Το 1932, ο συντάκτης μιας εφημερίδας ονόματι John McPhee σκέφτηκε αυτό που εκείνος πίστευε ως μια λαμπρή ιδέα για τη διαφήμιση μιας παρέλασης για τις ημέρες των Χριστουγέννων στην πόλη Μέσα στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Στις 16 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, ένα μικρό αεροπλάνο θα απογειωνόταν και θα περνούσε πάνω από τα κεφάλια των 2.500 κατοίκων της μικρής πόλης κάνοντας ακροβατικά. Στις 4:15 μ.μ., θα άνοιγε πόρτα του αεροπλάνου και θα αποκαλυπτόταν ο Άγιος Βασίλης -για την ακρίβεια, ένας κασκαντέρ σαν Άγιος Βασίλης. Ο Άγιος Βασίλης θα έπεφτε με αλεξίπτωτο σε ένα χωράφι έξω από την πόλη, απ' όπου, με τη συνοδεία αστυνομίας, θα πήγαινε στο εμπορικό κέντρο να δώσει δώρα.
Αυτό ήταν το σχέδιο του McPhee της εφημερίδας Mesa Journal-Tribune. Σύντομα, η εμφάνιση του Άγιου Βασίλη ήταν η κουβέντα όλων των καταστηματαρχών της πόλης οι οποίοι πάλευαν να κρατηθούν στη μέση της της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης (Great Depression). Ο McPhee είχε γίνει ήρωας.
Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά όμως, ο McPhee διώκονταν από την πόλη. Για τα υπόλοιπα 36 χρόνια της ζωής του, είχε γίνει γνωστός ως ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Άγιο Βασίλη.
Η τρομακτική σκηνή που τελικά συνέβη ήταν μια ατυχής συνέπεια της φιλοδοξίας του McPhee. Ως νέος συντάκτης, ήταν γεμάτος με έξυπνες ιδέες και άφθονη ενέργεια. Όταν το ενδιαφέρον για την παρέλαση φαινόταν να παραπαίει, σκέφτηκε την λαμπρή είσοδο του Άγιου Βασίλη (δεν είναι απολύτως σαφές αν κάποιοι του ζήτησαν βοήθεια ή αν το πρότεινε μόνος του). Η αεροπορία ήταν ακόμη κάτι νέο εκείνη την εποχή. Το ίδιο συνέβαινε και με τον βλέπεις κάποιον να πέφτει με αλεξίπτωτο. Το προηγούμενο έτος, κοντά στο Φοίνιξ, είχε σχεδιαστεί να γίνει κάτι ανάλογο πάλι, αλλά τελικά, ο Άγιος Βασίλης απ΄λώς αποβιβάστηκε από το προσγειωμένο αεροσκάφος. Φανταστείτε τι θα σήμαινε αν στην μικρή, αγροτική πόλη Μέσα ο Άγιος Βασίλης έπεφτε με αλεξίπτωτο!
Το καλό Άγιο θα υποδυόταν ένας κασκαντέρ, το όνομά του οποίου δεν καταγράφηκε ποτέ, ο οποίος θα έπεφτε από ύψος 900 μέτρων.
Την ημέρα της απογείωσης, ο McPhee βρήκε τον κασκαντέρ σε ένα μπαρ, τόσο μεθυσμένο που ήταν αδύνατο να συμμετάσχει. Αντιμέτωποι με το τι θα γινόταν, και κυρίως την απογοήτευση των μικρών παιδιών αν αναβάλλονταν η εμφάνιση του Άγιου Βασίλη, ο McPhee έθεσε αμέσως σε ενέργεια ένα άλλο σχέδιο. Έπεισε ένα κατάστημα ειδών ένδυσης να του δανείσει μια κούκλα, την οποία έντυσε με το κουστούμι του καλού Άγιου. Στη συνέχεια, έδωσε εντολή στον πιλότο να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη πτήση. Στο αποκορύφωμα της, ο πιλότος θα έσπρωχνε την κούκλα έξω από το αεροπλάνο. Από μακριά, οι κάτοικοι δε θα μπορούσαν να διακρίνουν την κούκλα, θα έβλεπαν απλά κάτι κόκκινο να πέφτει στο χωράφι. Ο McPhee θα πήγαινε στο σημείο και ντυμένος αυτός σαν Άγιος Βασίλης θα πήγαινε στην πόλη.
Καθώς τα λεπτά περνούσαν, οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης και να κοιτάν ψηλά στον ουρανό, οι δε καταστηματάρχες προετοιμαζόντουσαν για την πελατεία.
Το αεροπλάνο άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από την πόλη. Σύντομα, όπως διαφημίζονταν, ένας άνδρας ντυμένος στα κόκκινα εμφανίστηκε στην πόρτα. Κανείς δεν φάνηκε να παρατηρεί κάτι παράξενο.
Ο McPhee αργότερα θα ανέφερε ότι η προσέλευση στην πόλη ήταν "το μεγαλύτερο πλήθος στην ιστορία της". Όπως έλεγε το σχέδιο, ο Άγιος Βασίλης βγήκε από το αεροπλάνο και άρχισε να πέφτει. Ο McPhee, που παρακολουθούσε από μακριά, περίμενε να δει το αλεξίπτωτο να ανοίγει. Τίποτα όμως δε φαινόταν να επιβραδύνει την πτώση του καλού Άγιου. Το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε.
Τα παιδιά άρχισαν να ουρλιάζουν. Μερικοί γονείς κάλυπταν τα μάτια τους και τα στόματά τους βλέποντας την τραγωδία που συνέβαινε μπροστά τους. Ο Άγιος Βασίλης προσγειώθηκε ανώμαλα σε ένα χωράφι. Όσοι εργάζονταν εκεί ήταν τόσο συγκλονισμένοι που άρχισαν να τρέχουν.
Ο McPhee έντρομος έτρεξε στην κούκλα, της έβγαλε το κοστούμι και το φόρεσε ώστε να τον δουν. Αλλά όταν έφτασε στην πόλη, τα παιδιά είχαν κρυφτεί μέσα στα σπίτια κλαίγοντας και οι γονείς τον κοίταζαν με έκπληξη αλλά και μανία.
Ο McPhee σκέφτηκε ότι θα χαλάρωναν βλέποντας τον Άγιο, ζωντανό και καλά στην υγεία του, αλλά κανείς δεν ήξερε πώς να αντιδράσει. Η προγραμματισμένη παρέλαση πραγματοποιήθηκε, αλλά πλέον έμοιαζε με κηδεία.
Καθώς ο McPhee γυρνούσε την πόλη εξηγώντας τι συνέβη -μάλιστα, μια γυναίκα ήταν τόσο τρομοκρατημένη που γέννησε πρόωρα- συνειδητοποίησε ότι του επιρρίπτονταν η αποκλειστική ευθύνη για την καταστροφή των Χριστουγέννων και μπορεί αυτό να μην ήταν καλό για τη σωματική του ακεραιότητα... Έτσι, έφυγε από την πόλη για μια εβδομάδα. Όταν επέστρεψε, η Journal-Tribune προσπάθησε να εξηγήσει τη μυθολογία του Α΄γιου Βασίλη.
Παρά τις προσπάθειές του, ο McPhee απέκτησε κακή φήμη στην Μέσα. Η ιστορία του "Ανθρώπου που Σκότωσε τον Άγιο Βασίλη" και τρομοκράτησε μια ολόκληρη γενιά έγινε ετήσια παράδοση μέσα και γύρω από την πόλη. Οι εφημερίδες της Αριζόνα ανέφεραν την ιστορία για τα επόμενα 70 χρόνια. Ο McPhee επέστρεψε για λίγο στην Μέσα στα μέσα της δεκαετίας του 1940, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε να μείνει.
Το ατυχές περιστατικό όμως, μπορεί να πει κανείς ότι είχε επιτυχία. Οι γονείς ανησυχώντας ότι τα παιδιά τους είχαν τραυματιστεί βλέποντας τον καλό Άγιο να σκοτώνεται, τα γέμισαν με δώρα εκείνη τη χρονιά, ανυψώνοντας για λίγο την οικονομική τους κατάσταση. Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Άγιο Βασίλη, τελικά, έσωσε τα Χριστούγεννα.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.