Τα τελευταία χρόνια οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την επιθυμία ή και πολλές φορές την απαίτηση του παιδιού τους, που πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο, να του αγοράσουν κινητό.
Καλώς ή κακώς τα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν μέσα στην τεχνολογία. Έτσι, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι ένα τρίχρονο παιδί χρησιμοποιεί με μεγάλη άνεση ένα «έξυπνο κινητό», αν και δεν γνωρίζει ακόμη να διαβάζει και να γράφει. Επιπλέον, τα ίδια τα παιδιά «πιέζουν» τους γονείς τους να τους πάρουν ένα κινητό γκρινιάζοντας ασταμάτητα και επιστρατεύοντας επιχειρήματα, όπως «όλοι οι φίλοι μου έχουν», «θέλω να παίζω παιχνίδια», «θέλω να μιλάω με τους φίλους μου», «θέλω να βγάζω φωτογραφίες», «πήρα καλούς βαθμούς και μου το υποσχέθηκες» κτλ.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Είναι γεγονός ότι πολλοί γονείς, όσο και αν προβληματίζονται για το πότε είναι σωστό να αγοράσουν κινητό στο παιδί τους, τελικά, επηρεαζόμενοι και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αργά ή γρήγορα «υποκύπτουν» στην πίεση ή την γκρίνια του και του αγοράζουν κινητό. Το θέμα επομένως που χρειάζεται να μας απασχολεί, δεν είναι το πότε αλλά το πώς θα χρησιμοποιεί το παιδί μας το κινητό του. Με άλλα λόγια είναι απαραίτητο να θέσουμε τα όρια της χρήσης του κινητού, όπως για παράδειγμα αν θα το παίρνει μαζί του παντού, όπως και τι είδους χρήση θα του κάνει.
Πριν προβείτε όμως σε αγορά κινητού, σκεφτείτε ότι πίσω από την επιμονή του παιδιού σας, ενδεχομένως να βρίσκεται η επιθυμία του να ικανοποιήσει κάποια ανάγκη. Ανιχνεύστε ποια είναι αυτή η ανάγκη συζητώντας μαζί του. Θέλει κινητό γιατί έχουν και πολλοί συμμαθητές του και επομένως το ίδιο νιώθει ότι «υστερεί» ή «νιώθει κατώτερο που δεν έχει»; Το θέλει για το διαδίκτυο, για τα παιχνίδια; Διερευνήστε για ποιο λόγο ακριβώς το θέλει και προτείνετέ του εναλλακτικές. Ακούστε το παιδί σας και πάρτε την ευκαιρία για να συζητήσετε ουσιαστικά μαζί του για τις πραγματικές του ανάγκες, αλλά και για τα συναισθήματά του. Συζητήστε επίσης μαζί του ότι το κινητό τηλέφωνο είναι μια συσκευή που απλώς διευκολύνει την επικοινωνία μας σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε καμιά περίπτωση όμως η απόκτησή του δε μας κάνει αυτόματα «μεγάλους» και ξεχωριστούς, ούτε ανώτερους από κάποιον που δεν έχει. Μέσα από τη συζήτηση δημιουργήστε ένα κλίμα αλληλοκατανόησης ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, που μελλοντικά θα λειτουργήσει θετικά, όταν το παιδί μπει στην εφηβεία.
Ωστόσο, αν τελικά αποφασίσετε να του πάρετε κινητό…
· Εκπαιδεύστε το παιδί σας, ώστε να χρησιμοποιεί το κινητό σωστά, συζητήστε δηλαδή μαζί του για τους κινδύνους που αυτό κρύβει. Για παράδειγμα, πώς να αντιδράει όταν τον παίρνουν άγνωστοι αριθμοί ή αν του έρχονται μηνύματα από άγνωστα νούμερα.
· Αν το κινητό έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι πολύ πιθανό το παιδί να μπει σε σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, καθώς και να εκτεθεί σε πάρα πολλές ανεπιθύμητες διαφημίσεις αλλά και σε υπηρεσίες που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες. Συζητήστε μαζί του για τους κινδύνους του διαδικτύου και ενημερωθείτε για το περιεχόμενο των σελίδων που μπαίνει.
· Μην ξεχνάτε ότι η συμπεριφορά σας αναφορικά με το κινητό αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά σας. Άρα τα παιδιά σας θα σας μιμηθούν όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους. Έτσι, μην ασχολείστε με το κινητό σας όταν κάνετε κάτι όλοι μαζί ή όταν βρίσκεστε στο τραπέζι ή αναβάλετε τηλεφωνήματα που δεν είναι επείγοντα.
· Καθορίστε την ώρα που θα κλείνει το βράδυ το κινητό του και σε καμιά περίπτωση μην επιτρέπετε να το έχει μαζί του στο υπνοδωμάτιό του, κυρίως όταν υπάρχει η δυνατότητα να συνδέεται στο διαδίκτυο με αυτό.
· Αποφύγετε να αγοράσετε ένα κινητό στο παιδί σας ως επιβράβευση καλών βαθμών ή πολύ καλής απόδοσης στο σχολείο και προσπαθήστε να πείσετε και τους πολύ κοντινούς συγγενείς (γιαγιά, παππούς) να το κάνουν, υπενθυμίζοντάς τους ότι ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι παιχνίδι.
· Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να παίρνει μαζί του το κινητό στο σχολείο, με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας αν χρειαστεί. Αν υπάρξει ανάγκη, η διεύθυνση του σχολείου θα το φροντίσει άμεσα.
· Καθορίστε μαζί με το παιδί σας πόση ώρα κάθε μέρα θα ασχολείται με το κινητό του. Οι πολλές ώρες ενασχόλησης μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση με αποτέλεσμα την απομόνωση του παιδιού τόσο από εσάς όσο και από τους φίλους του, ενώ είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να παραμελεί τα μαθήματά του.
Τέλος, φροντίστε να μην του πάρετε κάτι πολύ ακριβό, γιατί θυμηθείτε ότι πολλές φορές τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, σπάνε ή χάνουν τα πράγματά τους και με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε περιττά νεύρα ή στενοχώριες.