Σε “μεταμόρφωση” της Α Λυκείου από τον επόμενο Σεπτέμβριο προχωρά το “δίδυμο” Ν. Κεραμέως-Σ. Ζαχαράκη, με ριζικές τομές που θα επιχειρήσουν, με το νέο νομοσχέδιο για τις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου έχει “ανασκουμπωθεί” και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα χρηματοδότησης, μέσω ΕΣΠΑ, για την εφαρμογή καινοτομιών,που θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, όπως Τράπεζα Θεμάτων , νέα Προγράμματα Σπουδών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών κλπ.
Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να “τρέξει” ότι είναι δυνατόν, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζονται τα υποσχόμενα προεκλογικά του κυβερνώντος κόμματος.
Αυτή τη χρονική περίοδο στο υπουργείο εργάζονται "πυρετωδώς" Επιτροπές που καταρτίζουν το Σχέδιο Νόμου, το οποίο είναι βασισμένο στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για την παιδεία.
Στα σχέδια της Ν. Κεραμέως και της Σ. Ζαχαράκη είναι ο νέος νόμος για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να ψηφιστεί τέλη του Γενάρη με αρχές του Φλεβάρη , αφού προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση.
Οι αλλαγές που θα ξεκινήσουν από την Α Λυκείου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι οι εξής:
Οι αλλαγές που θα ξεκινήσουν από την Α Λυκείου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι οι εξής:
Οι μαθητές της Α Λυκείου θα γνωρίζουν πλέον το Σεπτέμβριο ότι τελειώνοντας Λύκειο θα αποκτήσουν το Εθνικό Απολυτήριο.
Για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου θα τεθεί, ως προυόθεση στους μαθητές-ξεκινώντας από την Α Λυκείου το Σεπτέμβριο- , εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των τριών τάξεων του Λυκείου, και η κατοχή ενός αναγνωρισμένου Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.Θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές -εφόσον το επιθυμούν - να το αποκτήσουν δωρεάν μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.
Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.
Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις , από το επόμενο σχολικό έτος, δηλαδή τον Μάιο του 2021, τουλάχιστον για την Α Λυκείου, δεν θα γίνεται, όπως σήμερα αλλά από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Εάν το ΙΕΠ έχει ετοιμάζει Τράπεζα Θεμάτων και για τις άλλες δύο τάξεις του Λυκείου τη Β και Γ θα δώσουν και αυτοί οι μαθητές εξετάσεις με επιλογή θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων .
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι από τον επόμενο Σεπτέμβριο η Α Λυκείου να έχει νέα Προγράμματα Σπουδών. Αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα είναι έτοιμο το ΙΕΠ.
Πώς θα οργανωθεί η Τράπεζα Θεμάτων
Το ΙΕΠ θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Τα θέματα θα αξιολογηθούν από Επιτροπές Ειδικών , που επίσης θα συστηθούν από το ΙΕΠ, και εφόσον κριθούν κατάλληλα , θα συμπεριληφθούν στην Τράπεζα.
Επίσης θα επανεξετασθούν τα θέματα της Τράπεζας του 2014.