Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον κοροναϊό ιό

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Τις τελευταίες μέρες, όλος ο κόσμος βρίσκεται σε συναγερμό εξαιτίας ενός νέου κοροναϊού, συγγενή του ιού SARS, που εμφανίστηκε σε μια περιοχή της Κίνας κι έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Τα πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κεντρική Ευρώπη είναι ακόμη ελάχιστα, αλλά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εμφάνιση του θανατηφόρου ιού και στα μέρη μας. Αν και η θνησιμότητα μεταξύ των κρουσμάτων είναι ακόμη σε χαμηλό ποσοστό, είναι πολύ νωρίς και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί.

Ως γονείς, όμως, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα για τη δράση του ιού, τους κινδύνους που κρύβει για εμάς και τα παιδιά μας και πώς θα λάβουμε τα μέτρα μας.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και του απλού κρυολογήματος

Όπως επιβεβαιώνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη: «Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι κύρια συμπτώματα. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία, οργανική ανεπάρκεια. Μόνο το 3% των προσβεβλημένων ασθενών, έως τώρα, έχει μοιραία κατάληξη. Συγκριτικά, η θνησιμότητα από τον ιό SARS ήταν 10%.» 

Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Λίγες μέρες μετά την εμφάνιση του νέου κοροναϊού (ο οποίος προήλθε, πιθανότατα, από κάποιο άγριο ζώο), επιβεβαιώθηκε και η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΠΟΥ, ο τρόπος μετάδοσης είναι ο συνήθης: «Κατά την εξάπλωση των κοροναϊών SARS και MERS, η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν εφικτή μέσω σταγονιδίων (π.χ. φτέρνισμα, βήχας), στενή επαφή ή επαφή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. ρούχα, έπιπλα), κάτι που πιθανότατα συμβαίνει και με τον ιό 2019-nCov.»

Είναι ένας καινούργιος ιός για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά

Ο νέος κοροναϊός είναι επιθετικός και εντοπίζεται για πρώτη φορά σε ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς δρα, τι είδους μεταλλάξεις μπορεί να παρουσιάσει και ποια είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ανήκει, όμως, σε μια οικογένεια ιών (με 7 μέλη, πλέον) που έχει μελετηθεί εκτεταμένα. Στην ήπια μορφή τους, οι κοροναϊοί είναι πολύ διαδεδομένοι και προκαλούν ήπια συμπτώματα. Στην επιθετική μορφή τους, όμως, (SARS, MERS, 2019-nCov) μπορεί να αποβούν μοιραίοι για τον ασθενή.  

Ακόμη δεν έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, αλλά ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος 

Ο νέος κοροναϊός εμφανίστηκε στην Κίνα, και συγκεκριμένα στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, η οποία έχει μπει σε αυστηρή καραντίνα. Μέχρι στιγμής, το σύνολο σχεδόν των χιλιάδων κρουσμάτων, όπως και οι 106 περιπτώσεις θανάτων, έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Καθημερινά, όμως, εντοπίζονται κρούσματα και σε άλλες χώρες, όχι μόνο γειτονικές. Στην Ευρώπη, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 3 κρούσματα στη Γαλλία και 1 στη Γερμανία.

Οι περιπτώσεις παιδιών που έχουν συμπτώματα είναι ελάχιστες

Στο σχετικό άρθρο της, η Δρ. Άνι Σπάροου σημειώνει ότι «ελάχιστα παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που οφείλονται στον νέο κοροναϊό, ακόμη και αν έχουν προσβληθεί. Αυτό είναι κάτι που είχε παρατηρηθεί και με τους άλλους δύο επιθετικούς κοροναϊούς, τον SARS και τον MERS. Μόνο 1% των νέων κάτω των 24 που είχαν προσβληθεί, κατέληξαν εξαιτίας του κοροναϊού – και κανένα μικρό παιδί. Εικάζεται ότι τα εμβόλια για την ιλαρά και την ερυθρά, έχουν και παράπλευρη ευεργετική δράση, πιθανόν και ενάντια στους κοροναϊούς.»

Βέβαια, την ίδια στιγμή έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις όπου φορείς χωρίς συμπτώματα έχουν μεταδώσει τον ιό, οπότε η απουσία συμπτωμάτων στα παιδιά δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα προστατεύσουμε από τον ιό με όλους τους συνιστώμενους τρόπους.

Πρέπει να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

Μιας και δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο ή ενδεδειγμένη θεραπεία για τον νέο κοροναϊό, η καλύτερη προστασία είναι να μην προσβληθούμε από αυτόν. Για να παραμείνουμε ασφαλείς, η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη συνιστά τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

«Αποφύγετε την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών  και των αδέσποτων ζώων και μην καταναλώνετε ακατέργαστα και ωμά κρέατα. Μεριμνήστε ώστε το φαγητό σας να σας σερβίρεται ζεματιστό.

Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.

Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας.

Φροντίστε το αμυντικό σας σύστημα να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καλή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, αποφυγή καθιστικής ζωής.

Εάν εμφανίσετε βήχα δύσπνοια, συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και έχετε ταξιδέψει 14 ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στην επαρχία HUBEI και ιδιαίτερα στην πόλη Wuhan της Κίνας ή έχετε έλθει σε επαφή με ασθενή υψηλού κινδύνου που βρίσκεται υπό διερεύνηση για τον ιό ή έχετε έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Αποφύγετε  όλα τα μη αναγκαία ταξίδια στην επαρχία Χουμπέι, στην Κίνα.

Να ενημερώνεστε καθημερινά για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.»

Πηγές: iatronet.gr, foreignpolicy.com, who.int, mama365.gr
Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)