Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά αναπτύσσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας στα παιχνίδια και τα αντικείμενά τους.
Από το τρίτο περίπου έτος και έπειτα τα παιδιά αρχίζουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο και να παίζουν κοινά παιχνίδια με όλο και πιο περίπλοκους κανόνες. Αρχίζουν να μαθαίνουν να διαπραγματεύονται την ανταλλαγή και χρειάζονται πολλές ευκαιρίες κοινωνικοποίησης για να εξασκήσουν αυτές τις νέες δεξιότητες.
Εάν το παιδί σας προσχολικής ηλικίας επιμένει να μην μοιράζεται, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε.
Εξηγήστε του
Σε ηλικία περίπου τριών ή τεσσάρων ετών το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να βλέπει τα πράγματα και από την άποψη κάποιου άλλου. Μπορείτε να το βοηθήσετε ρωτώντας το για παράδειγμα «Πώς θα νιώθετε εάν οι φίλοι σας δεν θα σας αφήσουν να παίξετε με τα παιχνίδια τους;» και να του εξηγήσετε πόσο διασκεδαστικό θα είναι να μοιράζεται τα παιχνίδια του και να παίζει με τους φίλους του.
Μοιραστείτε με το παιδί σας
Μοιραστείτε μαζί του ακόμα και μικρά πράγματα ένα παιχνίδι, ένα παγωτό. Ενώ παίζετε μαζί με το παιδί σας κάποιο επιτραπέζιο χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «η σειρά σου, η σειρά μου».
Δώστε οι γονείς το παράδειγμα
Μοιραστείτε μια φέτα κέικ με μια φίλη/ φίλο σας, αφήστε το μικρό σας να δανειστεί το αγαπημένο σας στυλό για να ζωγραφίσει για λίγη ώρα.
Επαινέστε το κάθε φορά που μοιράζεται κάτι
Κάθε φορά που μοιράζεται κάτι, όσο μικρό και αν είναι αυτό, πείτε «Μπράβο»
στο παιδί σας. Με αυτό τον τρόπο σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η ανταλλαγή πραγμάτων ισοδυναμεί με ένα μεγάλο μπράβο από εσάς.
Θυμηθείτε ότι είναι φυσιολογικό
Το να μην θέλει να μοιράζεται τα πράγματά του είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας - από τη φύση τους τα παιδιά είναι εγωκεντρικά και μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα συναισθήματα των άλλων. Μην τα αναγκάζετε με το ζόρι να μοιράζονται αλλά υπενθυμίστε τους τα οφέλη από το αν το έκαναν.
Αντιμετώπιση συγκρούσεων
Εάν προκύψει μια κατάσταση όπου το μικρό σας αρνείται να μοιραστεί ή έχει έναν φίλο που δεν αφήνει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, μοιράστε το μεταξύ τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δεν λειτουργήσει αυτή τη τεχνική αποσπάστε τους την προσοχή με ένα άλλο παιχνίδι ή μια άλλη δραστηριότητα.
Ανάμεσα στα αδέλφια
Το να μάθει να μοιράζεται με τον αδελφό ή την αδελφή του είναι το πιο δύσκολο μάθημα που πρέπει να δώσουν στα παιδιά τους κάποιες φορές οι γονείς. Ειδικά αν πρόκειται για το μεγαλύτερο παιδί και έχει συνηθίσει να έχει όλα τα παιχνίδια και όλη την προσοχή σας. Θα μπορούσατε να το κάνετε σταδιακά ακολουθώντας διάφορες τακτικές όπως για παράδειγμα να ζητήστε από το μεγαλύτερο παιδί, όταν το μωρό ετοιμάζεται για ύπνο, να του δώσει ένα μαλακό παιχνίδι του που θα το βοηθήσει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.