3.1. Οι στόχοι της Κοινωνιολογίας και η σημασία του κοινωνικού περιβάλλοντος για τον άνθρωπο - Κοινωνιολογία Γ' Λυκείου - Ασκήσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Ερωτήσεις Ανάπτυξης
  1. Να αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα της κοινωνικοποίησης στη ζωή του ατόμου. Απάντηση : σελ.51 («Η παραπάνω περίπτωση κοινωνικής απομόνωσης» έως «τα έθιμα και τις συνήθειες της κοινωνίας στην οποία συμμετέχουμε»)
  1. Τι είναι κοινωνικοποίηση; Πώς πραγματοποιείται και μέσω ποιων ψυχοκοινωνικών μηχανισμών επιτελείται; Απάντηση : σελ.51 («Τι είναι όμως η κοινωνικοποίηση;» έως « ποινές , επιβραβεύσεις»)
  1. Η υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς μέσω ποιων λειτουργιών αναπτύσσεται; ή Για ποιο λόγο η κοινωνικοποίηση χαρακτηρίζεται ως αμφίδρομη διαδικασία; Απάντηση : σελ.54 («Όπως προαναφέραμε» έως «όταν ο δέκτης γίνεται πομπός»)
  2. Μέσω ποιων διαδικασιών αναπτύσσεται η κοινωνικοποίηση του ατόμου; Απάντηση : σελ.54 («Η κοινωνικοποίηση είναι επίσης μια εξελικτική» έως «της στενότερης ομάδας στην οποία ανήκουμε» )
  1. Να δοθεί ο ορισμός του κοινωνικοποιημένου ατόμου. Απάντηση : σελ.54 («Κοινωνικοποιημένο άτομο» έως «υπέρμετρες απαιτήσεις τους»)
Ερωτήσεις Σωστό – Λάθος
  1. Η επιλογή ή η απόρριψη των μηνυμάτων γίνεται πολλές φορές ασυνείδητα.
  2. Η κοινωνικοποίηση είναι το αποτέλεσμα μιας τυποποιημένης μάθησης, αλλά η εκμάθηση που διαφοροποιείται συνεχώς από τις επιρροές που δέχεται το άτομο και από τον τρόπο που κατανοεί τον εκάστοτε ρόλο του.
  3. Η κοινωνικοποίηση είναι μία αμφίδρομη διαδικασία ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη.
  4. Κοινωνικοποιημένο είναι εκείνο το άτομο που εντάσσεται σε ομάδες και είναι υποχρεωμένο να υποτάσσεται στις τυχόν υπέρμετρες απαιτήσεις τους.
  5. Η κοινωνικοποίηση του ατόμου πραγματοποιείται από την οικογένεια και το σχολείο του.
Να αντιστοιχίσετε τις παρακάτω  έννοιες
Κοινωνιολογία Γ’ Λυκείου: Κεφ. 3.1.
Όλγα Ντανοπούλου, Οικονομολόγος
Περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για το Λύκειο εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)