Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, και οι μαθητές απολαμβάνουν επάξια την περίοδο παύσης των μαθημάτων. Ο ωραίος καιρός και ο άπλετος ελεύθερος χρόνος κάνουν αυτήν την εποχή μια από τις πιο αγαπημένες τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων. Κάτι τέτοιο, όμως, δε σημαίνει ότι η μάθηση σταματάει, μιας και το σχολείο είναι κλειστό για λίγους μήνες.
Πολλές είναι οι δραστηριότητες που έρχονται κατά νου, όταν κάποιος σκέφτεται το καλοκαίρι, αμφιβάλλω, όμως, αν τα μαθηματικά ανήκουν σε αυτές. Ξέρετε πόσοι τρόποι υπάρχουν, για να περάσει κανείς ευχάριστες στιγμές, να μάθει καινούρια πράγματα και να μη χάσει (όπως συχνά συμβαίνει) όλες αυτές τις ικανότητες που απέκτησε με τόσο κόπο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά! Ευτυχώς ….πολλοί και σε συνδυασμό με την ευχάριστη διάθεση και την καλή παρέα προσφέρουν ασταμάτητη διασκέδαση!
- Μέτρηση. Μέτρα πόσα κοχύλια έχει η παραλία, πόσες ομπρέλες βλέπεις, και αν είσαι πολύ φιλόδοξος πόσα κουκούτσια έχει ένα καρπούζι. Ή προσδιόρισε έναν αριθμό που θα ψάχνεις σήμερα και μέτρα πόσες φορές θα τον συναντήσεις στον περίπατο, στο μανάβικο ή στο αυτοκίνητο. Αν μη τι άλλο η πράξη της μέτρησης αυξάνει τη μαθηματική συνείδηση. «Μπράβο» και «κόλλα το», όταν κάποιος φτάσει έναν “μεγάλο” αριθμό.
- Εκτίμηση. Πριν το παιχνίδι της μέτρησης, είναι το παιχνίδι της εκτίμησης. “Μάντεψε” πόσα κοχύλια έχει η παραλία πριν τα μετρήσεις, πόσα κουκούτσια έχει ένα καρπούζι ή πόσα αστέρια βλέπεις ένα βράδυ στην εξοχή. Εννοείται το γιορτάζουμε με αγκαλιές, όταν τα αποτελέσματα είναι κοντά. Αυτή η μαντεψιά, όταν βασίζεται σε προγενέστερη εμπειρία ή γνώση, λέγεται εκτίμηση. Οπότε, εκτίμησε πόσο διαρκεί το ταξίδι για το χωριό, πόση ώρα κάνεις για το πρωινό σου, πόσο συχνά θα χτυπήσει το τηλέφωνο απόψε.
- Υπολογισμός. Υπολόγισε πόσα τοστάκια θα χρειαστείς το απόγευμα που θα έρθουν οι φίλοι σου στο σπίτι, πώς θα διαιρέσεις ένα οικογενειακό παγωτό με τους φίλους σου, θα υπάρξει υπόλοιπο; Η ικανότητα του να υπολογίζεις είναι χρήσιμη από το να ακολουθήσεις μια συνταγή μαγειρικής μέχρι το να διαχειριστείς μια επιχείρηση.
Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε μεγαλύτερες δραστηριότητες. Αν θες, επί παραδείγματι, να φυτέψεις ένα καρπούζι φέτος το καλοκαίρι θα πρέπει να εκτιμήσεις το μέγεθος της γλάστρας, να μετρήσεις τον όγκο της, να υπολογίσεις πόσα κιλά χώμα χρειάζεσαι, να εκτιμήσεις πότε θα είναι έτοιμο, και άλλα.
- Εξερεύνηση. Παρατήρησε τα διάφορα μαθηματικά αντικείμενα γύρω σου, όπως σχήματα παραθύρων και σπιτιών ή μοτίβα σε δέντρα και σε πατώματα. Το να αναγνωρίζεις μοτίβα είναι χρήσιμο από το να μάθεις πολλαπλασιασμό και να μετράς ανά τρία μέχρι το να προβλέπεις αν θα βρέξει.
- Σερφάρισμα. Πέρα από την κυριολεκτική έννοια αυτής της εξαιρετικής δραστηριότητας, το διαδικτυακό σερφάρισμα προσφέρει πληθώρα σελίδων για διασκεδαστικά μαθηματικά. Είναι ωραίο για τις βροχερές μέρες ή για το ταξίδι. Από το Cool Math 4 Kids που έχει πολλά flash παιχνίδια μέχρι το CK-12 που προσφέρει ένα ωραίο καλοκαιρινό πρόγραμμα όπου μπορείς να εξασκείσαι καθημερινά σε διάφορες προκλήσεις καταγράφοντας την πρόοδο σου σε ένα φιλικό περιβάλλον με πλούσιο υλικό για κάθε επίπεδο.
Ας μην ξεχνάμε διάφορα παζλ όπως το Sudoku, που ίσως απαιτεί και ομαδική προσπάθεια και διάφορα παιχνίδια από κάρτες μέχρι κυνήγι θησαυρού, όπου τα παιδιά μπορούν να κατατάξουν και να ομαδοποιήσουν τα ευρήματά τους, για να βρεθεί το μεγαλύτερο και πιο πολύχρωμο κοχύλι της παραλίας!
Τέτοιες μαθηματικαλοκαιρινές δραστηριότητες ενθαρρύνουν τους νεαρούς μαθητές να επιλύουν προβλήματα διασκεδάζοντας. Άλλωστε, αν κάποιος δεχτεί ότι η προσωπική επιτυχία στη ζωή εξαρτάται από το πόσο καλά μπορεί να λύσει τα προβλήματα που συναντά τότε ίσως αυτός να είναι ένας λόγος στην ερώτηση «Γιατί χρειάζεται να τα μάθω αυτά τα Μαθηματικά...;».
Πάνος Κωνσταντόπουλος, https://etsimathainw.gr