Κάποια από τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί τόσο στο κόμικ, όσο και στις ταινίες, Αστερίξ και Οβελίξ, είναι υπαρκτά και ιστορικά αποδεδειγμένα.
Για παράδειγμα ο Γαλάτης αρχηγός Vercingetorix, ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα στη Μάχη της Αλεσίας, είναι υπαρκτό πρόσωπο. Από εκεί, μάλιστα, και όλα τα ονόματα των Γαλατών εμπνεύστηκαν να έχουν την κατάληξη –ιξ.
Από την άλλη, στις διάφορες περιπέτειές του ο περιβόητος Αστερίξ βρίσκεται σε διάφορες χώρες, όπως Ελβετία, Βρετανία, Ελλάδα κ.α., όπου σε κάθε μία από αυτές συναντά τα σύγχρονα στερεότυπα του κάθε λαού.
Έτσι, οι Ελβετοί απολαμβάνουν το φοντύ τους, έχουν μανία με τα ρολόγια και σέβονται το τραπεζικό απόρρητο, ενώ οι Βρετανοί είναι ψύχραιμοι και φλεγαμτικοί, σε καθημερινή βάση πίνουν ζεστό νερό με ελάχιστο γάλα (μέχρι να ανακαλύψουν το τσάι με τη βοήθεια του Αστερίξ) ή χλιαρή μπύρα και, τέλος, οι Έλλνες τρώνε γεμιστά αμπελόφυλλα, πίνουν ρετσίνα, ενώ παρουσιάζονται σχεδόν πάντα με έναν ξάδερφο, ο οποίος είναι εκεί για την κατάλληλη δουλειά.
Επίσης, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι κάποιες συνήθειες από την καθημερινότητα των Ρωμαίων όπως παρουσιάζεται στο κόμικ, αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στο κόμικ οι Ρωμαίοι στρατιώτες παρουσιάζονται να κάνουν περιπολίες στα δάση και να επιστρέφουν στο στρατόπεδό τους χωρίς κράνη, γεμάτοι γρατσουνιές και καρούμπαλα ή με σπασμένο ακόντιο, λόγω του γεγονότος ότι πέφτανε πάνω σε Γαλάτες που είχαν βγει για κυνήγι. Η αλήθεια είναι ότι την εποχή του Καίσαρα, οι Ρωμαίοι στρατιώτες δεν λάτρευαν ιδιαιτέρως τις περιπολίες και επιδρομές στα δάση, λόγω των επιθέσεων από τους εχθρούς που τους έστηναν ενέδρα όταν περνούσαν από αυτά.
Ακόμη, όση ώρα οι λεγεωνάριοι βρίσκονται μέσα στα στρατόπεδα Ακουάριουμ, Μπαμπάορουμ, Λάβδανουμ και Πετίμπονουμ απασχολούνται με δουλειές ρουτίνας, όπως να γυαλίζουν την ασπίδα τους, να φυλάνε σκοπιά ή να επιτηρούν από το παρατηρητήριο. Υποχρεώσεις που όπως αποδείχθηκε είχαν ιστορική βάση, καθώς στην Αίγυπτο βρέθηκαν απομεινάρια από κάποιο είδος προγράμματος υπηρεσιών για το έτος 87 μ.Χ., όπου αναφέρονται οι καθημερινές υπηρεσίες κάποιων στρατιωτών.
Τέλος, βασικό χαρακτηριστικό του κόμικ είναι ότι όλα τα ονόματα των Γαλατών τελειώνουν σε -ιξ. Αιτία γι' αυτό είναι το όνομα του ιστορικά υπαρκτού Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix, ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό του Ιουλίου Καίσαρα στη Μάχη της Αλεσίας. Αλλά και τα ονόματα των άλλων λαών που εμφανίζονται έχουν συνήθως κοινή κατάληξη: τα ονόματα των Ρωμαίων λήγουν σε -ους, των Γότθων (Γερμανών) σε -ικ, των Νορμανδών σε -αφ.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.