Όλοι επιθυμούμε να είμαστε καλές μητέρες και καλοί πατέρες. Η ιδέα του να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο είναι μεγάλη ευθύνη. Είναι λοιπόν φυσιολογικό, μερικές φορές να παθιάζεστε για να γίνετε σούπερ μαμάδες, διαβάζοντας ατελείωτα βιβλία κι άρθρα πάνω στη γονική μέριμνα και στο πώς να στρέψετε τα παιδιά σας με το να ασχοληθούν με εξωσχολικές δραστηριότητες έχοντας την ιδέα ότι είναι τα καλύτερα, τα πιο έξυπνα και τα πιο επιτυχημένα.
Όμως, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα παιδιά δεν σας ζήτησαν ποτέ να είστε η πιο καλή μαμά στον κόσμο. Αυτό που όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη είναι να είστε μαζί τους, να τα κάνετε χαρούμενα και να τα βοηθάτε να ωριμάσουν με ασφάλεια, ώστε να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να επιλέξουν το δικό τους δρόμο. Έχει να κάνει με τη φροντίδα, χωρίς να είστε υπερπροστατευτικές, και τη διδαχή τους από καρδιάς.
Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στο νου μας αυτά τα γονικά λάθη που κάνουμε μερικές φορές καθώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Υπάρχουν λάθη που δεν θα έπρεπε να αγνοηθούν. Ανακαλύψτε τα μαζί μας!
Κοινά Γονικά Λάθη
1. Δεν ακούτε το παιδί σας
Ξέρουμε ότι τα παιδιά περνούν τη μέρα τους κάνοντας ερωτήσεις, λέγοντάς μας πράγματα, κάνοντας φανταστικά σχόλια που δεν καταλαβαίνουμε πάντα. Να είστε υπομονετικοί και να ακούτε κάθε λέξη που λέει το παιδί σας σαν να ήταν το πιο σπουδαίο πράγμα στον κόσμο, καθώς, στην πραγματικότητα, αυτό είναι.
Αν δεν δώσετε προσοχή σε αυτά ή τους πείτε ότι είστε απασχολημένοι ή ότι δεν έχετε χρόνο, θα έρθει μια μέρα που τα παιδιά σας θα σταματήσουν να σας λένε πράγματα και θα προτιμούν να κλειδώνονται στο δωμάτιο τους με τον υπολογιστή, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο.
2. Τα τιμωρείτε για καθετί που κάνουν λάθος
Τα παιδιά χρειάζονται όρια, να καταλαβαίνουν τι είναι σωστό και τι λάθος και τι περιμένετε από αυτά. Όμως, για να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν, το να κάνουν λάθη είναι αναπόφευκτο. Είναι σύνηθες για τα παιδιά να κάνουν λάθη, να μην συμπεριφέρονται σωστά κατά καιρούς και να αντιδρούν ακατάλληλα.
Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας, μαθαίνουμε ότι μετά από μια τιμωρία, παίρνουν ένα μάθημα. Δηλαδή, αν κάνουν κάτι άσχημο, δείξτε τους το σωστό τρόπο. Αν αποτύχουν σε ένα μάθημα, ρωτήστε τι συνέβη. Αν χτυπήσουν ένα παιδί στο σχολείο, εξηγήστε τους ότι αυτές οι πράξεις δεν είναι σωστές, όμως να ρωτήσετε κιόλας τι τα οδήγησε στο να συμπεριφερθούν έτσι.
Η διδασκαλία δεν είναι τιμωρία, αλλά δημιουργεί γέφυρες μάθησης. Έτσι μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε κάθε πράγμα που κάνουν καλά και καθοδηγήστε τα μέσα από τα λάθη τους.
3. Κάνετε πράγματα για εκείνα
Αργούν πολύ να δέσουν τα κορδόνια τους ή να λύσουν προβλήματα στα μαθηματικά. Αν δεν αλλάζει κάτι, δώστε χρόνο. Μην ανησυχείτε αν τα αδέλφια τους ή τα άλλα παιδιά τελειώνουν τα μαθήματα τους νωρίτερα. Πρέπει να καταλάβετε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και πρέπει να σεβαστείτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
Εάν κάνουμε πράγματα για να τα διευκολύνουμε, θα διαπράξουμε ένα από τα χειρότερα γονικά λάθη. Το να είμαστε υπερπροστατευτικοί είναι ένας καλός τρόπος να μεγαλώσουμε ανώριμα κι ανασφαλή παιδιά. Έτσι δώστε τους χρόνο κι ευθύνες κάθε μέρα, ώστε να μάθουν για τη δύναμη και την αφοσίωση. Όταν ολοκληρώνουν πράγματα για τον εαυτό τους, είναι γεμάτα περηφάνια.
4. Απαιτείτε από το παιδί σας να ενστερνιστεί τις δικές σας επιθυμίες
Ο γιο σας είναι εσωστρεφής; Του αρέσουν πράγματα που δεν καταλαβαίνετε; Είναι περισσότερο ανεξάρτητος από όσο θα θέλατε να είναι; Σεβαστείτε την προσωπικότητά του και στηρίξτε τον σε κάθε πράγμα που κάνει.
Κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα κι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να καταλάβουμε από την αρχή. Είναι καλό γι αυτά να έχουν τις δικές τους ιδέες. Αυτό θα τα βοηθήσει να είναι ευτυχισμένα μέσα στον κόσμο.
Ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει μεγάλωμα πανομοιότυπων παιδιών με λίγο μυαλό που όλα σκέφτονται παρόμοια. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει το δικό του δρόμο, ώστε να γίνει ένα ώριμο άτομο με τη δική του προσωπικότητα και ύπαρξη.
5. Τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά
Η σύγκριση του παιδιού σας με άλλα αποτελεί ένα από τα γονικά λάθη που δεν θα έπρεπε ποτέ να κάνετε. Υπάρχουν μητέρες και πατέρες που απερίσκεπτα λένε πράγματα μπροστά στα παιδιά τους όπως:
«Ο γιος μου δεν είναι τόσο έξυπνος όσο ο δικό σας. Τι θα κάνει όταν μεγαλώσει;» ή » Ο μεγαλύτερος γιος μου είναι πιο ντροπαλός από τον μικρότερο κι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει φίλους. Από την άλλη, ωστόσο, τα πηγαίνει καλά και δεν μου δημιουργεί ποτέ προβλήματα.»
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τι λέμε καθώς τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα νομίζουμε, πράγμα το οποίο σε βάθος χρόνου, ενδέχεται να είναι πραγματικά τραυματικό για αυτά. Το να τα συγκρίνετε με άλλα παιδιά θα τους αφήσει συναισθήματα κατωτερότητας και χαμηλής αυτοπεποίθησης που μπορούν ναβλάψουν τη συναισθηματική τους ωριμότητα.
Ποτέ μην κάνετε συγκρίσεις. Κάθε ένα από τα παιδιά σας είναι μοναδικό και ιδιαίτερο με τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Να τα αγαπάτε εξίσου και να καλλιεργείτε την ωριμότητά, την υπευθυνότητα και την αυτοπεποίθησή τους, ώστε να μεγαλώσουν και να γίνουν ευτυχισμένοι άνθρωποι.
Ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, μην κάνετε τα γονικά λάθη που υπογραμμίσαμε σε αυτό το άρθρο.