Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας που αφορά την αντικατάσταση της ΑΔΙΠ από το νέο υπερ-όργανο που θα ελέγχει το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η νέα αρχή ονομάζεται Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και θα ελέγχει από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ιδρύσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων) έως την κατανομή της χρηματοδότησης και τη διενέργεια της αξιολόγησης.
Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της Χρύσας Βαϊνανίδη στο alfavita.gr, ιδιαίτερα επιφυλακτικές εμφανίζονται οι πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων ως προς τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, καθώς από το 2021 προβλέπεται ότι το 20% του τακτικού προϋπολογισμού των ΑΕΙ θα δίνεται με βάση τις επιδόσεις των ιδρυμάτων σε συγκεκριμένα κριτήρια (αριθμός φοιτητών, εξωστρέφεια, συγγραφικό έργο καθηγητών κ.ά).
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 25 Ιανουαρίου.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται επίσης η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις διαδικασίες των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας των ιδρυμάτων (ΕΛΚΕ), αλλά και η διάταξη για την αναστολή της λειτουργίας των 37 νέων τμημάτων που θα λειτουργούσαν από το 2021 - τμήματα τα οποία θα περάσουν από το «κόσκινο» της νέας Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο είναι αυξημένο κατά 20 άρθρα σε σχέση με αυτό που είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση.
Περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, τις μαθητικές εκδρομές, τον ΔΟΑΤΑΠ, τα εκκλησιαστικά σχολεία τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τον ΕΟΠΠΕΠ, την εισαγωγή των υποψηφίων στα Μουσικά Τμήματα,το Παν. Δυτικής Αττικής, τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, μεταθέσεις εκπαιδευτικών, τριετή αποκλεισμό στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.