Μήπως το παιδί σας δυσκολεύεται να θυμηθεί τα μαθήματά του ή ξεχνά τι έκαναν χθες στο σχολείο; Αντιμετωπίστε το μηχανισμό της μνήμης του παιδιού σαν ένα μυϊκό σύστημα το οποίο χρειάζεται εξάσκηση για να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Αυτές οι 8 μνημονικές τεχνικές θα βοηθήσουν τα παιδιά να θυμούνται τα μαθήματα τους.
Η εργαζόμενη μνήμη αφορά τις πληροφορίες που αποθηκεύει η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Στο παρελθόν, ο όρος "εργαζόμενη μνήμη" χρησιμοποιήθηκε εναλλακτικά με τον όρο "βραχυπρόθεσμη μνήμη." Αυτός ο νοητικός χώρος εργασίας αποτελεί το μέρος, στο οποίο διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες, εκτελούμε νοερούς υπολογισμούς, ή κάνουμε νέες σκέψεις. Είναι η μνήμη που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να μάθουν, να ακολοθήσουν οδηγίες με πολλά βήματα ή να επιλύσουν κάποια μαθηματικό πρόβλημα. Η εργαζόμενη μνήμη αποτελεί τον ισχυρότερο δείκτη της σχολικής επιτυχίας σε σύγκριση με το δείκτη νοημοσύνης. Βοηθήστε το παιδί σας να βελτιώσει αυτή την εκτελεστική λειτουργία, ενισχύοντας τη μνήμη του με αυτές τις 8 μνημονικές τεχνικές.
1. Ενισχύστε τις δεξιότητες οπτικοποίησης
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει μια νοερή εικόνα στο μυαλό του σχετικά με αυτό που έχει διαβάσει ή ακούσει. Για παράδειγμα, αν έμαθε τον αριθμό πέντε ζωγραφίστε πέντε αγαπημένα του παιχνίδια. Καθώς το παιδί εξασκείται στην οπτικοποίηση, μπορεί να περιγράψει το ίδιο την εικόνα σε εσάς αντί να χρειαστεί να το σχεδιάσετε.
2. Ζητήστε να σας διδάξει το παιδί σας
Η ικανότητά σας να εξηγήσετε πώς πρέπει να γίνει κάτι περιέχει την αίσθηση της πληροφόρησης. Εάν το παιδί σας μαθαίνει μια νέα δεξιότητα, όπως για παράδειγμα να στρώσει το κρεβάτι του, ζητήστε του να το διδάξει σε σας περιγράφοντας τι ακριβώς κάνει.
3. Προτείνετε παιχνίδια που ενισχύουν την οπτική αντίληψη
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να ενισχύσει την οπτική μνήμη και την αντίληψη. Μπορείτε για παράδειγμα να δώσετε στο παιδί σας μια σελίδα από βιβλίο και να του ζητήσετε να κυκλώσει όλα τα «α» ή μία συγκεκριμένη λέξη όπως το «και» σε ένα λεπτό. Μπορείτε επίσης να παίξετε με τις πινακίδες και να διαβάσετε ανάποδα τα γράμματα.
4. Παίξτε με κάρτες
Απλά παιχνίδια καρτών όπως το Uno μπορούν να βελτιώσουν την εργαζόμενη μνήμη με δύο τρόπους. Το παιδί σας πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά πρέπει επίσης να θυμάται ποιες κάρτες έχει και ποιες άλλες έχουν παίξει.
5. Σημειώστε τις λέξεις κλειδιά
Υπάρχει ένας λόγος που οι μαρκαδόροι highlighters και τα sticky notes είναι τόσο δημοφιλή! Η καταγραφή των σημειώσεων και η υπογράμμιση ή η επισήμανση των λέξεων κλειδιών ενός κειμένου μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κρατούν τις πληροφορίες στο μυαλό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτά.
6. Σπάστε τις πληροφορίες σε μικρότερα κομμάτια
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι αριθμοί τηλεφώνου έχουν παύλες ή κενά μεταξύ τους; Επειδή είναι πιο εύκολο να θυμηθούμε μερικές μικρές ομάδες αριθμών από το να θυμόμαστε μια μεγάλη σειρά αριθμών. Έχετε αυτό κατά νου όταν πρέπει να δώσετε στο παιδί σας οδηγίες που περιέχουν διάφορα στάδια. Καταγράψτε τους ή δώστε τες μία μία κάθε φορά.
7. Δοκιμάστε πολυαισθητηριακές τεχνικές
Η επεξεργασία των πληροφοριών με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους μπορεί να βοηθήσει στην εργαζόμενη μνήμη και στη μακροχρόνια μνήμη. Γράψτε τις λέξεις σε έναν πίνακα ώστε το παιδί να τις βλέπει και ζωγραφίστε δίπλα αυτό που γράψατε π.χ. στη λέξη βάρκα ζωγραφίστε μία βάρκα. Πείτε τες δυνατά ώστε το παιδί να τις ακούει. Πετάξτε μια μπάλα εμπρός και πίσω ενώ συζητάτε τις εργασίες που χρειάζεται το παιδί σας για να ολοκληρώσει.
8. Φτιάξτε ένα τραγούδι
Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά μια μελωδία για να απομνημονεύσουν την αλφαβήτα και την προπαίδεια ή τους νομούς της Ελλάδας, τα ποτάμια μιας περιοχής κ.λπ. Με τη βοήθεια της ομοιοκαταληξίας, μπορεί το παιδί να θυμάται καλύτερα πότε π.χ. έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης: π.χ. "Το χίλια τετρακόσια πενήντα τρία την Κωνσταντινούπολη την πήρε η Τουρκία." Τέλος, ακόμη και οι ακροστοιχίδες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να θυμάται κάποια ονόματα.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.