Νέες συμπληρωματικές οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας στους δασκάλους για τη διδασκαλία των μαθημάτων πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0








Νέα εγκύκλιο με συμπληρωματικές οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Γλώσσας, των Μαθηματικών, των Φυσικών και της Ιστορίας στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων κατά το σχολικό έτος 2019-2020, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκυκλιο:
Για το μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό
Σύμφωνα με το ΑΠΣ σκόπιμο είναι, σε κάθε τάξη, να δοθεί έμφαση σε ποιοτικούς στόχους του μαθήματος:
α. Ανάπτυξη της αναγνωστικής ικανότητας με έμφαση στην κατανόηση του κειμένου. β. Παραγωγή γραπτού λόγου βάση των κειμενικών ειδών που έχουν προλάβει να διδαχθούν με σχετικά ικανοποιητική επάρκεια (δομή, σύνταξη, λεξιλόγιο, βασικά σχήματα λόγου). γ. Γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα με έμφαση στα εξής γλωσσικά φαινόμενα: σημεία στίξης, τονισμός λέξεων, διάκριση των μέρων του λόγου και η λειτουργία τους, βασικοί ορθογραφικοί κανόνες (καταληκτική ορθογραφία), παραγωγή και σύνθεση λέξεων, χρόνοι και κλίση του ρήματος ενεργητικής και παθητικής φωνής, γένη και κλίση ουσιαστικών και επιθέτων, βασικές αντωνυμίες (πχ προσωπικές, κτητικές, αόριστες, οριστικές), βασική σύνταξη πρότασης και βασικά σχήματα λόγου (παρομοιώσεις, μεταφορές, προσωποποιήσεις), δευτερεύουσες προτάσεις και εγκλίσεις (μόνο για Στ ́ τάξη).
Ειδικά για την Α ́ Δημοτικού : Ανάγνωση κειμένου με σχετική ευχέρεια και κατανόηση του κειμένου (ακόμα και αν το κείμενο έχει έκταση μιας μικρής παραγράφου).
Κατάκτηση του μηχανισμού γραφής προκειμένου για την παραγωγή γραπτού κειμένου με νόημα (χρήση της βασικής συντακτικής δομής και βασικού λεξιλογίου ακόμα και αν το κείμενο αφορά μια παράγραφο 4-5 σειρών).
Ιστορία
Ακολουθεί πίνακας για τα βασικότερα σημεία στο μάθημα της Ιστορίας στο Δημοτικό ανά τάξη. Οι εκπαιδευτικοί, λαμβάνοντας υπόψη την ύλη που είχαν διδάξει πριν το κλείσιμο των σχολείων, τις ευρύτερες συνθήκες, τις ανάγκες κάθε τάξης, τους βασικούς στόχους ανά τάξη σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών, έχουν τη δυνατότητα επανάληψης ή και διδασκαλίας των παρακάτω κεφαλαίων από την ύλη:

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές  ότι πρέπει   να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στις «Οδηγίες διδασκαλίας» που θα αποστείλει για τη σχολική χρονιά 2020-2021, θα λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)