Ο Φαίδων Γεωργίτσης έγινε γνωστός μετά τη συμμετοχή του στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη.
Όταν ήταν νεαρός, πολλοί τον χαρακτήριζαν σαν τον «Έλληνα Τζέιμς Ντιν».
Ο ίδιος, αν και κολακευόταν, θύμωνε γιατί ήταν θαυμαστής του Μάρλον Μπράντο.
«Όταν διάβαζα ότι ο Ντιν ήταν ο διάδοχος του Μπράντο ή θα τον ξεπερνούσε, γινόμουν έξαλλος. Είχα πει τόσα για τον Ντιν, που όταν σκοτώθηκε, σχεδόν ένιωσα ενοχές.
Για να εξιλεωθώ πήγα στο Παλλάς για να τον δω στο «Ανατολικά της Εδέμ». Ήταν η πρώτη μου φορά που έμπαινα σε κινηματογράφο.
Μπορεί η πρώτη επαφή του Γεωργίτση με την έβδομη τέχνη να έγινε για να διασκεδάσει τις τύψεις του, η μετέπειτα επαγγελματική του πορεία όμως, απέδειξε ότι ήταν γεννημένος για τον κινηματογράφο.
Η ζωή του πάντως πριν γίνει ηθοποιός σημαδεύτηκε από μια οικογενειακή τραγωδία.
Σε πολύ μικρή ηλικία έζησε ένα τραγικό περιστατικό, που σημάδεψε τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. Τον θάνατο της αδελφής του.
Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε το 1939 στη Νέα Σμύρνη. Ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας μετά την αδελφή του την Καίτη, που όμως δεν πρόλαβε να τη γνωρίσει καλά.
Το νεαρό κορίτσι είχε ένα θανατηφόρο ατύχημα όταν έπαιζε σε μια οικοδομή της γειτονιάς.
Ο αδελφός της ήταν 3 ετών και το μόνο που θυμάται από το τραγικό περιστατικό, όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή του, είναι τα αναφιλητά της μητέρας του.
Τα χρόνια της Κατοχής και οι σκληρές εικόνες στα Δεκεμβριανά
Την πρώτη του θλιβερή ανάμνηση διαδέχτηκαν τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.
Η οικογένειά του, όπως και οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες, υπέφερε από την έλλειψη τροφίμων.
Ο ηθοποιός όμως ήταν από τους «τυχερούς», καθώς ο πατέρας του που ήταν αξιωματικός του Ναυτικού, κατάφερνε αραιά και πού να εξασφαλίζει ένα κομμάτι κρέας για την οικογένειά του, μέσω του στρατού.
Στα Δεκεμβριανά ο Γεωργίτσης ήταν 5 χρόνων και οι σκληρές εικόνες που αντίκριζε από το προσωπικό του παρατηρητήριο, που ήταν μια στάση λεωφορείου στη Νέα Σμύρνη, έμειναν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του.
Όταν τα πράγματα αγρίευαν, ανέβαινε σε ταράτσες σπιτιών για να μπορεί να παρακολουθεί τι γίνεται.
Οι γειτόνισσες που τον έβλεπαν ανησυχούσαν και συνήθως ειδοποιούσαν τη μητέρα του, που μετά το δυστύχημα της κόρης της, δεν ήθελε ο γιος της να πλησιάζει σε ταράτσες.
Μεγαλώνοντας, αν και ήξερε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός, προσπάθησε να κάνει το χατίρι του αυστηρού πατέρα του που δεν ήθελε ούτε να ακούσει για το θέατρο και μπήκε στη Σχολή Ναυτικών δοκίμων.
Η φοίτησή του όμως κράτησε μόνο μερικούς μήνες. Ο Γεωργίτσης τα παράτησε και λίγο αργότερα κατάφερε να γίνει δεκτός στη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν.
Τα επόμενα χρόνια πήρε πτυχίο και από άλλες δύο δραματικές σχολές, του Χρήστου Βαχλιώτη και του Πέλου Κατσέλη.
Αρχικά οι γονείς του απογοητεύτηκαν, αλλά η μετέπειτα επιτυχία του στο θέατρο και το σινεμά έδειξαν ότι το καλύτερο για έναν άνθρωπο είναι να κάνει αυτό που θέλει ο ίδιος.
Ο Φαίδων Γεωργίτσης έφυγε από τη ζωή την 1η Μαρτίου 2019 σε ηλικία 80 ετών.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.