Αντικαπνιστικός νόμος - Κριτήριο αξιολόγησης συνεξέτασης Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ' Λυκείου

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Κείμενο Ι

Αντικαπνιστικός νόμος: Τελικά ήταν τόσο απλό να σβήσει το τσιγάρο;


Το ποσοστό συμμόρφωσης των πολιτών με τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 93%.
Εν τέλει ήταν τόσο απλό. Πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα ήταν τα στοιχεία που έλειπαν προκειμένου να εφαρμοστεί, μετά σχεδόν δώδεκα χρόνια, ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε στη σημερινή κυβέρνηση η οποία από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς “παράθυρα”. Έτσι και συνέβη.
Η σχεδόν καθολική εφαρμογή του νόμου πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα των ελέγχων τους οποίους διενεργούν οι αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα, από τους ελέγχους τους οποίους διενήργησαν ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κ.ο.κ.) προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης στο νόμο ανέρχεται σε 76%.
Στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα και αγγίζουν το 93% όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων τους οποίους έκανε η δημοτική αστυνομία.
Συγκεκριμένα, τον μήνα Νοέμβριο διενήργησε κοντά 400 ελέγχους και επέβαλε μόλις 30 πρόστιμα. Μάλιστα, κανένα από αυτά δεν επιβλήθηκε σε καπνιστή. Όλα αφορούσαν καταστηματάρχες οι οποίοι παρέβαιναν τον αντικαπνιστικό νόμο, άλλος γιατί είχε τασάκια πάνω στα τραπέζια, άλλος επειδή είχε ελλειπή σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος κ.ο.κ.
Έχει σημασία, επίσης, ότι το Νοέμβριο, παρότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας, σε σχέση με τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και παρότι αραίωσαν τα τραπεζάκια έξω λόγω της χειροτέρευσης του καιρού, εντούτοις μειώθηκε ο αριθμός των προστίμων, γεγονός που μαρτυρά ότι ο κόσμος, ακόμη και εκείνοι που δυσανασχετούν, εφαρμόζουν το νόμο. Οι περισσότεροι βεβαίως επειδή φοβούνται τις συνέπειες, ωστόσο, προϊόντος του χρόνου και οι καπνιστές θα αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι τελικά βγαίνουν και οι ίδιοι ωφελημένοι κι ας χαλάει κάπως η βολή τους.
Ο ρόλος των καταστηματαρχών στην εφαρμογή του νόμου είναι καθοριστικός. Στη συμμόρφωσή τους, πέρα από τα τσουχτερά πρόστιμα, συνετέλεσε και το γεγονός ότι εξέλειπε πλέον ο αθέμιτος ανταγωνισμός των προηγούμενων χρόνων λόγω της αλά καρτ εφαρμογής του νόμου.
Η μείωση στους τζίρους τους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, θα είναι προσωρινή. Μόλις ο αντικαπνιστικός νόμος, από αναγκαστικό μέτρο επιβολής θα γίνεται συνείδηση, τόσο οι καταναλωτές θα επιστρέφουν στις παλιές αγαπημένες τους συνήθειες, μαζί και τα καταστήματα στους προ αντικαπνιστικού τζίρους τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η όποια μείωση στους τζίρους των καταστημάτων δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα κατά της εφαρμογής του νόμου.
Όπως δεν μπορεί να υιοθετηθεί και το αίτημα περί θέσπισης χώρων καπνιστών εντός των καταστημάτων διότι, όπως απέδειξε προηγούμενη ανάλογη εμπειρία, οι “νησίδες καπνιστών” ήταν εκείνες που νόθευσαν τους προηγούμενους αντικαπνιστικούς νόμους και οδήγησαν στην πλήρη, στη συνέχεια, καταστρατήγισή τους.
Συνεπώς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι μας, καταστηματάρχες και πελάτες, είναι να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι πλέον, ο αντικαπνιστικός νόμος, είναι νόμος! Στο κάτω κάτω για την υγεία μας πρόκειται...
Πηγή: https://www.voria.gr

Κείμενο ΙΙ



Κείμενο ΙΙI

Τσιγάρο εγώ στο στόμα μου δεν έβαλα ούτε ένα



Τσιγάρο εγώ στο στόμα μου δεν έβαλα ούτε ένα
αλλά όταν βλέπω τον καπνό σκέφτομαι μόνο εσένα.
Τα χείλη σου, τα χέρια σου, η ανάσα κι η καρδιά μου
καπνός μπήκε στα μάτια μου και κλαίω απ’ τη χαρά μου.
Τα δάκρυα είναι της χαράς, τα δάκρυα και της λύπης
είκοσι χρόνια πέρασαν και μόνο εσύ μου λείπεις.
Φωτιά εγώ δε ζήτησα, ποτέ από κανένα
τον κόσμο μόνο γύρναγα και έψαχνα για σένα.
Όταν σε βρω, όταν σε δω, όταν σε συναντήσω
το πρώτο το τσιγάρο μου μαζί σου θα καπνίσω.
Φωτιά από τα χέρια σου θα πάρω και θ’ ανάψω
και τότε όχι απ’ τον καπνό, μα απ’ τον καημό θα κλάψω.
Τα δάκρυα είναι της χαράς, τα δάκρυα και της λύπης
είκοσι χρόνια πέρασαν και μόνο εσύ μου λείπεις.
Στίχοι: Γκόνης Θοδωρής

Παρατηρήσεις

Θέμα Α

Να αποδώσετε συνοπτικά τους παράγοντες της επιτυχούς εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου που αναφέρονται στο Κείμενο 1 (50-70 λέξεις).
Μονάδες 15

Θέμα Β

B1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας, τη λέξη Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ) και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.
Α. Στη Θεσσαλονίκη ο αντικαπνιστικός νόμος έχει σχεδόν καθολική αποδοχή. ( )
Β. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν η πολιτική βούληση. ( )
Γ. Οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί δεν πιστοποιούν τη συμμόρφωση των πολιτών στον αντικαπνιστικό νόμο. ( )
Δ. Η μείωση των τζίρων των καταστημάτων είναι μια αέναη πραγματικότητα στην οποία οφείλουν να προσαρμοστούν οι καταστηματάρχες. ( )
Ε. Υπάρχει ενδεχόμενο για την αύξηση του τζίρου να θεσπιστούν θέσεις καπνιζόντων μέσα στα καταστήματα. ( )
Μονάδες 10

Β2αΠοιος είναι ο σκοπός του συντάκτη του κειμένου 1 στην τρίτη παράγραφο; ("Η σχεδόν...76%). Να τεκμηριώσετε την επιλογή σας με αναφορά στις γλωσσικές επιλογές που χρησιμοποιεί.
Μονάδες 10
Β2β. Να σχολιάσετε τον τίτλο του κειμένου 1. Εξυπηρετεί τον επικοινωνιακό σκοπό του συντάκτη;
Μονάδες 10
Β3. Πώς ερμηνεύετε το περιεχόμενο της εικόνας του κειμένου 2 σε σχέση με το κοινωνικό μήνυμα που θέλει να περάσει στο ευρύ κοινό; Κρίνετε αποτελεσματική την επικοινωνιακή της λειτουργία;
Μονάδες 10

Θέμα Γ

Πώς αισθητοποιεί τη σχέση του με το τσιγάρο ο στιχουργός; Να γράψετε ένα ερμηνευτικό σχόλιο 100-200 λέξεων.
Μονάδες 15

Θέμα Δ

Δ. Με αφόρμηση τα Κείμενα 1 και 2, καλείστε να εκφωνήσετε μια ομιλία σε εκδήλωση του σχολείου σας σχετική με το κάπνισμα των νέων, στην οποία να αναφέρετε την προσωπική σας σχέση με το τσιγάρο και τη στάση που πιστεύετε πως πρέπει να κρατούν οι νέοι απέναντι σε αυτό (300-350 λέξεις).
Μονάδες 30

Επιμέλεια: Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός, για το e-didaskalia.blogspot.gr
Περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης με συνεξέταση Γλώσσας - Λογοτεχνίας εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)