Γιατί να γράψω ένα άρθρο;
Γιατί θέλω να ενημερώσω μια ομάδα ανθρώπων για ένα σημαντικό γεγονός.Για να το δημοσιεύσω στην ιστοσελίδα του σχολείου. Έτσι, θα πω δημόσια τη γνώμη μου για ένα θέμα που με ενδιαφέρει.Για να ανοίξω διάλογο με τους αναγνώστες. Μπορεί κάποιος που συμφωνεί ή διαφωνεί με τη γνώμη μου να μου απαντήσει γράφοντας ένα άλλο άρθρο ή μια επιστολή κι έτσι να ξεκινήσει μια επικοινωνία μεταξύ μας.
Πώς γράφω ένα άρθρο;Επιλέγω ένα θέμα που με ενδιαφέρει και γνωρίζω αρκετές πληροφορίες για αυτό.Αν ένα θέμα με ενδιαφέρει αλλά δε γνωρίζω αρκετές πληροφορίες για αυτό, πρέπει να κάνω μια έρευνα σε βιβλία, στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες κλπ για να ενημερωθώ.Το θέμα μου είναι καλό να ενδιαφέρει κι άλλα παιδιά ή ενήλικες για να το διαβάσουν.
Αρχίζω το άρθρο μου:
με μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για να τραβήξει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Οι προτάσεις μου απαντούν στα ερωτήματα:πούπώςποιοςπότετι
Λεξιλόγιο:
Κάνω έναν κατάλογο με λέξεις που θέλω να συμπεριλάβω μέσα στο άρθρο. Αυτές οι λέξεις πρέπει να έχουν ενδιαφέρον, να είναι σχετικές με το θέμα και να δείχνουν πόσο καλά (επιστημονικά) γνωρίζω το θέμα.
Γραμματική:
Επιλέγω σε ποια φωνή θέλω να γράψω τα ρήματά μου. Η ενεργητική φωνή δείχνει αμεσότητα και δείχνει την ευθύνη του δράστη. Αντίθετα, η παθητική φωνή δημιουργεί μια απόσταση και κρύβει λίγο έως πολύ την ευθύνη του δράστη.
Τελειώνω το άρθρο μου: με ένα ερώτημα
ή έναν προβληματισμόή με κάποιο τρόπο που θα κάνει τους αναγνώστες να σκεφτούν πάνω στο θέμα του άρθρου μου.
Βελτιώνω το άρθρο μου Ξαναδιαβάζω όσα έγραψα.Διορθώνω ορθογραφικά λάθη, λάθη γραμματικής, σύνταξης και λεξιλογίου.Το δίνω σε ένα συμμαθητή μου να το διαβάσει και να μου πει αν είναι ενδιαφέρον. Αν δεν προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, τότε πρέπει να το ξαναγράψω ή να κάνω σημαντικές αλλαγές.
Παράδειγμα άρθρου και ασκήσεις
Περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για το Δημοτικό εδώ.