Οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν μπορούν να τα κρατήσουν για πάντα κοντά τους, ούτε εκείνα να μείνουν για πάντα μωρά. Υπάρχουν - όπως ήδη πιθανότατα γνωρίζετε - αρκετοί γονείς που θα ήθελαν τα παιδιά τους -και ιδίως οι κόρες τους- να μην βγουν κανένα ραντεβού μέχρι να γίνουν 18 ετών. Αυτό, όμως, στις μέρες μας είναι σχεδόν αδύνατον.
Αν, λοιπόν, η κόρη σας βρίσκεται στην ηλικία των "πρώτων ραντεβού" μπορείτε να κάνετε μαζί της μία συζήτηση για το τι πρέπει να προσέχει.
Μπορεί να σας ακούγεται άβολη και δύσκολη κουβέντα, ενώ δεν υπάρχει κανένας «μπούσουλας» να ακολουθήσετε, αλλά πρέπει να γίνει. Για να κάνουμε λιγάκι πιο εύκολη την προσπάθειά σας συγκεντρώσαμε ορισμένα σημεία που καλό είναι να συζητήσετε με την κόρη σας πριν ξεκινήσει τα ραντεβού της:
"Δεν είναι όλα τα αγόρια ίδια"
Τα έφηβα αγόρια δεν είναι όλα ίδια, ακόμα κι αν σε πολλές ταινίες μοιάζουν έτσι. Μιλήστε στην κόρη σας για τα αγόρια και ζητήστε της να σκεφτεί πώς συμπεριφέρονται τα αγόρια που εκείνη γνωρίζει. Να παρατηρήσει πώς συμπεριφέρονται τα αδέρφια της, οι φίλοι τους, οι συμμαθητές της. Πώς μιλούν στους άλλους; Τι κοινό έχουν και ποιες είναι οι διαφορές τους; Είναι καλοί φίλοι; Είναι ευγενικοί; Πώς συμπεριφέρονται στα άλλα κορίτσια; Έτσι θα καταλάβει ότι δεν είναι όλα τα αγόρια ίδια και δεν θέλουν όλα να την εκμεταλλευτούν. Χρειάζεται, όμως, πριν επιλέξει να βγει με κάποιον, να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της και να μην δεχτεί από αυτόν καμία πίεση.
Τέλος, θυμίστε της ότι αν θελήσει να απορρίψει την πρόταση κάποιου αγοριού να το κάνει ευγενικά, αφού και τα αγόρια – όπως και εκείνη – μπορεί να πληγωθούν από μια απότομη και αγενή συμπεριφορά.
"Τα συναισθήματα δεν υπακούν σε κοινωνικές «επιταγές»"
Πολλά παιδιά στην εφηβεία για να δείξουν «άνετα» και cool μπορεί να κάνουν μία σχέση ή να βγουν ραντεβού με συγκεκριμένα «δημοφιλή» παιδιά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό ή επικίνδυνο. Ενέχει, όμως, ένα ρίσκο, να γυρίσει η επιλογή αυτή ως μπούμεραγνκ στο παιδί σας με αποτέλεσμα αυτό να πληγωθεί. Πολλά αγόρια, για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίσουν τα κορίτσια ως «τρόπαια» και να φερθούν με εγωισμό όταν καταλάβουν ότι έχουν «κερδίσει».
Η ψυχολογία των παιδιών και η αποδοχή από τους συνομίληκούς τους στην εφηβεία είναι πολύ σημαντική. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κορίτσια και αγόρια πρέπει να υποκύπτουν σε πιέσεις που θέτουν οι άλλοι. Επιβεβαιώστε την αξία της κόρης σας και φροντίστε για την καλή της ψυχολογία. Η μικρή σας πρέπει να γνωρίζει ότι αξίζει, ακόμα κι αν το αγόρι της δεν είναι ο πιο δημοφιλής μαθητής του σχολείου.
"Ραντεβού δεν σημαίνει σεξ"
Πολλά κορίτσια ίσως πιστεύουν ότι αφού βγαίνουν ραντεβού με ένα αγόρι πρέπει να κάνουν και σεξ μαζί του. Ξεκαθαρίστε στην δική σας κόρη ότι ραντεβού και σεξ δεν είναι συνώνυμα και ότι αν εκείνη δεν θέλει να προχωρήσει παρακάτω τη σχέση της, το αγόρι της δεν πρέπει να την πιέσει, αλλά να της δώσει χρόνο να νιώσει έτοιμη.
Και αυτό δεν αφορά μόνο την ερωτική επαφή, αλλά κάθε είδους επαφή μέσα στη σχέση, ακόμα και το φιλί. Εξηγήστε της τι ακριβώς σημαίνει «συναίνεση» και βεβαιώστε την ότι μπορεί να λέει όποτε και σε όποιον θέλει «όχι».
"Η φιλία πάνω απ'όλα"
Έχει παρατηρηθεί ακόμα και σε ενήλικες, όταν ξεκινά μια ερωτική σχέση, οι φιλίες να μένουν λιγάκι… στην άκρη. Ο ενθουσιασμός και η χαρά της καινούριας σχέσης μπορεί να παρασύρει πολύ εύκολα και τα έφηβα κορίτσια, και αυτό είναι λογικό μέχρι ένα σημείο.
Οι φιλίες της κόρης σας δεν πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αντίθετα πρέπει να έχουν σημαντική θέση στη ζωή της. Αν το αγόρι της απαιτεί περισσότερο χρόνο και θέλει να απομακρυνθεί από τις φίλες της, τότε θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή κουβέντα μαζί του και να του εξηγήσει γιατί οι φίλες της είναι τόσο σημαντικές για αυτήν.
"Να είσαι ο εαυτός σου!"
Τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν, ότι όσα τους αρέσουν και αγαπούν είναι σημαντικά, όπως και ο ίδιος τους ο εαυτός. Τα ραντεβού και η συναναστροφή με συνομίληκα αγόρια θα βοηθήσουν την κόρη σας να μάθει πολλά για τον εαυτό της. Θα αντιμετωπίσει καταστάσεις που ίσως δεν της αρέσουν και έτσι θα καταλάβει καλύτερα όσα θέλει. Εκείνο που πρέπει να κάνετε εσείς ως γονέας είναι να ενθαρρύνετε και να επιβεβαιώνετε τον εαυτό της. Να της θυμίζετε ότι πρέπει να σέβεται τους άλλους, όπως πρέπει να κάνουν και άλλοι, ενώ το ζητούμενο σε κάθε σχέση είναι να νιώθει ολοκληρωμένη, ευτυχισμένη και αληθινή!