Τι σχέση έχει ο Γαλαξίας μας με το γάλα;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Στα αγγλικά το ηλιακό μας σύστημα ονομάζεται Galaxy ή Milky Way. Η λέξη Galaxy προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό γάλα, ενώ το Milky έχει ως ρίζα το αρχαίο ελληνικό ἀμέλγω (αρμέγω). Και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν, το ηλιακό μας σύστημα σχετίζεται με το γάλα. Πώς όμως εξηγείται αυτή η σχέση;

Ο Ήλιος και η Γη βρίσκονται στις παρυφές του Γαλαξία, και έτσι αυτός, καθώς τον κοιτάμε κατά μήκος, φαίνεται να σχηματίζει μία γαλακτόχρωμη, φωτεινή λωρίδα από πάρα πολλά αστέρια, που διασχίζει τον ορατό από τη Γη ουρανό από την μία πλευρά του ορίζοντα μέχρι την άλλη. Λόγω της εμφάνισης αυτής, ονομάστηκε στα ελληνικά «Γαλακτικός Κύκλος» ή και «Γάλακτος Κύκλος» ή και σκέτο «Γάλα».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Γαλαξίας σχηματίστηκε από την Ήρα, η οποία έχυσε γάλα στον ουρανό, όταν ανακάλυψε πως ο Δίας την ξεγέλασε και τάιζε τον νεαρό Ηρακλή. Σε κάποια άλλη εκδοχή, ο Ερμής έβαλε στα κρυφά τον Ηρακλή στον Όλυμπο για να τραφεί από τα στήθη της Ήρας που κοιμόταν. Ο Ηρακλής δάγκωσε τη θηλή της Ήρας και το γάλα της εκτινάχθηκε στους ουρανούς σχηματίζοντας τον Γαλαξία.

Για το e-didaskalia.blogspot.gr
Αποστόλης Ζυμβραγάκης, φιλόλογος.

Περισσότερες ιστορίες λέξεων εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)