Πώς να διαχειριστείτε την αποτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0







«Διαχείριση αποτυχίας των Πανελλαδικών εξετάσεων» 


Γράφει η Μαρία Χριστίνα Κατσαρή.

Οι Πανελλαδικές σηματοδοτούν την εξαργύρωση του  κόπου και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι υποψήφιοι τα προηγούμενα χρόνια για την εισαγωγή τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Για αρκετούς η περίοδος αυτή είναι ταυτόσημη με ψυχική εξουθένωση, αγωνία και άγχος , τόσο από την πλευρά των μαθητών, αλλά και των γονέων που προσπαθούν να σταθούν ενεργά δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια. Μέσω των εξετάσεων αυτών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η μετέπειτα πορεία τους, αλλά όχι ολοκληρωτικά. 

Όταν τα αποτελέσματα είναι θετικά

Όταν ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα  στις  προσδοκίες αρχικά του μαθητή και  έπειτα του γονέα, κυριαρχεί το αίσθημα χαράς  και ενθουσιασμού . Οι γονείς νιώθουν ότι η επιτυχία των παιδιών τους να αποτελεί την δική τους επιβράβευση για τους οικονομικούς και ηθικούς  πόρους που κατέβαλλαν για τη στήριξη των παιδιών τους.

Όταν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά

Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, η αποτυχία βιώνεται σαν όλεθρος για τον έφηβο, ο οποίος νιώθει ότι τα όνειρα του καταρρίπτονται και οι προσδοκίες του να ματαιώνονται και να ρίχνει τις ευθύνες στον εαυτό του και συχνά να κλείνεται στον εαυτό του. 

Ο τρόπος διαχείρισης της αποτυχίας καθορίζει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον . Έτσι, είναι σημαντικό να φωτιστεί και η θετική πλευρά των πραγμάτων. Η αποτυχία είναι χρήσιμο να βιωθεί όχι ως το τέλος , αλλά ως μία αρχή που θα οδηγήσει σε νέες δημιουργικές καταστάσεις.  

Στάση γονέων
Καταλυτικό ρόλο στην ορθή διαχείρισή της αποτυχίας διαδραματίζει και η στάση των γονέων, η οποία δεν πρέπει να είναι απορριπτική και επικριτική. Αντίθετα θα πρέπει οι γονείς να παρέχουν στήριξη στον έφηβο , ο οποίος νιώθει άσχημα που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί όχι μόνο στις δικές του προσδοκίες, αλλά στις προσδοκίες και των γονέων του. Με τη στάση τους θα πρέπει να βοηθήσουν τον έφηβο να κατανοήσει αφενός  ότι η αποτυχία είναι ένα μέρος της ανθρώπινης φύσης και αφετέρου ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες του, προκειμένου να φτάσει κάποια στιγμή στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και τώρα τι κάνω; 

Μπορείς να ξανά προσπαθήσεις.
Πάρε τον χρόνο σου, ηρέμησε  και κάνε την αυτοκριτική σου στα τυχόν κενά  ή αδυναμίες σου. Έχεις μπροστά σου ένα ολόκληρο καλοκαίρι για  να ανακτήσεις δυνάμεις και να γυρίσεις δριμύτερος/η. Σίγουρα με λιγότερο άγχος και με εμπειρία πια , θα μπορέσεις να αποδώσεις στον μέγιστο.

Επιλογή του 10%.
Εάν έχασες την σχολή προτίμησης σου για πολύ λίγα μόρια , είναι μια πολύ καλή επιλογή. Χωρίς υποχρεωτικό διάβασμα και επιπλέον άγχος , αλλά μόνο κριτήριο τις βάσεις της επόμενης χρονιάς , μπορείς να έχεις την ευκαιρία να μπεις στην σχολή που επιθυμούσες ! 

Δες θετικά την σχολή που πέρασες. 
Πριν απορρίψεις την σχολή στην οποία πέρασες, δες μήπως αυτή η σχολή ανταποκρίνεται τελικά σε όνειρα και στόχους σου και αν σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις μέσω αυτής ένα μεταπτυχιακό αργότερα , πάνω σε αυτό που ήθελες. 

Το πανεπιστήμιο δεν είναι μονόδρομος.
Υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, (Δημόσια ΙΕΚ, Ανοιχτά Πανεπιστήμια , Ιδιωτικά Κολέγια), στα οποία μπορεί κάποιος να σπουδάσει και να έχει επαγγελματική αποκατάσταση.

Σπουδές στο εξωτερικό.
Αν δεν φοβάσαι τις μεγάλες αλλαγές και είσαι πρόθυμος/η  να κυνηγήσεις το όνειρο σου , τότε οι σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού είναι η ιδανική επιλογή για εσένα . Εφόσον γνωρίζεις καλά την γλώσσα και μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά. Ψάξε και μάθε τα πάντα σχετικά με τα προγράμματα σπουδών των ξένων πανεπιστημίων.

Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι είσαι αποτυχημένος.
Η αποτυχία στις Πανελλαδικές δεν θα  αφήσει ανεξίτηλο σημάδι πάνω σου. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, κλάψε, αλλά μετά βρες τρόπους να σηκωθείς. Η ζωή δεν έχει τελειώσει, αντίθετα, τώρα ξεκινάει! Θέσε τους στόχους σου και κυνήγησε τα όνειρα σου.

Μάθε να φτιάχνεις την δική σου προσωπική επιτυχία μέσα από την αποτυχία σου.
Υπάρχουν αποτυχίες που υποδαυλίζουν την επιμονή και την θέληση και άλλες που καταλήγουν σε απογοήτευση , αποτυχίες που μας δίνουν την δύναμη να επιμείνουμε με τον ίδιο τρόπο και εκείνες που μας δίνουν την ώθηση να αλλάξουμε. Υπάρχουν αποτυχίες που μας κάνουν πιο μαχητικούς , άλλες που μας κάνουν σοφότερους και έπειτα υπάρχουν και εκείνες που απλώς μας κάνουν διαθέσιμους για κάτι άλλο.

Η αποτυχία βρίσκεται στο κέντρο της ζωής μας. Μπορούμε να σφάλουμε, να διορθωθούμε, να εξελιχθούμε!

Μαρία Χριστίνα Κατσαρή
Φοιτήτρια Ψυχολογίας

E-mail: markat51121@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)