Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε το τέλος των στερεοτύπων για τους σύγχρονους Έλληνες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0








Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης

"Οι Έλληνες είναι φύσει απείθαρχοι".
"Οι Έλληνες είναι μονίμως διχασμένοι".
"Οι Έλληνες είναι ψηφιακά αναλφάβητοι".
"Το ελληνικό κράτος είναι τελείως ανοργάνωτο".

Αυτά τα στερεότυπα ακούγονται κατά καιρούς, όχι μόνο από Ευρωπαίους, αλλά και από τους ίδιους του συμπατριώτες μας, όταν θέλουν να περιγράψουν το προφίλ του νεοέλληνα.

Κι όμως, μαζί με τις πρωτόγνωρες αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην καθημερινότητά μας, ήρθε και το τέλος αυτών των στερεοτύπων. Γιατί, οι Έλληνες την περίοδο αυτή απέδειξαν πως όποτε θέλουν, πειθαρχούν στις οδηγίες και συνεργάζονται για να ξεπεράσουν δυσκολίες. Τόσο καλά, μάλιστα, που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που θέλει τελικά αυτός ο λαός για να δείξει το καλό του πρόσωπο. Η απάντηση ίσως είναι απλή: εμπιστοσύνη. Για χρόνια, ο λαός αυτός ταλανίζεται από οικονομική και κοινωνική κρίση, απόρροια ενός διεφθαρμένου κράτους και ανάξιων πολιτικών. Προφανώς, ο κορωνοϊός δεν πάτησε κάποιο μαγικό κουμπί που μεταμόρφωσε το κράτος και τους πολιτικούς μας. Όμως, έφερε την ανάγκη να υπάρξει δουλειά και ταχεία οργάνωση. Και ίσως για πρώτη φορά εδώ και καιρό, οι Έλληνες πολίτες είδαν τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων να συνεργάζονται και να εργάζονται σκληρά, ώστε το κράτος να αντεπεξέλθει αφενός στην πολιτική προστασία και αφετέρου στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Κι αυτά τα άλματα που έγιναν σε αυτούς τους τομείς, φαίνεται πως τα εκτίμησαν οι πολίτες, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκαν αρμονικά με τους πολιτικούς.  Μάλιστα, τόσο οι πολίτες όσο και η οργάνωση του ελληνικού κράτους έγιναν αντικείμενα θετικής κριτικής από το σύνολο των Ευρωπαίων. 

Σίγουρα, έχουμε ακόμα να πετύχουμε πολλά, ώστε να αποκτήσουμε την αίγλη που όλοι επιθυμούμε. Εξάλλου, ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό; Ωστόσο, ποιος είναι αυτός που μπορεί να αμφισβητήσει τα άλματα που έγιναν αυτές τις μέρες; Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργεί με σύγχρονα μέσα και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συνεχίζουν την εκπαίδευση των παιδιών μας, αποδεικνύοντας πως είναι από τους κορυφαίους επαγγελματίες της Ευρώπης. Το ίδιο συμβαίνει με την αυτοθυσία των γιατρών και του ιατρικού προσωπικού, που προσφέρουν ασταμάτητα τις υπηρεσίες τους στη μάχη κατά της πανδημίας. Αλλά και όσοι συνάνθρωποί μας εργάζονται αυτές τις μέρες, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες τους. 

Ευχής έργον θα είναι αυτήν την εμπιστοσύνη να μην την προδώσουν (για ακόμα μία φορά) οι πολιτικοί μας, γιατί δυστυχώς θα έχουν πετάξει (ξανά) μία ιστορική ευκαιρία να πάει μπροστά αυτός ο ο τόπος, που έχει τόσες αναξιοποίητες δυνατότητες. Η μέρα που ξημερώνει, αν μας βρει με το καλό πρόσωπο που δείξαμε αυτήν τη σκοτεινή περίοδο που διανύσαμε, θα φέρει μία νέα Ελλάδα που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν. Μαζί με τον κορωνοϊό είναι καιρός να απαλλαγούμε και από τα παρωχημένα στερεότυπα. 

Περισσότερα άρθρα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)