς θεωρείτε ξεκούραση για το παιδί (π.χ. ένα άθλημα, μπαλέτο, διάφορες δραστηριότητες) να το κουράζει τελικά. Σκεφτείτε ότι ακόμα και από τη μια δραστηριότητα στην άλλη ξοδεύεται χρόνος που θα μπορούσε να τον είχε χρησιμοποιήσει για ξεκούραση το παιδί και να μελετήσει αργότερα πιο εύκολα τα μαθήματα του.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.