Κορωνοϊός - Σχεδιάγραμμα έκθεσης

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0






Ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την επαρχία Ουχάν της Κίνας, αλλά σύντομα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 και έπειτα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων σχετίζεται με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, ένα γκρουπ προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών.

Αιτίες πανδημίας

Έλλειψη αγωγής υγείας και μη τήρηση κανόνων υγιείνής.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την υπερπληθώρα ανθρώπων και τον συνωστισμό στα αστικά κέντρα.

Ο ατομικισμός και η απώλεια της κοινωνικής συνείδησης, αφού οι άνθρωποι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, δεν συνειδητοποιούν το κοινωνικό τους ρόλο και δεν βλέπουν το άτομο τους ως κομμάτι μιας κοινότητας με ουσιαστικούς δεσμούς. Έτσι κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν και δεν συμμορφώνονται εύκολα σε υποδείξεις. 

Οι φορείς αγωγής, δηλαδή η οικογένεια και το σχολείο δεν καλλιεργούν την κοινωνική συνείδηση ούτε ενδυναμώνουν το αίσθημα ατομικής ευθύνης. Οι οδηγίες είναι απλές, αλλά γονείς συνεχίζουν να αφήνουν παιδιά σε παππούδες ή δεν ενημερώνουν αναλυτικά τους αγαπημένους τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Τα Μ.Μ.Ε με την ανευθυνότητά τους, την παραπληροφόρηση και το κυνήγι της τηλεθέασης σπέρνουν τον πανικό και δεν ενημερώνουν σωστά τους πολίτες.

Συνέπειες πανδημίας

Η βασικότερη συνέπεια είναι η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας. Άνθρωποι αρρωσταίνουν γρηγορότερα, εντονότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Πεθαίνουν άνθρωποι που δεν θα πέθαιναν υπό άλλες συνθήκες, παρά την επιβαρυμένη τους υγεία, ενώ μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού είναι άρρωστα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το μεγαλύτερο ποσοστό απλώς εμφανίσει πυρετό, βήχα, κόπωση θα έχουμε μεγάλο αριθμό ατόμων άρρωστο ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα υγείας, αφού είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν τόσες διαθέσιμες κλίνες. Έτσι, όχι μόνο θα πεθάνουν άνθρωποι από τον κορωνοϊό  αλλά και από οποιοδήποτε άλλο αίτιο, π.χ τροχαίο, απαιτεί διασωλήνωση. 

Φυσικά, μια κατάρρευση του συστήματος υγείας, μια καραντίνα μακράς διαρκείας ή ο πανικός του γενικού πληθυσμού θα οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ήδη απολύονται άνθρωποι από μικρές επιχειρήσεις για να μην πληρώνονται όσο διαρκεί η αναταραχή, ενώ δεν είναι μικρές οι οικονομικές συνέπειες που θα βιώσει το κράτος στο σύνολό του. 

Τρόποι αντιμετώπισης πανδημίας

Συνειδητοποίηση της ατομικής μας ευθύνης, κατανόηση του χρέους προς τον εαυτό μας και την κοινωνία.

Αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που χρειάζονται παραπάνω βοήθεια (π.χ για τα ψώνια ή πληρωμή λογαριασμών), ευσυνειδησία προς τους συμπολίτες μας (αγοράζουμε τα απαραίτητα για 2 εβδομάδες). 

Στελέχωση των ιατρικών κέντρων με όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό γίνεται.

Η πολιτεία πρέπει να κάνει σοβαρή δουλειά στον τομέα της ενημέρωσης, της λήψης προληπτικών μέτρων, στη διαχείριση των ιατρικών θεμάτων, αλλά και στην επίλυση των οικονομικών ζητημάτων που προκύπτουν από την καραντίνα. 


Περισσότερο εκπαιδευτικό για το Λύκειο εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)