Καθώς ο κορωνοϊός εμφανίζει κρούσματα σε όλο και περισσότερες χώρες, είναι λογικό ο κόσμος να ανησυχεί. Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να φτάσει την κοινωνία σε σημείο παράνοιας, αν δε γίνουν οι σωστές κινήσεις.
Ανησυχία
Οι επιδημίες ήταν ανέκαθεν πηγή αγωνίας και αβεβαιότητας. Δεν έχουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19, ούτε εμβόλια έχουμε, ούτε φάρμακα αυτή τη στιγμή. Έτσι υπάρχει φόβος, αφού αντιμετωπίζουμε το άγνωστο. Η ασθένεια είναι αόρατη. Δε τη βλέπεις, δε τη μυρίζεις. Μόνο ειδικοί επιστήμονες μπορούν να την εντοπίσουν. Γι’ αυτό είναι λογικό, οι περισσότεροι άνθρωποι να φοβούνται. Ακόμη κι άνθρωποι που πριν αμφισβητούσαν την κλασική ιατρική, τώρα αγωνιούν να μάθουν τις εξελίξεις της.
Παραπληροφόρηση
Αν δε χειριστούν την κατάσταση σωστά οι αρμόδιες αρχές, θα δημιουργηθεί ένα κενό στην ενημέρωση του κοινού. Αυτό το κενό θα γεμίσει με φήμες, ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες, και καιροσκόπους που θέλουν να πουλήσουν δήθεν θαυματουργά προϊόντα.
Σε καταστάσεις κρίσης έχει φανεί ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο εύκολο να συμμορφωθούν, από φόβο. Το θέμα είναι να συμμορφωθούν στις σωστές οδηγίες. Στην Ασία, για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι η μάσκα τους προστατεύει. Τους πιάνει πανικός αν δεν έχουν μάσκα. Αν τρελαινόμαστε τόσο για δευτερεύοντα ζητήματα, θα χάσουμε από τα μάτια μας τα σημαντικά, όπως είναι η απομόνωση και το να πλένουμε τα χέρια μας.
Υπερκαταναλωτισμός
Επίσης, σε καταστάσεις κρίσης, πολλούς μας πιάνει παροξυσμός υπερκαταναλωτισμού. Αυτή είναι μια άλλη παγίδα. Νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο από τον COVID-19, και ψυχολογικά νομίζουμε ότι τον ανακτούμε, αν γεμίσουμε το σπίτι με χαρτιά υγείας. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος: κυκλοφορεί η φήμη για άδεια ράφια σούπερ μάρκετ, ψωνίζουμε όλοι ακατάσχετα, αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ, και πάλι από την αρχή.
Ρατσισμός
Άλλη παγίδα στην οποία πέφτουμε είναι ο ρατσισμός. Χωρίζουμε τον κόσμο σε ασφαλείς και μη ασφαλείς χώρες, ασφαλείς και μη ασφαλείς ανθρώπους. Είναι καλή ευκαιρία να δούμε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής. Όλη η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή βράζει στο ίδιο καζάνι. Είναι απαράδεκτο να στιγματίζονται ομάδες κι άνθρωποι μια τέτοια στιγμή.
Ευτυχώς, αυτή η επικίνδυνη κατάσταση έχει αναδείξει από πολλούς ανθρώπους πολύ ευγενικές όψεις. Πολλοί συνειδητοποιήσαμε τη βαρύτητα της ατομικής μας ευθύνης για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Δείχνουμε σεβασμό στους εργαζομένους υγείας που δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Νοιαζόμαστε για τους ηλικιωμένους και ασθενείς γονείς και γείτονες λίγο παραπάνω.
Ας βγούμε από αυτή την κατάσταση με περισσότερη ανθρωπιά και λιγότερο πανικό.
Πηγή: theguardian.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr
Περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα εδώ.