Κείμενο και ερωτήσεις κατανόησης με τη μορφή τηλεπαιχνιδιού για παιδιά Δημοτικού

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
2
Ο κροκόδειλος είναι ζώο που ανήκει στην τάξη των μεγάλων ερπετών. Οι κροκόδειλοι είναι διαδεδομένοι σε πολλά μέρη της γης. Σήμερα μπορεί να συναντηθούν κροκόδειλοι στη βόρεια και κεντρική Αμερική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής, στις Αντίλλες, στην Αφρική καθώς και στα νησιά που βρίσκονται στις ανατολικές της ακτές, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στη νότια Ασία.

Η λέξη "κροκόδειλος" προέρχεται από την αρχαία ελληνική σύνθετη λέξη "Κροκόδριλος" (αρχ. κρόκη = βότσαλο, δρίλος = σκώληξ), η οποία σημαίνει κυριολεκτικά "Ο σκώληκας των βοτσάλων". Η ονομασία αυτή πιθανότατα προέρχεται είτε από την συνήθεια των κροκοδείλων να λιάζονται στα βότσαλα δίπλα από τον Νείλο, είτε λόγω του φολιδωτού τους δέρματος που θυμίζει πέτρες. Η ονομασία αυτή με τα χρόνια άλλαξε σε "Κροκόδειλο".

Οι κροκόδειλοι είναι σαρκοβόρα ζώα. Μπορεί να ειπωθεί πως είναι από τους καλύτερους θηρευτές της φύσης. Αυτό οφείλεται στα κοφτερά τους δόντια και στην γρήγορη τους κίνηση. Όταν ένας κροκόδειλος κυνηγήσει μέσα στο νερό την ώρα που θα επιτεθεί στο ανύποπτο ζώο αυτόματα μια βαλβίδα αποτρέπει την είσοδο νερού μέσα στο ζώο. Μετά με τα κοφτερά του δόντια ικανά να ξεσκίζουν και το σκληρότερο δέρμα κατασπαράζουν κυριολεκτικά οποιοδήποτε ζώο. Έχουν απίστευτη δύναμη και αν ένα θύμα αντισταθεί τότε είναι που εφαρμόζει την τακτική της στροφής του θανάτου. Δηλαδή γυρίζει μερικές φορές και το θύμα στην προσπάθεια του να ξεφύγει κομματιάζεται. Μερικές φορές κυνηγούν ομαδικά. Κάποτε κάποια είδη κινδύνεψαν να εξαφανιστούν από έλλειψη τροφής. Έτσι οι άνθρωποι προκειμένου να τα σώσουν έφτιαξαν τεχνητά ποτάμια με τρεχούμενα νερά. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη ψαριών και κυρίως σολομών που κινούνται αντίθετα στο ρεύμα αποτελώντας άφθονη τροφή για τους κροκόδειλους.

Ο κροκόδειλος του Νείλου είναι ο πιο γνωστός από όλα τα άλλα είδη. Σήμερα σπάνια μπορεί να τον συναντήσει κανείς ακόμα και στο Νείλο. Το μήκος του φτάνει τα 5 μέτρα και το βάρος του τα 1.000 κιλά. Τρέφεται από ζώα μικρά, που τα πιάνει όταν πλησιάζουν τις όχθες για να πιουν νερό ή όταν, για οποιοδήποτε λόγο, πέσουν στο νερό. Γεννά στην άμμο μέχρι 30 αβγά που δεν επωάζει. Ο κροκόδειλος του Νείλου σήμερα, εξαιτίας του συστηματικού κυνηγιού που του γινόταν για το δέρμα του και το κρέας του που είναι πολύ νόστιμο, κοντεύει να εξαφανιστεί.



Περισσότερα εκπαιδευτικά παιχνίδια εδώ.



Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΝΤΟ, ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΕ 100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου