Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας πως θα γίνουν στα σχολεία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0


Δύο αλλαγές για τη Γ Λυκείου  θα περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη σημερινή δίωρη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, παρουσία της υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη και της Γ.Γ. Σ. Γκίκα.
Α. Η πρώτη αλλαγή που συζητείται , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, αφορά την ενοποίηση της 2ης και 3ης Ομάδας Προσανατολισμού. Κι αυτό διότι το “σπάσιμο” της 2ης Ομάδας Προσανατολισμού σε δύο ομάδες που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση δημιούργησε πολλά ολιγομελή τμήματα. Σε σύνολο 10.000 τμημάτων στη Γ Λυκείου τα 2.500 είναι  ολιγομελή, ποσοστό 25%.
Β. H δεύτερη αλλαγή αφορά την κατάργηση των 7ωρων που θεσμοθέτησε ο πρώην υπουργός Κ. Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις της Ν. Κεραμέως είναι η επαναφορά των μαθημάτων Γενικής Παιδείας στη Γ Λυκείου, που σημαίνει ότι θα μειωθούν  οι ώρες στα Μαθήματα Προσανατολισμού.
Οι δύο ομάδες Προσανατολισμού
Οι δύο ομάδες Προσανατολισμού που θ` ενοποιηθούν είναι οι εξής:
II. Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
2. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού
3. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού
4. Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού
IIΙ. Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4):
1. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
2. Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού
3. Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού
4. Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού
Ωράριο εκπαιδευτικών
Η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε στην ΟΛΜΕ ότι δεν πρόκειται να αυξήσει ή να μειώσει το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών και διέψευσε σχετικές φήμες  .
Αξιολόγηση
Οπως είπε η υπουργός στο νέο Σχέδιο Νόμου δεν θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αξιολόγηση.
Αντίθετα θα προβλέπονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση
Στελέχη Εκπαίδευσης
Η Ν. Κεραμέως επανέλαβε ότι το Σχέδιο Νόμου θα περιέχει  το νέο σύστημα επιλογής των Στελεχών Εκπαίδευσης και τόνισε ότι οι “κρίσεις” θα ξεκινήσουν από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, η θητεία των οποίων βρίσκεται σε 18μηνη  παράταση.
Διορισμοί
Η υπουργός Παιδείας συμφώνησε ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τέτοιες που δεν φτάνουν οι 15.000 μόνιμοι διορισμοί που οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Διπλή μοριοδότηση
Η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε ότι θα θεσμοθετήσει τη διπλή μοριοδότηση για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές.  
Πίνακες
Παράλληλα η υπουργός τόνισε ότι το Σχέδιο Νόμου θα προβλέπει διάταξη που θα μειώνει    τη διάρκεια των πινάκων από τρία χρόνια σε δύο για να προσμετράται πιο γρήγορα η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η υπουργός Παιδείας τόνισε πως στο Σχέδιο Νόμου για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης, θα περιλαμβάνονται και ορισμένες επείγουσες διατάξεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως η λειτουργία των αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)