Το να θέτουμε στόχους δεν είναι μια απλή υπόθεση. Χρειάζεται – μεταξύ των άλλων – να ακολουθούμε ορισμένα βήματα προκειμένου να προγραμματίσουμε κατάλληλα το υποσυνείδητό μας για να μην χάνουμε την αποφασιστικότητά μας κατά τη διαδικασία επίτευξής τους…
Για να θέσουμε στόχους, πρώτα θα πρέπει να γνωρίζουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε. Τόσο επαγγελματικά, όσο και προσωπικά. Μόλις είμαστε σίγουροι για το τι θέλουμε, είμαστε σε θέση να τους καταγράψουμε σε ένα χαρτί και έπειτα να καταστρώσουμε σχέδιο για την υλοποίησή τους. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Αρχικά με ποιο τρόπο μπορούμε να θέτουμε αποτελεσματικά στόχους;
Τι θέλετε να επιτύχετε;
Η ερώτηση «τι θέλεις να επιτύχεις στη ζωή σου;» μπορεί να μοιάζει απλή, αλλά η απάντησή της για τον καθένα μας δεν είναι καθόλου απλή. Απαιτεί να έχουμε πρώτα από όλα αυτογνωσία για να απαντήσουμε…
Γράψτε τους στόχους σας
Κάτι σχεδόν μαγικό συμβαίνει, όταν γράφουμε σε ένα χαρτί αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε. Γράφοντας τους στόχους τους, δεσμεύουμε υποσυνείδητα περισσότεροτον εαυτό μας στο να παλέψει για αυτούς από ότι εάν απλώς τους λέγαμε προφορικά. Οπότε το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε ένα τετράδιο και ένα στυλό και να τους καταγράψουμε.
Να είστε σαφείς
Η διαφορά της ευχής από τον στόχο είναι ότι η πρώτη είναι αφηρημένη. Αντίθετα οι στόχοι μας επιβάλλεται να είναι ξεκάθαροι. Για παράδειγμα το να πεις: «θέλω να χάσω κιλά» είναι μια ευχή. Ενώ το να πεις: «θέλω να χάσω 3 κιλά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα» είναι ένας στόχος.
Βάλτε deadline
Όπως παρατηρείτε στο παράδειγμα του στόχου που προαναφέραμε, υπάρχει ένα deadline. Όμως είναι απαραίτητο αυτό να υπάρχει και πως μας βοηθά; Η αλήθεια είναι ότι οι στόχοι που δεν έχουν deadline είναι απλά ευχές. Οπότε το deadline:
- Κατά πρώτον μας κάνει να γνωρίζουμε τι «δουλειά» χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα, εβδομάδα και μήνα κατά τη διαδικασία υλοποίησης του εκάστοτε στόχου μας
- Κατά δεύτερον, μας προκαλεί στρες. Και αυτό είναι καλό, διότι μας απομακρύνει από την αναβλητικότητα και την τεμπελιά. Μας δίνει κίνητρο και μας κάνει να είμαστε σε επαγρύπνηση για όποια δράση χρειάζεται να αναλάβουμε.
- Το να γνωρίζουμε το «γιατί» θέλουμε να επιτύχουμε κάτι είναι ζωτικής σημασίας. Έχοντας καταγεγραμμένους τους λόγους, ουσιαστικά μπορούμε να τους υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας βλέποντάς τους, όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν ή όταν νιώθουμε ότι έχουμε χάσει το κίνητρό μας. Θυμίζουμε με αυτόν τον τρόπο στον εαυτό μας το γιατί αξίζει να μην εγκαταλείψει την προσπάθειά του…Εάν π.χ. θέλετε να χάσετε κιλά, για ποιο λόγο θέλετε να το κάνετε; Για να γίνετε πιο ελκυστικοί για τους άλλους; Για να νιώθετε καλύτερα με τον εαυτό σας; Για να ανακτήσετε την χαμένη αυτοπεποίθησή σας; Για να έχετε περισσότερη ενέργεια και αντοχή στη μέρα σας; Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που σας αντιπροσωπεύουν, καταγράψτε τους με σαφήνεια.Αναγνωρίστε τα πιθανά εμπόδιαΤι πιθανόν θα σας εμποδίσει να τους επιτύχετε;Τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει κανείς κατά τη διαδικασία της επίτευξης των στόχων του είναι τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.Τα εσωτερικά μπορεί να είναι για παράδειγμα:
- ο φόβος
- το άγχος
- η κακή διαχείριση του χρόνου
- η έλλειψη πειθαρχίας
Τα εξωτερικά μπορεί να είναι για παράδειγμα:- το τοξικό μας οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον
- η έλλειψη οικονομικών πόρων.
Αναγνωρίστε τα για να δείτε και πως μπορείτε να τα υπερβείτε ή εξαλείψετε. Κατά τον Brian Tracy, τα περισσότερα εμπόδια που εμφανίζονται στο «δρόμο» μας είναι… εσωτερικά. Αυτό από μια οπτική είναι καλό στοιχείο. Σημαίνει ότι είναι στο «χέρι» μας να τα διαχειριστούμε…Καταστρώστε το πλάνο σαςΕάν θέλουμε να χάσουμε 3 κιλά μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, θα χρειαστεί να «καίμε» περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώσαμε.Να βλέπετε μια φορά το πρωί και μια το βράδυ τους στόχους σαςΑυτό είναι κάτι που το είχε προτείνει πρώτος ο Napoleon Hill. Με αυτήν την συνήθεια μπορούμε να προγραμματίσουμε κατάλληλα το υποσυνείδητό μας, κάνοντάς το σύμμαχό μας…