Το χειρότερο σενάριο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους αρμόδιους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0








Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης

Είμαστε λίγο πριν την άρση των μέτρων και την επιστροφή στην -όποια- σταδιακή κανονικότητα μπορεί να προκύψει, μετά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που συνεχίζουμε να βιώνουμε.

Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους αρμόδιους. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων έδειξε αξιοθαύμαστη υπακοή και εμπιστεύτηκε τους χειρισμούς της εκλεγμένης κυβέρνησης, δείχνοντας πως το χρόνιο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και κράτος, μπορεί να εκλείψει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, η σοβαρότητα της κυβέρνησης και οι δύσκολες αποφάσεις που πήρε, ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που το αποδεικνύουν και τα νούμερα των κρουσμάτων. Γιατί μέχρι τώρα τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες είχαν μια σχέση συνεργασίας που δύσκολα θα βρούμε όμοιά της τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό.

Για να μην πεταχτεί, λοιπόν, στον κάλαθο των αχρήστων όλη αυτή η προσπάθεια, είναι ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης. Για να συμβεί, όμως αυτό, είναι σκόπιμο αφενός οι πολίτες να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τους αρμόδιους και αφετέρου οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται να βρίσκονται σε συνέχεια με όσα εξέφραζαν μέχρι τώρα οι υγιεινομικές αρχές. Επομένως, αμφισβητούμενες επιλογές, που λαμβάνονται και που δεν συνάδουν με τα δεδομένα που γνωστοποιούνταν μέχρι σήμερα, οξύνουν το χάσμα ανάμεσα σε πολιτεία και πολίτες. Κι αυτό είναι το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να προκύψει...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)