Από την Έφη Εμμανουηλίδη
Τόσο στις βρεφικές όσο και στις παιδικές ηλικίες τα εικαστικά αποτελούν έναν μοναδικό τρόπο έκφρασης για τους μικρούς μας φίλους από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Τα παιδιά, όπως έχει πει και ο Pablo Picasso, είναι καλλιτέχνες, το ζητούμενο είναι να παραμείνουν καλλιτέχνες μεγαλώνοντας. Πολύ συχνά λόγω άγνοιας, τόσο οι γονείς όσο και οι παιδαγωγοί περιορίζουν την φαντασία του παιδιού, με τρόπους που θα δούμε στην συνέχεια, ανακόπτωντας τη φυσική δημιουργική του προδιάθεση.
Με ποιo τρόπο μπορούμε να εμφυσήσουμε την εικαστική παιδεία στα παιδιά, ενισχύοντας τον ήδη υπάρχοντα καλλιτέχνη μέσα τους; Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφύγουμε και ποιές να υιοθετήσουμε;
-Το βασικότερο όλων: δεν φοβόμαστε να λερωθούμε!
Δουλεύουμε με βιοδιασπώμενα υλικά (κάρβουνο, μελάνι, ακουαρέλες, παστέλ, λαδοπαστέλ, μαρκαδόρους) φορώντας πρόχειρα ρούχα ή/και μια ποδιά και φροντίζουμε να δουλεύουμε σε ένα χώρο που μπορεί στη συνέχεια να καθαριστεί (σίγουρα όχι πάνω στο αγαπημένο μας χαλί!). Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να έχει την ελευθερία να εκφραστεί χωρίς τον φόβο να λερώσει/λερωθεί, γιατί σημαντικό όφελος από την εικαστική δημιουργία είναι η επαφή με το υλικό.
-Πληθώρα μέσων και υλικών
Τις περισσότερες φορές επιλέγονται οι μαρκαδόροι ως εκφραστικό μέσο, για τον λόγο ότι είναι οικονομικοί και δεν λερώνουν. Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό το παιδί να έρχεται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά υλικά, καθώς έτσι εξάπτεται η φαντασία του και με την βοήθεια ενός νέου εικαστικού μέσου ανανεώνεται το ενδιαφέρον του. Στις μικρότερες ηλικίες μάλιστα (βρεφικές και ως 4 ετών) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως υλικά… υλικά από την κουζίνα μας! Φρούτα και λαχανικά με χρώμα, όπως παντζάρια και κεράσια, καθώς και μερέντα και οτιδήποτε άλλο… μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα ως υλικά ζωγραφικής κι αν μη τι άλλο δεν ανησυχούμε μήπως τα φάνε! Σημασία έχει πάνω απ’ όλα η διαδικασία παρά το αποτέλεσμα και είναι αποδεδειγμένο ότι το διασκεδάζουν πολύ!
-Όχι στις έτοιμες εικόνες με περιγράμματα!
Δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστρεπτικό για την απεριόριστη, ζωηρή παιδική φαντασία από το να δίνουμε έτοιμες ασπρόμαυρες εικόνες με περιγράμματα για να τις γεμίσουν με χρώμα. Μερικές φορές ακόμα και τα ίδια τα παιδιά ζητάνε κάτι τέτοιο με τον φόβο ότι «δεν θα ζωγραφίσουν σωστά», απόδειξη του πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε ως προς το κομμάτι «εικαστική παιδεία». Ενθαρρύνουμε το παιδί να ζωγραφίσει ό,τι πηγάζει από μέσα του, βεβαιώνοντας το ότι είναι ωραίο και σωστό. Δεν αποθαρρύνουμε ποτέ.
https://www.nannuka.com
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.