Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) δημοσίευσε τη Δευτέρα τις πρώτες νέες κατευθυντήριες γραμμές για την θεραπεία του αυτισμού σε 12 χρόνια, με στόχο να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν παιδιά σε κίνδυνο και να τους παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη εμφανίζονται συχνά σε πολύ μικρά παιδιά με αυτισμό, η έκθεση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics, παροτρύνει τους γιατρούς να ελέγχουν προσεκτικά τα ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν κατά τη διάρκεια όλων των επισκέψεων που δέχονται με βρέφη και να παραπέμπουν τα παιδιά για θεραπεία στην πρώτη ένδειξη ενός προβλήματος, για μια τυπική αξιολόγηση αυτισμού.
Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με αυτισμό, ένα φάσμα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ποικίλης σοβαρότητας.
"Το όφελος από την ταυτοποίηση των παιδιών όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι ότι μπορούν στη συνέχεια να υποβληθούν σε θεραπεία", ανέφερε σε συνέντευξή του η Δρ. Susan Levy, παιδίατρος για την ανάπτυξη και συμπεριφορά στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας και συγγραφέας της έκθεσης.
Η έγκαιρη θεραπεία, και ιδιαίτερα οι παρεμβατικές συμπεριφορές, κάνουν τη διαφορά, υποστήριξε η Levy.
Από το 2007, όταν η AAP δημοσίευσε τα τελευταία δύο έγγραφα καθοδήγησης, ο αριθμός των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες που διαγνώστηκαν με αυτισμό αυξήθηκε απότομα. Ο αυτισμός επηρεάζει πλέον 1 στα 59 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 1 στα 155 το 2007.
Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια καλύτερη κατανόηση των πιθανών παραγόντων κινδύνου και των γονιδίων που συμβάλλουν στον αυτισμό, τις σχετικές ιατρικές και συμπεριφορικές καταστάσεις που συμβαίνουν συνήθως σε παιδιά με την πάθηση και έχουν λεπτομερή στοιχεία για τις παρεμβάσεις που λειτουργούν καλύτερα.
"Αυτή η έκθεση είναι πραγματικά εστιασμένη στην εκπαίδευση των παιδιάτρων και άλλων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με όλες τις επιλογές και τα ζητήματα, και βοηθά στην ενδυνάμωσή τους, δεδομένου ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να κάνουν τις πρώτες παραπομπές", είπε η Levy.
Η έκθεση παροτρύνει τους γιατρούς να κατευθύνουν τις οικογένειες προς παρεμβάσεις που υποστηρίζονται από την έρευνα. Μάλιστα, αναφέρει ότι πολλές διατροφικές παρεμβάσεις «δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζεται η χρήση τους».
Εστιάζει επίσης στην ανάγκη να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν συνήθως σε παιδιά με αυτισμό.
Περίπου το 40% των ατόμων με αυτισμό έχουν διανοητική αναπηρία, σύμφωνα με την έκθεση, και περίπου το 40% έως 60% των παιδιών σχολικής ηλικίας και των ενηλίκων με αυτισμό έχουν διαταραχές άγχους. Άλλα εμφανίζουν διαταραχή έλλειψης της προσοχής / υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), γλωσσικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και διατροφής, γαστρεντερικά συμπτώματα και επιληπτικές κρίσεις.
Η έκθεση ενθαρρύνει τους γιατρούς να μοιραστούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τις οικογένειες και να τις βοηθήσουν να προετοιμαστούν για όταν το παιδί μεταβεί στην εφηβεία και στην ενηλικίωση.