Story Wars: Ένα συνεργατικό ψηφιακό εργαλείο δημιουργικής γραφής

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0



O όρος «Δημιουργική Γραφή» χρησιμοποιείται και νοηματοδοτείται με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι τον ταυτίζουν άμεσα με τη λογοτεχνική παραγωγή και άλλοι τον αποσυνδέουν από αυτήν, συσχετίζοντάς τον με τη δημιουργική σύνθεση πρωτότυπων και ποικίλων κειμενικών ειδών. Ο εκπαιδευτικός καλείται να εισάγει ποικίλα ερεθίσματα στην τάξη, ώστε οι μαθητές, μέσα από ελκυστικές και ευχάριστες διαδικασίες, που αποπνέουν την αίσθηση της περιέργειας, της περιπέτειας, του πειραματισμού και της φαντασίας, να οδηγηθούν στην παραγωγή, τη δόμηση και την πρώτη καταγραφή νέων ιδεών ή προϋπαρχόντων, που συντίθενται σε νέο κείμενο. Σημαντική θέση στη διαδικασία αυτή κατέχει η ανάπτυξη ισχυρών εσωτερικών κινήτρων στα παιδιά για τη συγγραφή ενός ευρέως φάσματος δημιουργικών κειμένων, που  πλημμυρίζουν από πρωτοτυπία και φαντασία

Το Story Wars, είναι ένα ψηφιακό εργαλείο δημιουργικής γραφής που προάγει τη συνεργατική δημιουργία γραπτών κειμένων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μια ιστορία μπορεί να αποτελεί προϊόν ομαδικής συγγραφής, «ταξιδεύοντας» από παιδί σε παιδί, ομάδα σε ομάδα, τάξη σε τάξη, σχολείο σε σχολείο και παιδί σε γονιό. Το εργαλείο επιτρέπει την συγγραφή επιμέρους κεφαλαίων μιας ιστορίας από διαφορετικούς χρήστες υπό την μορφή υγειούς »άμιλλας’ καθώς μετά τη δημιουργία ενός κεφαλαίου ο επόμενος χρήστης έχει συγκεκριμένο χρόνο για να προσθέσει το κείμενο του.
Πώς λειτουργεί
Αφού εισέλθουμε στο κεντρικό μενού της εφαρμογής με όνομα και κωδικό χρήστη, θα δούμε να εμφανίζονται στην οθόνη μας μια σειρά από ιστορίες άλλων χρηστών. Στη δεξιά πάνω γωνία υπάρχει η επιλογή «New story» με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια ιστορία.

(κεντρικό μενού StoryWars)
Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το πλαίσιο δημιουργίας του κειμένου μας. Μπορούμε να δώσουμε τον τίτλο και να γράψουμε το κείμενο μας. Επιπλέον μπορούμε να ρυθμίσουμε κάποιες προδιαγραφές αναφορικά με το απόρρητο και το χρονικό περιθώριο το οποίο θα έχουν οι επόμενοι χρήστες για να προσθέσουν το δικό τους κείμενο.
Αφού ολοκληρώσουμε το κείμενο μας, μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό εικόνα και να το διαμοιράσουμε στους μαθητές μας για να προσθέσουν το δικό τους κομμάτι είτε μέσω πρόσκλησης με μαιλ είτε απευθείας με link.
Μάθετε περισσότερα στον σύνδεσμο: Story Wars

Περισσότερα εκπαιδευτικά λογισμικά εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)