Αγωγή της Υγείας - Σχεδιάγραμμα έκθεσης Λυκείου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υγεία είναι η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Θέματα με τα οποία ασχολείται η Αγωγή της Υγείας

Η προστασία της υγείας διασφαλίζεται καλύτερα με την αγωγή υγείας, η οποία έχει σκοπό την προάσπιση, τη βελτίωση και την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας των πολιτών. Ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολείται η αγωγή υγείας είναι: οι διατροφικές συνήθειες, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η σεξουαλική αγωγή, η φυσική άσκηση και γενικότερα οτιδήποτε έχει επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στην πρόληψη και στη χρήση των υπηρεσιών υγείας (π.χ. όχι στην πολυφαρμακία) και στην υγιεινή διατροφή (π.χ. όχι στην παχυσαρκία).

Αναγκαιότητα ύπαρξης της Αγωγή της Υγείας

Η αγωγή υγείας είναι πρωτογενής πρόληψη και έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ζωής μας. Γι, αυτό πρέπει να εφαρμόζεται από πολύ μικρή ηλικία. Η υγεία είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς αλληλεπίδρασης ορισμένων ατομικών και κοινωνικών παραγόντων. Ο τρόπος ζωής, οι συνθήκες ζωής επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία μας. Ειδικότερα, η συμπεριφορά μας, όπως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η εφηβική εγκυμοσύνη, το AIDS, η παχυσαρκία, η πολυφαρμακία, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η διατροφή, αλλά και ασθένειες όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα κτλ., οφείλονται, κυρίως, στις επιλογές μας. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην υγεία και έχει συμφέρον για καλή υγεία. Έτσι το ατομικό συμφέρον συμπίπτει με το γενικό συμφέρον για καλή υγεία. Γι, αυτό και τα προβλήματα υγείας είναι συγχρόνως ατομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Τρόποι ενίσχυσης της Αγωγής της Υγείας

Επειδή η υγεία είναι ίσως το σπουδαιότερο ζήτημα για το άτομο και την κοινωνία, η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την περίθαλψη και τη φροντίδα όλων των ασθενών. Οφείλει, επίσης, να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα (φτώχεια, υποσιτισμός, ανεργία κτλ.), τα οποία βλάπτουν την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων. Στόχος και προτεραιότητα της πολιτείας είναι η βελτίωση της υγείας των πολιτών και του επιπέδου των παροχών των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλους τους τομείς και για όλους τους πολίτες. Η προαγωγή της υγείας αποτελεί και βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα για τον σκοπό αυτό. 

Το σχολείο έχει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των μαθητών/τριών. Η συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας στη σχολική μονάδα συμβάλλει στην αντιμετώπιση αριθμού κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν στο κάπνισμα, στο αλκοόλ, στην παραβατικότητα, στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, στην οδική ασφάλεια, στον ρατσισμό καθώς και στην κοινωνική ανισότητα. Συμβάλλουν επίσης, στην εκπλήρωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών στόχων του σχολείου και στη διαμόρφωση πολιτών που γνωρίζουν πώς να διεκδικούν βελτιωμένες συνθήκες ζωής. Η Αγωγή Υγείας υποστηρίζει συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες, προωθεί ενεργητική και βιωματική μάθηση και αναπτύσσει νέες διόδους συνεργασίας σχολείου, οικογένειας και κοινότητας. Μέσα από το σύνολο του Προγράμματος Σπουδών οι μαθητές/τριες προβληματίζονται για την αλληλεξάρτηση του ατόμου και της επιδιωκόμενης συμπεριφοράς με το οικονομικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον και εφαρμόζουν πρακτικές δράσης, έτσι ώστε να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες υγείας. Έτσι το σχολείο πρέπει να δώσει αρκετές γνώσεις στα παιδιά σχετικά με τους κανόνες υγιεινής,  να καλλιεργήσει αξίες, ώστε να υιοθετηθούν οι κατάλληλες στάσεις και συμπεριφορές και να καλλιεργήσει τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες στα παιδιά ώστε να τηρούν όλους τους κανόνες.

Τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να πραγματοποιούν συνεχώς εκστρατείες ενημέρωσης για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, έτσι ώστε το σύνολο των πολιτών να είναι ενήμερο για τους βασικούς κανόνες.

Το ίδιο το άτομο πρέπει να καταλάβει πως η Αγωγή της Υγείας είναι εφόδιο ζωής. Έτσι θα πρέπει να στοχεύσει και μόνο του να αναπτύξει προσωπικές και κοινωνικές ικανότητες, οι οποίες με την παράλληλη δημιουργία υποστηρικτικού περιβάλλοντος (αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους), θα κάνουν την υγιέστερη επιλογή να είναι και η ευκολότερη. 



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)