Είναι χρέος των γονέων να βοηθάνε τα παιδιά τους να γίνουν δυνατά και αυτόνομα ενεργά μέλη της κοινωνίας, εμφυσώντας τους μια υγιή αντίληψη για τον εαυτό τους και ενδυναμωτικές πεποιθήσεις για τη ζωή. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η στάση απέναντι στην αποτυχία.
Αν κάποιος έχει θετική στάση θα αντιμετωπίζει την αποτυχία ως μάθημα, ως εμπόδιο στο δρόμο του, που απλώς πρέπει να υπερπηδήσει και όχι ως κάτι που είναι ικανό να τον σταματήσει στην πορεία του.
Πώς μπορούν οι γονείς να χτίσουν κουλτούρα αποτυχίας στα παιδιά τους
Αποδεχτείτε τα λάθη, τα σφάλματα και τις αποτυχίες των παιδιών σας. Αν τους καλλιεργήσετε την κουλτούρα να αποδέχονται την αποτυχία ως μέρος της ζωής και να μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους θα τα δυναμώσετε για μια ζωή.
Χτίστε στα παιδιά σας προσόντα για τη ζωή
Διδάξτε να τα αγωνίζονται μέχρι τέλους και να μην εγκαταλείπουν ποτέ. Να θυμάστε δεν υπάρει αποτυχία, εφόσον δεν εγκαταλείπεις. Υπάρχει μάθηση, αλλά όχι αποτυχία. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε έλεγαν οι αρχαίοι, το οποίο ισχύει εξίσου και στην αντίθετη εκδοχή του. Δηλαδή δεν πρέπει να απελπίζεις ή να καταριέσαι έναν άνθρωπο, αν δεν τον δεις μέχρι το τέλος του. Ο χρόνος είναι συνεχής και μόνο στο τέλος φαίνονται οι άνθρωποι. Ο παππούς μου έλεγε «μηδένα προ του τέλους κακάριζε», το οποίο έχει το ίδιο νόημα, αλλά μου αρέσει πιο πολύ.
Διδάξτε στα παιδιά σας την αξία της υπομονής και επιμονής. Να αγαπάνε τη ζωή, να αγωνίζονται για τους στόχους τους, να αγαπάνε το «ταξίδι», αλλά και τον προορισμό. Και πάνω απ’όλα να σέβονται τον εαυτό τους και τις αξίες τους. Ο αυτοσεβασμός χτίζει αυτοπεποίθηση, που είναι από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ζωής!
Ενδυνάμωση για μια ζωή
Χτίστε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας με μικρά καθημερινά πράγματα. Φτιάξτε χαριτωμένα post-it με ενθαρρυντικά λόγια για το παιδί και κολλήστε τα σε διάφορα σημεία που θα «κουτουλάει» το παιδί πάνω τους, π.χ. στα συρτάρια του, στη μολυβοθήκη, στον καθρέπτη του μπάνιου. Οι θετικές δηλώσεις περνάνε στο υποσυνείδητο του παιδιού σας, χτίζοντας γερά θεμέλια στο μυαλό του. Το 2006 όταν πέρασα την εκπαίδευση εκπαιδευτών της αμερικάνικης εταιρείας Dale Carnegie μας ζήτησαν κάτι αντίστοιχο ως άσκηση. Ο καθένας έγραψε σε ένα post-it μια ενδυναμωτική έκφραση. Ακόμα θυμάμαι το δικό μου και μου δίνει δύναμη όταν τη χρειάζομαι: “Evi you always pull it through”. (σημείωση- η εκπαίδευση ήταν στα αγγλικά). Ποια θα θέλατε να είναι η ενδυναμωτική έκφραση του παιδιού σας; Κάντε το να σας θυμάται με βάση αυτή.
Καλλιεργήστε στα παιδιά την αξία της πίστης. Το «believe in you» και «I believe in you» είναι εξίσου αποτελεσματικά. Ενισχύστε την πίστη των παιδιών στον εαυτό τους λέγοντάς τους συνεχώς «Ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις», «Θα τα καταφέρεις», «Πιστεύω σε σένα». Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία πάντα επαληθεύεται είτε θετικά, είτε αρνητικά. Δηλαδή αν «φυτεύεις στο μυαλό κάποιου την ιδέα» ότι αξίζει ή δεν αξίζει, τείνει να το πιστεύει τόσο πολύ που το κάνει ταυτότητά του και δημιουργεί μόνος του τις συνθήκες ώστε να επαληθευτεί η προφητεία. (Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως φαινόμενο του Πυγμαλίωνα, έχει επαληθευτεί σε πολλές έρευνες, με δείγμα μαθητών και σπουδαστών). Διαλέξτε λοιπόν, εσείς γονείς, ποια από τις δύο πεποιθήσεις θέλετε να ενισχύσετε!
Εύη Ξυραφά, https://www.flowmagazine.gr