25 φράσεις για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0







25 φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού σου.

1."Είσαι ικανός."
Ως γονιός, οι λέξεις σου γίνονται η εσωτερική γλώσσα στο μυαλό του παιδιού σου. Ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι ικανά για πολλά πράγματα, ας αφήσουμε τις λέξεις να συνδυαστούν με αυτήν την πεποίθηση. Προσπάθησε να αποφύγεις φράσεις τύπου "θα χτυπήσεις" ή "μην πέσεις" . Ο τόνος της φωνής μας αλλά και η ομιλία μας θα πρέπει να εμπνέουν εμπιστοσύνη.

2."Αυτό ήταν γενναίο."
Κάποιες φορές πρέπει να λέμε κάποια πράγματα δυνατά. Αυτό σημαίνει  να του κάνουμε γνωστό το ότι παρατηρήσαμε ότι φέρθηκε γενναία. Όταν παρατηρούμε την γενναία τους στάση ξεκινούν και εκείνα να την παρατηρούν.

3. "Το έχεις." 
Ξέρετε ότι έχουν τις δεξιότητες και τα απαραίτητα μέσα και η ψήφος εμπιστοσύνης σας θα τους δώσει την πρόσθετη ώθηση που χρειάζονται για να πετύχουν.

4. "Πιστεύω σε σένα."
Προφανώς και έχεις πίστη στις ικανότητες του παιδιού σου, όταν του το λες κιόλας εμπνέεται και μέσα του.

5. "Μπορείς να κάνεις δύσκολα πράγματα."
Όταν η κατάσταση γίνεται σκληρή τα εμπόδια μπορεί να φαίνονται ανυπέρβλητα. Έτσι αυτή η ευθύς φράση τους λέει αυτό που έχουν ανάγκη να ακούσουν, την αναγνώριση ότι αυτή είναι μια δύσκολη δουλειά και μπορούν να την κάνουν.


6."Ό, τι και να γίνει εγώ σ'αγαπώ."
Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν που εκφράζουν ανιδιοτελή αγάπη. Αυτό τους παρέχει σιγουριά για την αγάπη μας ανεξαρτήτως αποτελέσματος.


7."Ας το δοκιμάσουμε μαζί.'
Μερικές φορές όλοι χρειαζόμαστε μια βοήθεια και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ξέρουν πως μπορεί να είσαι εσύ αυτός που θα τους βοηθήσει όταν το χρειαστούν.

8."Πώς θα το κάνεις αυτό;"
Κάνε ερωτήσεις. Όταν το βλέπεις και κάνει κάτι δύσκολο πες "Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Πως θα το κάνεις ξανά;" 

9."Αυτό ακούγεται τέλειο,μπορείς να μου πεις παραπάνω;"
Πήγαινε ένα βήμα παραπέρα το ότι παρατηρείς την προσπάθεια του, ζήτησε του να το επεξεργαστεί. Μετά θα αντιληφθείς την υπερηφάνεια στην φωνή του όταν στο εξηγεί.

10."Πως μπορώ να βοηθήσω;"
Όταν πραγματικά έχουν κολλήσει μην φοβηθείς να προσφέρεις βοήθεια. Δώσε του να καταλάβει πως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο βοήθειας.


11."Δώσε τον καλύτερο σου εαυτό"
Ποτέ δεν θα κερδίζουμε σε όλα και δεν θα κάνουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό το μάθημα πρέπει να το μάθουμε στα παιδιά μας.

12."Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά σε έχω δει να τα καταφέρνεις στο παρελθόν."
Μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά ας τους δώσουμε στοιχεία για το πότε ήταν επιτυχημένα στο παρελθόν. Αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθηση τους ότι μπορούν να το κάνουν ξανά.

13."Είσαι αρκετός."
Δεν έχει σημασία ποιο είναι το αποτέλεσμα-πρέπει να ξέρουν ότι είναι αρκετό που είναι ακριβώς όπως είναι.

14."Με κάνεις περήφανο."
Ευθέως και στοχευμένα. Δεν μπορείς ποτέ να πεις στο παιδί σου μέχρι εκεί αρκετά.

15."Ακόμα και όταν απογοητευτούμε συνεχίζουμε να αγαπιόμαστε."
Αισθήματα όπως απογοήτευση, θυμός και απελπισία είναι πολύ συνηθισμένα σε όλους τους ανθρώπους. Και παρά αυτά τα ισχυρά αισθήματα στεκόμαστε στο πλάι του παιδιού μας με ανιδιοτελή αγάπη.


16."Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν..."
Προσπάθησε να του εξάψεις την περιέργεια και να του ανοίξεις έναν νέο δρόμο σκέψης με υποθέσεις για τις πιθανές καταστάσεις.


17."Ξέρεις τι σημαίνει η λέξη θάρρος;"
 Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν νέες λέξεις. Μάθε τους για το θάρρος, την ανθεκτικότητα και την επιμονή για να τους βοηθήσει να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

18."Θες να ακούσεις μια ιστορία;"
Μοιράσου ιστορίες με τα παιδιά σου. Πες τους για στιγμές που ξεπέρασες τα εμπόδια, κατάφερες τους στόχους σου και είχες υψηλές προσδοκίες.

19."Θες να δοκιμάσεις κάτι τρελό;"
Προκάλεσε το παιδί με πράγματα που νομίζει ότι δεν είναι εφικτά (ακόμα κι αν ακούγεται λίγο τρελό). Μπορεί να σας εκπλήξουν και οι ίδιοι.

20."Μερικές φορές τα καινούργια πράγματα φαίνονται τρομακτικά αλλά μπορεί να σε ενθουσιάσουν."
Τα μικρά παιδιά τείνουν να προσκολλώνται απέναντι στους ανθρώπους και τα περιβάλλοντα που είναι εξοικειωμένα.Αλλά αν τονίσουμε πόσο συναρπαστικές και χαρούμενες μπορεί να είναι αυτές οι νέες εμπειρίες, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την αυτοπεποίθηση τους και  να βγούνε έξω από τη ζώνη άνεσης τους.


21."Ξέρω ότι το πάλεψες πολύ και είμαι υπερήφανη για αυτή την προσπάθεια."
Όταν τον βλέπεις να δουλεύει σκληρά και να τα δίνει όλα μπορείς να του αναγνωρίσεις αυτήν την προσπάθεια. Εξάλλου, ζωή είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

22."Φαίνεται να είσαι περίεργος για αυτό, ας το ψάξουμε καλύτερα."
Να εμψυχώνεις την περιέργεια και την εξερεύνηση σε κάθε παιδί ανεξαρτήτου ηλικίας. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες με αυτοπεποίθηση.

23."Μερικές φορές κάνουμε λάθη και έτσι μαθαίνουμε."
Η πορεία προς την ανάπτυξη είναι γεμάτη με εμπόδια και μαθησιακές εμπειρίες. Όταν είμαστε γονείς χωρίς ντροπή, βοηθάμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν αυτά τα λάθη ως μαθησιακές εμπειρίες.

24."Πώς προκάλεσες τον εαυτό σου σήμερα;"
Ξεκινήστε τη συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη, την αλλαγή και τη λήψη κινδύνων. Με κάθε πρόκληση και ολοκλήρωση, η αίσθηση της αυτοεκτίμησης θα αυξηθεί.

25."Επανέλαβε μετά από μένα <<μπορώ να το κάνω>>."
Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι ισχυρές - μπορούν να επανασυνδέσουν τον εγκέφαλο. Όταν διδάσκουμε τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν θετικές επιβεβαιώσεις από νεαρή ηλικία, θα αυξήσουν τα οφέλη καθώς μεγαλώνουν.


Περισσότερα θέματα για γονείς εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)