Αυτοσχέδια παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Τα παιδιά πάντα ζητούν να παίξεις μαζί τους. Έχουν ανάγκη την προσοχή και είναι τόσο γεμάτα ενέργεια. Η φυσική παρουσία των γονιών, ο χρόνος που αφιερώνουν και η επένδυση στην ποιότητα της σχέσης είναι πολύ σημαντικά. Παίζοντας με τα παιδιά αυτοσχέδια παιχνίδια θα οξύνετε τις αισθήσεις τους, θα διασκεδάσετε και κυρίως θα τα κρατήσετε μακριά από τις οθόνες. Ακολουθούν εύκολες ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι που δεν χρειάζονται ακριβά υλικά για την εφαρμογή τους.

Αυτοσχέδια παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Ζωγραφική με τα δάχτυλα

Μια πολύ καλή ιδέα για εγγυημένη διασκέδαση είναι η ζωγραφική με τα δάχτυλα. Νερομπογές υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και σίγουρα δεν είναι ένα ακριβό υλικό. Θα χρειαστείτε επίσης μεγάλο χαρτί ακουαρέλας από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, τα δάχτυλά σας και πολύ κέφι. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν και είναι μια ευκαιρία να μάθουν πως αναμειγνύονται τα βασικά χρώματα για να παραχθούν τα δευτερεύοντα.
FINGER PAINT - Αυτοσχέδια παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Κρυμμένος Θησαυρός

Κρύβετε ένα παιχνίδι σε κάποιο σημείο του σπιτιού. Σε άλλα σημεία βάζετε σημειώματα με γρίφους. Κάθε σημείωμα που θα βρίσκουν θα τους δίνει έμμεσα οδηγίες για να τους κατευθύνει στο επόμενο σημείο. Πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι για τα μεγαλύτερα παιδιά. Δώστε τους και ένα φακό, τσαντούλα και καπέλο για να νιώσουν αληθινοί εξερευνητές.

Σαπουνόφουσκες

Το παιχνίδι που βάζεις σαπουνόνερο και φυσάς να βγουν οι μπουρμπουλήθρες ξετρελαίνει όλα τα μικρά. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεσηκώσετε βέβαια τη γειτονιά, γι’αυτό μη διαλέξετε ώρα κοινής ησυχίας για να το παίξετε. Ποιός θα κάνει τη μεγαλύτερη φούσκα ή ποιός θα σκάσει τις περισσότερες φούσκες είναι οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού. Για να έχετε πάντα σαπουνόνερο, απλά διαλύετε μια κουταλία της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων με ένα φλυτζάνι νερό. Μόλις ένα ευρώ κοστίζει το μπουκάλι με σαπουνόφουσκες των 60ml. Λίγο ακριβότερο, περίπου στα 6 ευρώ, το πιστόλι με μπουρμπουλήθρες.
SOAP BUBBLE - Αυτοσχέδια παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Κατασκευές με χαρτόνια

Τα κυλινδρικά χαρτόνια από το χαρτί υγείας που τελειώνουν δεν τα πετάτε. Τα μαζεύετε σε μια άκρη και κατά καιρούς φτιάχνετε πανέμορφες χειροτεχνίες με αυτά. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε πρόσωπα, όπου θα κολλήσετε ένα καλαμάκι από κάτω και κάποια άλλη στιγμή θα μπορείτε να παίξετε κουκλοθέατρο με τις χειροποίητες φιγούρες σας.

Βλέπω βλέπω…

Όταν η τηλεόραση δεν παίζει τίποτα καλό, παίξτε έτσι όπως είστε όλοι συγκεντρωμένοι στο σαλόνι το “βλέπω – βλέπω”. Λέει ο ένας π.χ. “βλέπω βλέπω ένα κίτρινο” και οι άλλοι προσπαθούν να το βρουν ή λέει “βλέπω βλέπω κάτι που αρχίζει από ρ”. Είναι πολύ αστείο όταν το παίζουν μικρά παιδιά που δεν ξέρουν πολύ καλά τα χρώματα ή τη σωστή άρθρωση των λέξεων, κάνουν λάθη και βγαίνει πολύ γέλιο.

Πλαστελίνη

Η πλαστελίνη είναι πάντα στη λίστα με τα δημιουργικά παιχνίδια που προτιμούν τα παιδιά και δεν είναι πολύ ακριβή επίσης. Ένα κουτάκι με 11 χρώματα μη τοξικής απλής πλαστελίνης κοστίζει περίπου 2.5 με 3 ευρώ. Υπάρχουν και τα πλαστοζυμαράκια που κοστίζουν 5 ευρώ περίπου τα 5 βαζάκια. Πλάστε φαγητά, γλυκά, ζωάκια, ανθρωπάκια.
PLAY DOUGH - Αυτοσχέδια παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Παιχνίδι μνήμης

Βάζετε σε μια σειρά 5 έως 7 αντικείμενα ή παιχνίδια. Ζητάτε από το παιδί να τα αποτυπώσει στη μνήμη του. Μόλις είναι έτοιμο, του λέτε να κλείσει τα μάτια και τα ανακατεύετε. Κατόπιν του ζητάτε να τα ξαναβάλει στη σειρά που νομίζει ότι ήταν. Μπορείτε να το παίξετε και με κάρτες που θα ζωγραφίσετε μαζί. Επιβραβεύστε το για κάθε αντικείμενο που θυμάται. Είναι ένας ωραίος τρόπος να ενισχύσετε τη μνήμη του παιδιού.
Παντομίμα, μουσικές καρέκλες, κρεμάλα, “όνομα-ζώο-φυτό” και τόσα άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια στην επιλογή σας. Εσείς τελικά θα προτιμήσετε αγοραστά ή αυτοσχέδια παιχνίδια για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι;

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)