Οι γονείς συχνά «βραχυκυκλώνουν» όταν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους είναι θύμα bullying ή πολλές φορές βρίσκονται σε σύγχυση, αδυνατώντας να καταλάβουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κάπως έτσι, όταν το παιδί τους, τους αναφέρει περιστατικά που εννοούν πως είναι θύμα bullying, οι συμβουλές τους είτε πρόχειρες, είτε είναι συμβουλές εν βρασμώ εξαιτίας του θυμού τους. Ας δούμε ποιες συμβουλές είναι οι λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις και μπορεί να έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
«Χτύπα τον κι εσύ»
Η συμβουλή «Χτύπα τον κι εσύ» είναι ό,τι πιο λάθος μπορούμε να πούμε σε ένα παιδί, όταν μας λέει ότι κάποιος ή κάποιοι το χτυπούν. Η απάντηση με βία δεν είναι ποτέ η λύση στο πρόβλημα. Σαφέστατα, δεν λέμε στο παιδί να υπομείνει το ξύλο και τον εξευτελισμό από τους άλλους, αλλά το να του πούμε να τους χτυπήσει και αυτό ως απάντηση, είναι λάθος. Κατ’ αρχήν παίζουμε το παιχνίδι του άλλου ατόμου το οποίο κάνει bullying στο παιδί μας. Και ας μην ξεχνάμε, πως δεν αποκλείεται το άλλο άτομο αυτό ακριβώς να επιδιώκει και να ετοιμάζεται καιρό για μια τέτοια «μάχη» που θα το αναδείξει στα μάτια των άλλων παιδιών ως πιο ισχυρό. Η λογική λέει πως πρέπει να πούμε στο παιδί να μιλήσει αμέσως σε κάποιον μεγαλύτερο –σε κάποιον δάσκαλο στο σχολείο για παράδειγμα-. Ακόμη, είναι σκόπιμο να ξέρει το παιδί πώς να αμυνθεί. Τα μαθήματα αυτοάμυνας είναι χρήσιμα. Τα μαθήματα και οι συμβουλές, όμως, για να απαντήσουμε στους άλλους με τον ίδιο τρόπο… καθόλου!
«Αγνόησέ το»
Είναι αδιανόητο να συμβουλεύσει κανείς ένα παιδί να αγνοήσει το bullying που δέχεται. Στο bullying πρέπει να απαντά κανείς με σωστό, έξυπνο και υγιή τρόπο. Η συμβουλή να αποσιωπήσει το γεγονός και να κάνει σαν να μην συνέβη, είναι σαν να του λέμε να δεχτεί τις πληγές του, να μην φωνάξει ότι πονάει και να περιποιηθεί μόνο του το τραύμα του ως την επόμενη πληγή, ως το επόμενο τραύμα. Είναι λάθος. Το bullying δεν είναι κάτι που πρέπει να θάβεται κάτω από το χαλί για να μην φανερώσει την αδυναμία μας.
«Πάρε εκδίκηση…»
Η απάντηση στο bullying βεβαίως και δεν μπορεί να είναι η εκδίκηση. Δηλητηριάζοντας την ψυχούλα ενός παιδιού, βάζοντας στο μυαλό του ιδέες και μηχανορραφίες για εκδίκηση, είναι μια επικίνδυνη συμβουλή που θα το ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής του. Θα μάθει δηλαδή να ενεργεί έτσι και όχι να αντιμετωπίζει τις δυσάρεστες καταστάσεις με τρόπο ώστε αυτές να λύνονται.