Η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια κρίση που έχει προκαλέσει ενισχύουν τη βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών, διαπιστώνει μεγάλη έρευνα. Οι προσπάθειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος και προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες, ιδιαίτερα στα πιο φτωχά κράτη, αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικές και σημαντικοί πόροι δαπανώνται αλόγιστα επειδή δεν συναξιολογούνται παράγοντες όπως είναι η ανισότητα μεταξύ των φύλων και οι συνέπειες σε γυναίκες και κορίτσια. Πολλές οργανώσεις υπογράμμισαν ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις γυναίκες και στα κορίτσια πρέπει να εμπεριέχονται στον πυρήνα κάθε βιώσιμης λύσης.
Η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) εκπόνησε τη μεγαλύτερη έρευνα μέχρι στιγμής στο αντικείμενο και χθες έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της. «Διαπιστώσαμε ότι η βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών εξαπλώνεται και ενισχύεται διαρκώς. Υπάρχει πληθώρα αποδείξεων που δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε αυτό», τόνισε χθες η Κέιτ Ορεν, συντάκτρια της μελέτης. «Καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση του περιβάλλοντος και ενισχύονται οι πιέσεις στα οικοσυστήματα, αυξάνονται οι ελλείψεις και το στρες που υφίστανται οι άνθρωποι. Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε αποδεικνύουν ότι η ενίσχυση των περιβαλλοντικών πιέσεων προκαλεί επαύξηση της βίας που συνδέεται με το φύλο».
Αυτή η βία περιλαμβάνει τα περιστατικά οικιακής βίας, τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς, τον εξαναγκασμό στην πορνεία, τον εξαναγκασμό στον γάμο και τον γάμο παιδιών και άλλες μορφές εκμετάλλευσης των γυναικών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διακίνηση ανθρώπων αυξάνεται σε περιοχές που βρίσκονται υπό περιβαλλοντική πίεση και ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και στη διάπραξη περιβαλλοντικών εγκλημάτων, όπως η λαθροθηρία.
Παραδείγματος χάριν, διαπιστώθηκε μεγάλη σεξουαλική κακοποίηση στη βιομηχανία παράνομης αλιείας στη νοτιοανατολική Ασία, όπως εξάλλου και στην ανατολική και νότια Αφρική όπου οι αλιείς αρνούνται να πουλήσουν τα ψάρια τους στις γυναίκες, αν προηγουμένως δεν έχουν ερωτική συνεύρεση μαζί τους. Η παράνομη υλοτομία και το εμπόριο κάρβουνου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνδέονται με τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ σε Βολιβία και Περού τα παράνομα ορυχεία συνδέονται με τη διακίνηση γυναικών.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ελάχιστα προγράμματα για την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίζουν το κόστος της κλιματικής κρίσης που επωμίζονται οι γυναίκες.
Σε πολλές περιοχές γυναίκες και κορίτσια αναλαμβάνουν το καθήκον συγκέντρωσης των ελάχιστων πόρων, γεγονός που τα καθιστά πολύ πιο ευάλωτα στη βία. Ηδη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, πολλοί ακτιβιστές και οργανώσεις κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις του κόσμου ότι εθελοτυφλούν στα δεινά που μαστίζουν γυναίκες και κορίτσια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.