Στην Ελλάδα υπάρχουν ορεινές λίμνες, γνωστές ως δρακόλιμνες που η επιστήμη τις θεωρεί απομεινάρια παγετώνων ενώ η παράδοση κατοικίες δράκων που μάχονται μεταξύ τους. Επειδή βρίσκονται σε περιοχές με μοναδική και ευαίσθητη οικολογική ισορροπία, (οι υψηλές θερμοκρασίες, τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, η έντονη διακύμανση στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους καλοκαιρινούς και χειμωνιάτικους μήνες) οι αλπικές λίμνες συγκροτούν μοναδικά οικοσυστήματα. Επιπλέον, στα νερά τους ζει ο Αλπικός Τρίτωνας, ένα ενδιαφέρον ουροδελές αμφίβιο το οποίο κολυμπά με εξαιρετική ευκολία αλλά βαδίζει και εκτός νερού. Έχει μήκος 10-12εκ. και έχει εντυπωσιακό πορτοκαλέρυθρο χρώμα στο κάτω μέρος του σώματός του και δρακόμορφη όψη.
Σπαρμένες στα ελληνικά βουνά, γεμάτες με μύθους για παράξενα πλάσματα και δοξασίες τις οποίες έπλασαν στο παρελθόν οι κάτοικοι των ορεινών βουνών, σαν γαλάζια στολίδια κοσμούν το πράσινο και ενίοτε το λευκό των αλπικών λιβαδιών και προσδίδουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και ομορφιά στα ελληνικά βουνά. Βρίσκονται σε απρόσιτες βουνοκορφές, στην πλειονότητά τους στην οροσειρά της Πίνδου (Ήπειρος και δυτική Μακεδονία). Αποτελούν πηγή ξεκούρασης και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης, ανεκτίμητα αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες. Το όνομά τους θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή τους ένα πολύτιμο δώρο της φύσης.
Κάποιες από τις λίμνες κρατούν το νερό όλο το χρόνο και άλλες μόνο την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο χάνονται, αναμένοντας τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα για να «ξαναζωντανέψουν». Τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών.
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης (Γκαμήλα)
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050μ. στον ορεινό όγκο της Τύμφης, μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη, στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, ΒΔ της ψηλότερης κορυφής Γκαμήλα(2.497μ.). Έχει ελλειψοειδές σχήμα, έκταση περίπου 5 στρέμματα και βρίσκεται δίπλα στον γκρεμό, πάνω από τον Αώο ποταμό. Το τοπίο γύρω από την λίμνη, γυμνό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό, σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού.
Ο μύθος λέει πως στη δρακόλιμνη της Τύμφης και στη δρακόλιμνη του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι είχαν έχθρα μεταξύ τους και κάθε φορά που αγρίευαν εκτόξευαν πέτρες ο ένας στον άλλον. Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο μύθος αυτός εξηγεί το γεγονός πως οι όχθες της δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης Τύμφης μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες.
Η Δρακόλιμνη Γκίστοβα
Πρόκειται για την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.350μ. στην κορυφογραμμή, ακριβώς στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το χειμώνα, λόγω του υψόμετρου, παγώνει.
Σύμφωνα με τον μύθο, στο χωριό κατοικούσε ένας δράκος, ο οποίος παρά την φοβερή του όψη ήταν καλόκαρδος. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να τον διώξουν και τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους, παρακάλεσε να ξεκουραστεί για λίγο και εκεί, πάνω από το αγαπημένο του χωριό, έβγαλε ένα δάκρυ που αποτέλεσε την πρώτη μικρή δρακόλιμνη. Οι άνθρωποι, χωρίς να συγκινηθούν, συνέχισαν να τον διώχνουν σε σημείο που ο δράκος δεν θα μπορούσε πλέον να αντικρίζει το χωριό. Από την στεναχώρια του έριξε μεγαλύτερο δάκρυ και σχημάτισε την κύρια δρακόλιμνη πολύ πάνω και μακριά από το χωριό.
Η Δρακόλιμνη των Αρένων
Μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς, στην τοποθεσία Μουτσάλια, σχηματίζεται η λίμνη των Αρένων, φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Καστοριάς και Ιωαννίνων, όπως επίσης και της Ελλάδας με την Αλβανία. Σε υψόμετρο 1.740μ. αποτελεί ένα από τα ελκυστικότερα σημεία στην καρδιά του Γράμμου που θα σας γοητεύσει μιας και διακρίνεται παρά μόνο αν την προσεγγίσετε σε κοντινή απόσταση. Η έκτασή της είναι 15 στρέμματα και το βάθος της μόλις 1μ.
Αποτελεί πολύτιμο καταφύγιο για τρία είδη τριτώνων, τον αλπικό, τον κοινό και το λοφιοφόρο. Επίσης στην περιοχή ζει ο κίτρινος βάτραχος και ο βάτραχος των ρυακιών καθώς και η σαλαμάνδρα, η αμμόσαυρα και η αλπική οχιά η οποία στον Γράμμο βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο εξάπλωσής της στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200μ. στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Σμόλικα και έχει έκταση 3-4στρ. , περίμετρο γύρω στα 380 ανθρώπινα βήματα, αλλά και μεγάλο βάθος. Αυτό που την χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς και το έντονο γαλάζιο χρώμα. Γι’ αυτό στα βλάχικα ονομάζεται «Λάκου-Βίνιτου», δηλαδή γαλάζια λίμνη.
Ο μύθος είναι αντίστοιχος με αυτόν της δρακόλιμνης της Τύμφης με τη διαφορά ότι ο νικητής βγήκε ο δράκος του Σμόλικα ενώ το αντίθετο υποστηρίζουν στην περιοχή της Τύμφης. Ο δράκος του Σμόλικα βγήκε νικητής γιατί δεν πετούσε βράχια όπως εκείνος της Τύμφης αλλά μεγάλους σβώλους από αλάτι, τους οποίους κατάπινε ο αντίπαλος δράκος και έτσι, φοβερά διψασμένος, ήπιε τόσο πολύ νερό που πέθανε.
Οι Δρακόλιμνες της Φλέγγας (Μαυροβούνι)
Στην υποαλπική ζώνη του βουνού Μαυροβουνίου(μεταξύ Καλαμπάκας και Ιωαννίνων) σε υψόμετρο 1.960μ. και 1.940μ. υπάρχουν δύο πολύ όμορφες φυσικές ορεινές λίμνες της Πίνδου, τις δίδυμες δρακόλιμνες της Φλέγγας. Το χειμώνα παγώνουν και συνήθως παραμένουν κρυμμένες κάτω από ένα στρώμα χιονιού μέχρι την άνοιξη. Φτάνοντας στις λίμνες, η θέα σε όλη την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα είναι μοναδική.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μακεδόνας, γιος του Δία ή του Αιόλου , είχε τρεις γιους ο ένας από αυτούς ήταν ο Πίνδος. Κάποτε τα αδέρφια του τον φθόνησαν και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Αυτός καθώς το έμαθε έφυγε και κρύφτηκε στα βουνά. Εκεί ζούσε με το κυνήγι και είχε για φίλο το δράκο Λύγκο. Κάποτε τα αδέρφια του τον ανακάλυψαν και έστησαν καρτέρι σκοτώνοντας τον εκμεταλλευόμενοι την απουσία του δράκου. Επιστρέφοντας ο δράκος, αναζήτησε το φίλο του και τον βρήκε νεκρό. Από τα δάκρυα του δράκου, σχηματίστηκαν μικρές λίμνες, οι δρακόλιμνες, ενώ τα γύρω βουνά πήραν το όνομα Πίνδος σε ανάμνηση του.
Αυτές είναι λίγες από τις πολλές δρακόλιμνες που υπάρχουν στους ορεινούς όγκους της Ελλάδας και αποτελούν μαγεία λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τους αλλά και των μύθων που τις περιβάλλει.
Γεωργία Γιούπα, https://www.maxmag.gr