Αυτό που ξεχωρίζει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας από τα υπόλοιπα μεγάλα, γιορτινά τραπέζια, είναι το πόσο υγιεινό μπορεί να γίνει. Γεύσεις εκπληκτικές που μπλέκονται μεταξύ τους και γαργαλούν τον ουρανίσκο μας, αλλά όλα αυτά σε πιάτα ελαφριά, με χαμηλές θερμίδες και πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Αυτή η εισαγωγή πρακτικά σου λέει ότι μπορείς να φας και δεύτερη μερίδα χωρίς ενοχές. Πάμε να δούμε τι θα φτιάξουμε.
Γίγαντες πλακί στο φούρνο
Υλικά: 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες, 2 κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 φλ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας και λίγη φρέσκια ντομάτα σε φέτες ή κονσέρβα, 3 κοτσάνια σέλινο, 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2-3 μέτρια καρότα σε ροδέλες, αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα καγιέν και λίγο θυμάρι
Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση. Σουρώνουμε και ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μισογίνουν για 45-60 λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το σέλινο, το μαϊντανό, τα καρότα και τη συμπυκνωμένη ντομάτα, που έχουμε διαλύσει με νερό, το αλάτι, το θυμάρι, το καγιέν και το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Βάζουμε τα φασόλια σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τη φρέσκια ντομάτα και από πάνω τη σάλτσα που φτιάξαμε με λίγο λάδι. Τα μαγειρεύουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Τρώγονται ζεστά ή και κρύα.
Η συνταγή από εδώ.
Καλαμάρι γεμιστό
Υλικά: 4 καλαμάρια μεγάλα, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ½ φλ. κινόα βρασμένη, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πράσο ψιλοκομμένο, 1 πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 2 κ.σ. σταφίδα, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 2 κ.σ. άνηθος, αλάτι, πιπέρι, φρέσκο σπανάκι
Για τη σάλτσα: 300 γραμ. σπανάκι ψιλοκομμένο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Σοτάρουμε πρώτα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε τα σοταρισμένα υλικά μαζί με την κινόα. Γεμίζουμε τα καλαμάρια. Στερεώνουμε το άνοιγμα που έχει το γεμιστό καλαμάρι με οδοντογλυφίδα.
Κάνουμε μια στρώση σπανάκι στο ταψί. Ακουμπάμε τα καλαμάρια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, περιχύνουμε τα καλαμάρια και ψήνουμε στο φούρνο για 20′-25′ στους 180 βαθμούς.
Για την προετοιμασία της κινόα: Ξεπλένουμε καλά την κινόα σε σουρωτήρι. Βράζουμε 1 μέρος κινόα με 2 μέρη νερό, με σκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
Η συνταγή από εδώ.
Σταρότο θαλασσινών
Υλικά: 50 ml ούζο, 1 ξερό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 140 γρ. βούτυρο, 500 γρ. σιτάρι που το έχουμε βάλει στο νερό για ένα βράδυ, 100 ml κρασί, 700 ml νερό, 1 πράσο, 200 γρ. τυρί παρμεζάνα (προαιρετικά), 1 κύβο λαχανικών, 1 κιλό καλαμαράκια σε ροδέλες, ½ ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
Εκτέλεση: Ξεπλένουμε καλά καλά το σιτάρι και το σουρώνουμε να φύγουν όλα τα υγρά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα καλαμαράκια αφού πρώτα τους βάλουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο. Δίνουμε ωραίο χρώμα στα καλαμάρια και καλύτερα θα είναι να τα σοτάρουμε λίγα λίγα αν τα βάλουμε όλα μαζί δεν θα πάρουν χρώμα αλλά θα βράσουν. Όταν πάρουν χρώμα σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε με 1 κ.σ. το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Όταν αρχίσει και μαλακώνει, προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σιτάρι (αφού πρώτα το έχουμε σουρώσει). Σοτάρουμε άλλα 2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί , αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκόολ και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό βραστό που έχουμε διαλύσει μέσα το ζωμό λαχανικών.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο λίγο κάθε φορά. Όταν ρίξουμε όλο το νερό και το απορροφήσει αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέσα και τα καλαμάρια και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή από εδώ.
Ψητά καρότα στην λαδόκολλα με θυμάρι
Υλικά: 8 μεγάλα καρότα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. πετιμέζι, 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε τετράγωνα μπαστουνάκια. Ρίχνουμε τα καρότα σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε στο ταψί μας μία λαδόκολλα και απλώνουμε τα καρότα.Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα αλλά να κρατάνε και να μην γίνουν πολύ μαλακά. Η ώρα του ψησίματος εξαρτάται από την ένταση του φούρνου μας και από το πόσο μεγάλα έχουμε κόψει τα καρότα. Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω λίγο φρέσκο θυμάρι.
Η συνταγή από εδώ.
Γαριδομακαρονάδα
Υλικά: ½ κιλό γαρίδες, 500γρ. μακαρόνια σπαγγέτι, 3 ώριμες ντομάτες, μισή κουταλιά της σούπας πελτέ και 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ, 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/4 πράσινη και 1/4 κόκκινη πιπεριά, αλάτι, πιπέρι, τσίλι, μαιντανός, λάδι, 1 λεμόνι, 1 ποτηράκι ούζο
Εκτέλεση: Βάζετε τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο και βρασμένο νερό και τα μαγειρεύετε για 10λεπτά. Βράζετε τις γαρίδες σε μία κατσαρόλα που έχετε βάλει νερό και ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ξεπλένετε τις γαρίδες και αφαιρείτε το κέλυφός τους χωρίς να βγάλετε το κεφάλι. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζετε για λίγο το σκόρδο με τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, όλα ψιλοκομμένα και προσθέτετε τις γαρίδες. Έπειτα προσθέτετε το ούζο και αφήνετε για 3 λεπτά να πάρουν τα υλικά το άρωμά του και στο τέλος προσθέτετε τις ντομάτες που έχετε στύψει, την κέτσαπ και τον πολτό. Ανακατεύετε καλά, βάζετε και το αλατοπίπερο και το τσίλι και αφήνετε να δέσει η σάλτσα για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρετε τα μακαρόνια και τη σάλτσα με τις γαρίδες και προσθέτετε από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή από εδώ.
Περισσότερες συνταγές εδώ.