Η Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια έχει τους δικούς της στοιχειωμένους θρύλους γεμάτους από τρομακτικές ιστορίες που τρομάζουν και τον πιο θαρραλέο. Οι λάτρεις του ανεξήγητου έχουν πολλές ανατριχιαστικές ιστορίες για τα αραχνιασμένα αρχοντικά, στοιχειωμένα μέρη, απόκοσμες οντότητες και μυστήριους θορύβους.
Πού ξεκινά ο μύθος και πού η πραγματικότητα; Είναι όρια δυσδιάκριτα για αυτούς που γοητεύονται από το μεταφυσικό. Αν και η σύγχρονη πραγματικότητα διέλυσε όλες τις μυστηριώδεις ιστορίες από αρκετά στοιχειωμένα μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν κάποια μέρη που είναι στα αλήθεια πολύ τρομακτικά.
Ο πύργος των ονείρων, Νέο Φάληρο
Η σημερινή εικόνα του νεοκλασικού στολιδιού της οδού Σμολένσκι 4 στο Νέο Φάληρο είναι παραπάνω από ικανή για να σου προκαλέσει ρίγη ανατριχίλας. Μισογκρεμισμένο, με έναν πεθαμένο φοίνικα να δεσπόζει στην πρόσοψη, το άλλοτε πανέμορφο οίκημα αποτελεί ιδανικό σκηνικό για τη γέννηση τρομακτικών ιστοριών με φαντάσματα.
Το μέγαρο ήταν ιδιοκτησία του Κυριάκου Κουρτάλη, γιο βιομήχανου με βλέψεις να γίνει τενόρος, το όνειρό του όμως ναυάγησε γρήγορα γιατί ο πατέρας του που δεν ήταν σύμφωνος με αυτό του απαγόρευσε κάθε προσπάθεια. Αργότερα ο Κουρτάλης ήθελε να αποκτήσει κάποιο ανώτερο αξίωμα στην τοπική κοινωνία κάτι όμως που δεν κατάφερε. Έτσι αποτραβήχτηκε και έζησε απομονωμένος στο σπίτι του μέχρι το θάνατό του. Οι παλαιότεροι κάτοικοι έλεγαν ότι συνήθιζε να βγαίνει στο μπαλκόνι και να τραγουδάει άριες.
Ο θρύλος λέει πως τις νύχτες το φάντασμα του Κουρτάλη τριγυρίζει στους έρημους διαδρόμους του αρχοντικού μονολογώντας «μακριά από τον πύργο μου είναι δικός μου», ενώ άλλες φορές πίσω από τους μισογκρεμισμένους τοίχους τον ακούν να τραγουδάει άριες.
Το Μέγαρο και ο Πύργος της Δούκισσας Πλακεντίας
Η παράξενη ιστορία της όντως εκκεντρικής και αλλόκοτης περσόνας της Δούκισσας της Πλακεντίας ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει θρύλους που καλά κρατούν μέχρι σήμερα. Η γνωστή φιλελληνίδα που έφτασε μέχρι την Αθήνα για να ζήσει μόνιμα με την κόρη της έχτισε πολλά σπίτια , μεταξύ αυτών και τον συγκεκριμένο επιβλητικό Πύργο με όνομα «το Καστέλλο της Ροδοδάφνης» που η ίδια δεν πρόλαβε ποτέ να δει ολοκληρωμένο.
Όλα ξεκίνησαν όταν πέθανε η κόρη της, ο πόνος της ήταν τόσο μεγάλος που την ταρίχευσε και την κράτησε στο σπίτι της στην οδό Πειραιώς. Όταν όμως το σπίτι της κάηκε και μαζί με αυτό και η σωρός της κόρης της, η Δούκισσα κλείστηκε στο σπίτι της στα Ιλίσια και λέγεται πως έγινε δύστροποι και αντικοινωνική σε μεγάλο βαθμό. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι θρύλοι που περιβάλλουν αυτήν και τους πύργους της.
Λέγεται λοιπόν ότι πραγματοποιούσε μυστήρια συμπόσια με ύποπτους καλεσμένους και ότι είχε ασπαστεί τον σατανισμό. Μέχρι και σήμερα πολλοί μιλούν για τη Δούκισσα με το λευκό μανδύα και τα πέπλα που τριγυρνά γύρω από το ανάκτορο στην Πεντέλη, θρηνώντας σπαρακτικά και ψάχνοντας την κόρη της στα πρόσωπα των περαστικών.
Οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο
Το Φραγκοκάστελο είναι μία περιοχή στα όρια του νομού Χανίων, στα Σφακιά της Κρήτης, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο και είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην περιοχή κάθε Μάιο. Σύμφωνα με το θρύλο, πάνω στα τείχη του κάστρου και στον γύρω κάμπο παρατηρούνται σκιές που θυμίζουν πολεμιστές και ιππείς με τις πανοπλίες και τα όπλα τους.
Οι σκιές αποτελούν φαντάσματα της μάχης που έδωσαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης με τους άνδρες του κόντρα στους Οθωμανούς του Μουσταφά Ναϊλή Πασά, στα πλαίσια της ελληνικής επανάστασης και της επιθυμίας των Κρητικών να ενωθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το στοιχειωμένο σπίτι στο Βόλο
Το οίκημα βρίσκεται στα Λεχώνια, χωριό ανάμεσα στο Βόλο και στο νότιο Πήλιο. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κατοικούνταν από την οικογένεια Κοντού, η οποία ξεκληρίστηκε είτε από μία σαύρα που έπεσε μέσα στην κανάτα με το γάλα, το οποίο ήπιαν τα μέλη της οικογένειας είτε τους δηλητηρίασε κάποιος τρίτος.
Ο θρύλος λέει πως όποιος κατοίκησε στο συγκεκριμένο σπίτι μετά την οικογένεια Κοντού βρήκε περίεργο θάνατο, ενώ επί Κατοχής αποτέλεσε αρχηγείο της Γκεστάπο και Έλληνες βασανίζονταν στο υπόγειό του. Σήμερα, λένε πως στα δωμάτια του έχουν μείνει κρότοι, βογγητά και ήχοι από αλυσίδες που σέρνονται στο πάτωμα.
Το πηγάδι των ψυχών στην Κηφισιά
Ανάμεσα σε νεόδμητες μεζονέτες και ασφαλτοστρωμένους δρόμους, βρίσκεται καλά κρυμμένο από τις καλαμιές, ένα ιδιαίτερο μέρος που κουβαλάει παλιούς μύθους που μαγνητίζουν τους φίλους του μεταφυσικού. Ο λόγος για το πηγάδι των ψυχών που όπως λέει ο θρύλος είναι το μέρος που κατοικούν οι ψυχές των νεκρών.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι νεκροί βγαίνουν από το πηγάδι και τριγυρίζουν γύρω από αυτό όταν πέφτει το σκοτάδι, σαν καταραμένες, απόκοσμες φιγούρες. Η πιο γνωστή φήμη που φτάνει μέχρι τις μέρες , λέει για έναν κάτοικο της περιοχής κάποιο βράδυ του 1945 να πυροβολεί με δίκαννο μία τέτοια οντότητα. Την επόμενη ημέρα ο άνθρωπος αυτός κατέληξε από αιφνίδια αρρώστια.
Όπως προδίδουν οι καλαμιές που το κρύβουν καλά και το κάνουν αόρατο σε όσους δεν το γνωρίζουν, το πηγάδι έχει ακόμα νερό αλλά το στόμιό του σήμερα είναι καλά σφραγισμένο με τσιμέντο. Πάνω στο σφράγισμα υπάρχουν χαραγμένα παράξενα σύμβολα που κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να σημαίνουν.
Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος
Ο ναός της Αρτέμιδος στο Μετς ήταν , σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, ένας από τους πιο μεγαλοπρεπείς και όμορφους της Αθήνας, σχεδιασμένος από τον γνωστό Καλλικράτη του Παρθενώνα. Εκεί οι Αθηναίοι τελούσαν το τάμα τους στη θεά για τη νίκη στη Μάχη του Μαραθώνα , ενώ στην ίδια περιοχή στο λόφο του Αρδηττού, τελούνταν και τα Μικρά Ελευσίνια Μυστήρια, γεγονός που προσδίδει στη γειτονιά μία απόκοσμη αύρα.
Ο αστικός θρύλος ξεκίνησε όταν με τις πέτρες από τα ερείπια του ναού χτίστηκαν κάποια σπίτια στη γειτονιά. Λέγεται λοιπόν πως μια ηλικιωμένη γυναίκα με ένα αναμμένο κερί στο χέρι, γυρνά τα βράδια στην περιοχή και λέει στους περαστικούς πως η περιοχή είναι καταραμένη εξαιτίας της βεβήλωσης του ναού.
Η ιστορία είναι ευρέως διαδεδομένη στους κατοίκους της συνοικίας. Σήμερα, τα ερείπια του αρχαιολογικού χώρου του ναού βρίσκονται μέσα στην κατοικημένη περιοχή.
Αυτά λοιπόν είναι λίγα από τα πολλά τρομακτικά και στοιχειωμένα μέρη στην Ελλάδα, που άλλους γοητεύουν και άλλους τρομάζουν με τους μύθους που λέγονται για αυτά.
Γεωργία Γιούπα, https://www.maxmag.gr