Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί τώρα που είναι είναι κλεισμένο μες το σπίτι;

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Το παιδί σου είναι πολλές ώρες στο σπίτι αυτές τις μέρες και δεν ξέρεις τι να του δώσεις να κάνει, ώστε να μην καταλήξει πάλι να βλέπει όλη μέρα τηλεόραση; Ποιες είναι οι πιο δημιουργικές δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι; 
Το παιδί σου δεν πηγαίνει στο σχολείο αυτές τις μέρες και κάτι πρέπει να κάνει στο σπίτι, ώστε να μην βαρεθεί και να μην καταλήξει μπροστά στην τηλεόραση τρώγοντας πατατάκια όλη μέρα. Εσύ φυσικά έχεις τις δικές σου δουλειές, το πρόγραμμά σου και τις υποχρεώσεις σου και δεν μπορείς να είσαι όλη τη μέρα μαζί του, παίζοντας για παράδειγμα.
Παρ’ όλα αυτά πρέπει να βρεις κάτι να κάνει κι αμέσως μάλιστα και να είναι όσο το δυνατόν πιο δημιουργικό κι εποικοδομητικό για το παιδί.

Οι πιο δημιουργικές δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι

  • Δώσε στο παιδί σου να διαβάσει ένα βιβλίο. Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος ενός παιδιού. Αναπτύσσει τη φαντασία του, τις ιδέες του και το λεξιλόγιό του. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σου να διαβάζει βιβλία και να η ευκαιρία!
  • Πρότεινέ του να σε βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού. Μπορεί να νομίζεις ότι το παιδί σου βαριέται, όμως δεν είναι έτσι. Τα παιδιά από μικρή ηλικία θέλουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να νιώθουν σημαντικά μες το σπίτι. Αν είναι η πρώτη φορά που σε βοηθάει, δώσε του κάτι εύκολο να κάνει, όπως ξεσκόνισμα.
  • Φτιάξτε μαζί ένα γλυκό. Δημιουργήστε μαζί νόστιμα φαγητά ή γλυκά στην κουζίνα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ανθυγιεινό ή παχυντικό, υπάρχουν τόσα υγιεινά φαγητά ή μπισκότα να φτιάξεις με το παιδί σου τώρα που είναι σπίτι και να του μάθεις τα μυστικά της κουζίνας.
    δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι
  • Αν θέλει οπωσδήποτε να δει τηλεόραση, τότε ώθησέ το να δει εκπομπές υγιεινής μαγειρικής, ντοκιμαντέρ ή δημιουργικά προγράμματα που προάγουν τη φαντασία του παιδιού.
  • Ζήτα να δημιουργήσει κάτι για σένα. Μια κατασκευή, μια ζωγραφιά ή οτιδήποτε άλλο θα του τράβαγε το ενδιαφέρον και θα του έπαιρνε και πολλή ώρα.
  • Άσε το παιδί σου να παίξει με τα παιχνίδια του, αν αυτά δεν έχουν σχέση με την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό. Οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, που δεν έχει σχέση με βία ή εθισμό σε οποιαδήποτε οθόνη, είναι χρήσιμο όταν το παιδί είναι αρκετές μέρες στο σπίτι.
  • Βάλε μουσική και ας το να χορέψει στους ρυθμούς της μουσικής. Έτσι, θα “κάψει” και θερμίδες και θα διασκεδάσει δημιουργικά.
  • Αν το παιδί σου είναι ιδιαίτερα δημιουργικό κι έχει φαντασία, πες του να γράψει σε λίγες σελίδες ένα θεατρικό έργο. Στη συνέχεια, μπορεί είτε να σου το διαβάσει είτε να το αναπαραστήσει στο σαλόνι του σπιτιού.
  • Βάλε το παιδί σου δημιουργήσει το οικογενειακό σας άλμπουμ φωτογραφιών με φωτογραφίες που έχετε ήδη ή θα βγάλει το ίδιο το παιδί αυτές τις μέρες.
    δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι
  • Ζήτα του να αναλάβει τα λουλούδια του σπιτιού. Είτε έχεις λουλούδια στο βάζο είτε στις γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορείς να του ζητήσεις να είναι ο υπεύθυνος για τα λουλούδια, τη φροντίδα και το πότισμά τους. Έτσι, θα αισθανθεί το αίσθημα ευθύνης και θα νιώθει πως κάνει κάτι χρήσιμο και δημιουργικό.
  • Παίξτε μαζί ένα παιχνίδι γνώσεων. Γενικά οποιοδήποτε επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει σχέση με γνώσεις, λέξεις, ερωτήσεις ή και φαντασία και προάγει τη σκέψη του παιδιού σου είναι απαραίτητο τέτοιες μέρες.
  • Αν έχετε σκύλο στο σπίτι, θέσε το παιδί σου ως τον υπεύθυνο για τη φροντίδα του σκυλιού αυτές τις μέρες.
    δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι
  • Μάθε το να κάνει ανακύκλωση και ενημέρωσέ το σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του.
  • Δημιούργησε αυτές τις μέρες στο παιδί σου το αίσθημα ευθύνης και βοήθησε τη φαντασία του να αναπτυχθεί!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)