Ας ξεκινήσουμε ανάποδα, με τι δεν πρέπει να κάνετε για την φροντίδα του εαυτού σας.
Συγκεκριμένα, η λίστα με τα όχι περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Δεν πρέπει να έχετε ανθυγιεινές συνήθειες. Μια μέρα στην οποία θα φάτε κάτι παραπάνω ή θα καταναλώσετε τροφές χωρίς οφέλη για την υγεία σας είναι επιτρεπτή και επιβεβλημένη για λόγους ισορροπίας. Ωστόσο για την φροντίδα του εαυτού σας απαγορεύονται οι κακές συνήθειες.
- Να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από αυτά που έχετε στο πορτοφόλι σας. Η συσσώρευση χρεών δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Μάθετε να χειρίζεστε τα λεφτά σας σωστά και υπεύθυνα, ώστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να μην τον υποβάλλετε σε ταλαιπωρίες χωρίς λόγο.
- Να είστε εγωκεντρικοί.
Η αυτοφροντίδα δεν σηκώνει εγωκεντρισμούς. Και δεν είναι χάσιμο χρόνου. Η καθημερινότητα τρέχει με απίστευτους ρυθμούς και για να μην συνειδητοποιήσετε κάποια στιγμή ότι βρίσκεστε κάπου που δεν επιθυμείτε, ούτε ποτέ σκοπεύατε, καλό θα ήταν να τσεκάρετε τον εαυτό σας από καιρού εις καιρόν.
Η σωστή φροντίδα του εαυτού σας περιλαμβάνει δύο προσεγγίσεις.
Πρώτον να εκτιμάτε την ψυχική, πνευματική και φυσική σας υγεία. Να απαντάτε δηλαδή με ειλικρίνεια στο ερώτημα, «πώς είμαι;», και να βαθμολογείτε την απόδοση σας σε κάθε έναν από τους προαναφερόμενους τομείς από το 1 το φτωχό μέχρι το 10 το καλό.
Δεύτερον πρέπει να επιλέξετε μια δραστηριότητα που θα σας φέρει αυτόματα πιο κοντά στο πολυπόθητο 10άρι της βαθμολογίας. Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές επιτρέπονται και οι κακές και οι μέτριες μέρες. Μην αυτοπυροβολείστε. Το ζητούμενο είναι οι καλές μέρες να είναι περισσότερες από όλες τις υπόλοιπες.
Η αυτοφροντίδα δεν αφορά την τελειότητα, ούτε να ξεγελάτε τον εαυτό σας. Πρόκειται για έναν ειλικρινή εσωτερικό διάλογο που βοηθά στην εξέλιξη μας, αποκαλύπτει όλα όσα χρειαζόμαστε για να είμαστε και να νιώθουμε καλά. Φυσικά δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι τα ίδια ακριβώς πράγματα για να αισθάνονται πλήρεις και ικανοποιημένοι. Για παράδειγμα εγώ λατρεύω να τρέχω τα πρωινά, δραστηριότητα που για άλλους μεταφράζεται σε εφιάλτη.
Σε μια προσπάθεια να διερευνήσω τι αρέσει στους περισσότερους από εμάς, ρώτησα ανθρώπους στο διαδίκτυο «τι κάνετε για την αυτοφροντίδα σας που οι περισσότεροι άνθρωποι ούτεν καν θα σκέφτονταν;». Οι απαντήσεις τους ήταν πραγματικά εκπληκτικές.
Για του λόγου το ασφαλές διαβάστε μερικές από αυτές…
- Μην τσεκάρετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα σας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια ώρα μετά το ξύπνημα σας
- Διαλογιστείτε ή κάνετε γιόγκα ακόμα και για 10 λεπτά το πρωί ή το βράδυ
- Ξεκινήστε μαθήματα μποξ – Matt Linder & Amanda ReCupido
- Κάντε μια βόλτα 10-15 λεπτών ακόμα και τις εργάσιμες μέρες – Charlotte Moore
- Κοιμηθείτε περισσότερο – πολλές έρευνες πιστοποιούν τα οφέλη του ύπνου για τον οργανισμό μας
- Βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας (ή στην έξυπνη συσκευή Alexa) που να σας λέει «είσαι καταπληκτική!» – Pamela Sommers
- Κάντε μια μεγάλη βόλτα με το ποδήλατο ή τη μοτοσυκλέτα σας – Erik Huckleberry
- Πέστε όχι σε εξόδους ή συγκεντρώσεις που σας στρεσάρουν
- Καθαρίστε και αδειάστε το γραφείο σας από τα περιττά. Ένα ταχτοποιημένο γραφείο βοηθά στο να έχετε ταχτοποιημένο μυαλό – Kalina Halatcheva
- Κάντε ένα μπάνιο– Adabela Seuss
- Ακούστε ένα βιβλίο – Courtney Rose
- Αγκαλιάστε το σκύλο ή τη γάτα σας ή παίξτε με τα ζωάκια των φίλων σας – Rachel De Jesus
- Ανάψτε ένα κερί με την αγαπημένη σας μυρωδιά. Ακόμα καλύτερα κάντε το στο χώρο του γραφείο σας, ώστε να γίνει πιο φιλόξενος
- Μαγειρέψτε για τον εαυτό σας ένα ωραίο γεύμα. Φαγητό = Αυτοφροντίδα – Tamara Van Horne
- Παρακολουθείστε ένα ντοκιμαντέρ για τη φυση
- Δημιουργείστε ένα καταφύγιο ηρεμίας μέσα στο σπίτι σας, όπου θα πηγαίνετε όταν νιώθετε την ανάγκη για χαλάρωση – Shaina V. Destine
- Ξυπνήστε χωρίς να βάλετε ξυπνητήρι μια μέρα την εβδομάδα
- Καταγράψτε στο τέλος της μέρας όλα όσα καταφέρατε, μικρά και μεγάλα – Natalie Costa
- Προγραμματίστε τον χρόνο αυτοφροντίδας σας και τις ώρες που θα περάσετε με τους φίλους σας – Carly Boatwright
- Αφήστε χώρο για τη διασκέδαση σας
Πηγή: success.com