Αλήθεια, ποιος δεν έχει στιγμές νοσταλγίας του παρελθόντος και δεν κάνει ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο με στάση στα παιδικά του χρόνια; Και ποιος δεν είναι αυτός που δεν φέρνει με μια γλυκιά νοσταλγία και τρυφερότητα, στιγμές από τα ανέμελα εκείνα χρόνια; Ταξίδι πίσω στον χρόνο… Με στάση τη δεκαετία του ’80, την οποία μεγαλώνοντας εκτιμήσαμε και τώρα γλυκά νοσταλγούμε.
Και ανάμεσα στις παιδικές θύμησες έχουν περίοπτη θέση – εκτός από το ατελείωτο παιχνίδι - και τα κινούμενα σχέδια που ήταν ένας καλός λόγος να αφήσουμε τις αλάνες και τις γειτονιές και να μαζευτούμε στο σπίτι. Ή αν προβάλλονταν το μεσημέρι, τρέχαμε γρήγορα μετά το σχολείο να τα δούμε.
Για να μην πούμε ότι πολλά από τα παιδικά της δεκαετίας του ’80 αποτέλεσαν κι έμπνευση για παιχνίδια με την παρέα. Αλήθεια, εσείς μαζευόσασταν μπουλούκι και κάνατε πως ταξιδεύετε μαζί με τις αγριόχηνες του Νιλς Χόλγκερσον; Αν, λοιπόν, σας έχουν λείψει τα υπέροχα κινούμενα σχέδια της παιδικής μας ηλικίας ή αν θέλετε ένα θαυμαστό ταξίδι πίσω στον χρόνο, ακολουθήστε. Ας θυμηθούμε τα παιδικά με τα οποία μεγαλώσαμε.
Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον
Από τα πιο αγαπημένα παιδικά… Ίσως λίγοι το γνωρίζουν, αλλά ήταν ιαπωνικής παραγωγής, το οποίο γυρίστηκε το 1980 και προβλήθηκε σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου. Στην ελληνική τηλεόραση έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1983 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1984, παρουσιάζοντας σε 52 ημίωρα επεισόδια την ιστορία του μικρού Νιλς Χόλγκερσον, που γύρισε τον κόσμο πάνω σε μια χήνα.
Η παιδική αυτή σειρά βασίστηκε στο παραμύθι της Σουηδέζας συγγραφέας Σέλμα Λάγκερλεφ, με πρωτότυπο τίτλο «Nils Holgerssons underbar a resa genom Sverige» το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Μάλιστα, η Σουηδική κυβέρνηση τύπωσε τη μορφή του Νιλς Χόλγκερσον να πετά πάνω σε μια χήνα και την απεικόνισε στο χαρτονόμισμα των 20 κορόνων.
Η υπόθεση
Η ιστορία αναφέρεται στις περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον, που του άρεσε να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παράκανε παίζοντας ένα άσχημο παιχνίδι σε έναν νάνο. Τότε ο νάνος με ένα ξόρκι, τον μεταμόρφωσε σε νάνο που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων και όλα τα ζώα της φάρμας ζητούσαν εκδίκηση για τη κακοποίησή τους, κυνηγώντας τον.
Κάντυ Κάντυ
Η θρυλική παιδική σειρά που αγαπήθηκε από τα κορίτσια αλλά και από τα αγόρια! Ήταν διαφορετική από τα άλλα κινούμενα σχέδια, ενώ έγραψε τηλεοπτική ιστορία σε όσες χώρες στον κόσμο και αν προβλήθηκε. Η Κάντυ Κάντυ είναι το «κορίτσι» της παιδικής μας ηλικίας και οι περιπέτειές της μας έφεραν γλυκόπικρα αισθήματα. Αισθήματα χαράς, λύπης, θυμού, αγάπης. Γέλιο και κλάμα. Γιατί ας το παραδεχτούμε, λίγο πολύ όλοι έχουμε δακρύσει με τις στενάχωρες ιστορίες της σειράς.
Η Κάντυ Κάντυ (Κάντας Γουάιτ Άρντλεϊ), με τα σμαραγδοπράσινα μάτια, τα μακριά σγουρά ξανθά μαλλιά και τις φακίδες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1975 σε μια νουβέλα της Γιαπωνέζας συγγραφέα Κιόκο Μιζούκι. Όταν η Μιζούκι συνεργάστηκε με την εικονογράφο manga Γιούμικο Ιγκαράσι το ιαπωνικό περιοδικό Nakayoshi έδειξε ενδιαφέρον για την Κάντυ Κάντυ. Η σειρά, 151 επεισοδίων, βασίζεται στο ομώνυμο manga καθώς και στα τρία μυθιστορήματα της Κιόκο Μιζούκι με κεντρική ηρωίδα την Κάντυ. Το manga κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από το 1986 μέχρι το 1989, από τις Εκδόσεις Τάταρη.
Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά μέσα από την ΕΡΤ το 1984 και κράτησε μέχρι το 1987, γνωρίζοντας απίστευτη τηλεοπτική επιτυχία. Συνέχισε να προβάλλεται στην ΕΡΤ 3, ενώ το 1989 προβλήθηκε ξανά σε καθημερινή βάση από την ΕΡΤ1, γνωρίζοντας και πάλι επιτυχία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η σειρά προβλήθηκε και πάλι με νέα -τρίτη- μεταγλώττιση, μέχρι το 50ό επεισόδιο, από την ιδιωτική τηλεόραση.
Υπόθεση
Η ηρωίδα μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο, το Σπίτι της Πόνυ, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν των Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Βρέθηκε όταν ήταν μωρό σε ένα καλαθάκι, μαζί με τη φίλη της Άννυ. Στα 10 της αναγκάζεται να αποχωριστεί την Άννυ, η οποία υιοθετείται από τους Μπράιτον, μια πλούσια οικογένεια. Οι δυο τους αρχίζουν να επικοινωνούν μέσω αλληλογραφίας, μέχρι τη στιγμή που η θετή μητέρα της Άννυ της το απαγορεύει. Η Κάντυ μετά απ' αυτήν την είδηση τρέχει κλαίγοντας στο λόφο που βρίσκεται πίσω από το σπίτι Πόνυ όπου συναντά ένα αγόρι με σκωτσέζικη ενδυμασία. Η Κάντυ θα τον αποκαλεί πρίγκιπα του λόφου και θα τον σκέφτεται για όλη της τη ζωή.
Φρου Φρου
Δεν ξέρουμε αν είναι δόκιμος ο όρος, αλλά ο Φρου Φρου αποτέλεσε έναν αμφιλεγόμενο παιδικό χαρακτήρα. Ή που θα τον λάτρευες ή που θα σου έσπαγε τα νεύρα. Στην περίπτωσή του μέση κατάσταση μάλλον δεν υπήρχε.
Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε το 1961 από τη Γερμανίδα συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ellis Kaut και πρωτοεμφανίσθηκε στο βαυαρικό ραδιόφωνο το 1962. Το τελευταίο επεισόδιο ακούστηκε το 1973. Η μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία που σημείωσε, τον τον οδήγησε στην τηλεόραση. Η σειρά ήταν αυστροουγγαρέζικης παραγωγής και προβαλλόταν στη γερμανική τηλεόραση έως και το 2003. Ο πρώτος κύκλος επεισοδίων προβλήθηκε στην τηλεοπτική σεζόν 1982 - 1983 (26 επεισόδια) ενώ ο δεύτερος 1988 - 1989 (52 επεισόδια) με εικοσιπεντάλεπτη διάρκεια το καθένα. Στην Ελλάδα προβλήθηκε το 1987 από την ΕΡΤ1.
Η υπόθεση
Ο Φρου Φρου ήταν ένα ξωτικό με φουντωτά κόκκινα μαλλιά που μιλούσε ακατάπαυστα (το κουραστικό της υπόθεσης), ενώ έκανε αδιάκοπα σκανταλιές. Ήταν όλο απορίες και δημιουργούσε μονίμως μπελάδες στον επιπλοποιό Eder, (παππούλη τον αποκαλούσε) στου οποίου το σπίτι έμενε.
Είναι αόρατος για τους ανθρώπους και γίνεται ορατός μόλις ακουμπά κάτι φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι. Καθώς τρυπώνει στο ξυλουργείο πατά σε χυμένη κόλλα και έτσι χάνει το προνόμιό του να είναι αόρατος. Γίνεται στο εξής ορατός αλλά μόνο στον άνθρωπο που τον είδε, δηλαδή τον ηλικιωμένο ξυλουργό.
Σπορτ Μπίλυ
Αυτή και αν ήταν αγαπημένη παιδική σειρά που γνώρισε τόσο μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία παγκοσμίως, που έφτασε να γίνει η μασκότ του Fair Play στα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου της Ισπανίας (1982) και του Μεξικό (1986)! Ο Σπορτ Μπίλυ, το μελαχρινό αγόρι με το βαλιτσάκι που έβγαζε από μέσα μέχρι και αυτοκίνητο (και όλα τα παιδιά ονειρευόμασταν να είχαμε ένα ίδιο) προβλήθηκε αρχικά στην Δυτική Γερμανία το 1979. Στη συνέχεια το 1982 στην Αμερική και στο δίκτυο NBC. Αποτελούνταν από 26 επεισόδια χωρισμένα σε δύο σεζόν που προβλήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, το Περού, το Μεξικό, την Ισπανία κ.ά.
Στη χώρα μας ήρθε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1981 από την ΥΕΝΕΔ και ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Αλλά, έκτοτε προβλήθηκε πολλές φορές σε επανάληψη γι’ αυτό και πολλοί έχουν στο μυαλό τους πως έπαιζε στην τηλεόραση για πολύ καιρό.
Υπόθεση
Ο Σπορτ Μπίλλυ κατάγεται από τον πλανήτη Όλυμπος που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου και μοιάζει στη Γη. Το αγαπημένο του σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα έχει μαζί του το κίτρινο βαλιτσάκι του, το οποίο περιέχει διάφορα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες του (από ρακέτα του τένις μέχρι αυτοκίνητο).
Ο Σπορτ Μπίλυ πηγαίνει στη Γη με σκοπό να προωθήσει τον αθλητισμό και την ομαδική δουλειά. Θανάσιμη εχθρός του είναι η βασίλισσα Βάντα και ο βοηθός της ο Σάιντ. Η Βάντα έχει σκοπό να καταστρέψει όλα τα αθλήματα στο γαλαξία.
Έχει δύο βοηθούς, τη Λίλυ και το σκύλο του το Γουίλυ. Σε κάθε επεισόδιο ταξιδεύουν στο χρόνο με το διαχρονόπλοιό του που μοιάζει με ρολόι πάνω σε ρουκέτες και σώζει κάποιο άθλημα από τα διαβολικά σχέδια της Βάντα.
Χάιντι, το κορίτσι των Άλπεων
Επίσης, πολύ αγαπημένο παιδικό με απίστευτη εικόνα και γραφικά για την εποχή εκείνη. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ιαπωνική τηλεόραση στις 6 Ιανουαρίου του 1974 και αποτελούνταν από 52 εβδομαδιαία επεισόδια. Στη συνέχεια προβλήθηκε μεταγλωττισμένη σε δεκάδες χώρες, εκτοξεύοντας την καριέρα των Ισάο Τακαχάτα (σκηνοθεσία) και Χαγιάο Μιγιαζάκι (σχεδιασμός χώρων-τοπίων), οι οποίοι τις επόμενες δεκαετίες θα γνώριζαν παγκόσμια φήμη για τη διασκευή κλασικών έργων της παιδικής λογοτεχνίας σε animation.
Στην Ελλάδα, η γλυκιά Χάιντι προβλήθηκε μεταγλωττισμένη σε 52 επεισόδια από τον Σεπτέμβριο του 1982 έως και τον Νοέμβριο του 1982. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Ελβετίδας συγγραφέα Johanna Spyri, το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες. Επίσης, γνώρισε τόση επιτυχία που η περιοχή όπου διαδραματίστηκαν οι περιπέτειες της Χάιντι ονομάζεται σήμερα Heidiland και την επισκέπτονται ετησίως πολλοί ταξιδιώτες.
Υπόθεση
Η Χάιντι ήταν ενός έτους όταν πέθαναν οι γονείς της. Στα 5 της η θεία της Ντέτε την πηγαίνει να ζήσει με τον παππού της, ο οποίος ζει στο βουνό απομονωμένος με τις κατσίκες του. Παρέα με τον παππού και το μικρό βοσκό Πέτερ, ανακαλύπτει τις ομορφιές της φύσης και μαθαίνει να επικοινωνεί με τα ζώα. Η θεία Ντέτε όμως επιστρέφει και παίρνει με πονηρό τρόπο τη Χάιντι στην Φρανκφούρτη και την τοποθετεί στο σπίτι του πλούσιου εμπόρου Ζέσεμαν. Αυτός αναζητά μια ψυχοκόρη για να κάνει παρέα στην κόρη του Κλάρα, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο αδυνατεί να περπατήσει. Αν και τα δύο κορίτσια αναπτύσσουν αδελφική φιλία, η Χάιντι πάντα νοσταλγεί τη ζωή στο χωριό κι έτσι επιστρέφει στις Άλπεις.
Του κουτιού τα παραμύθια
«Άνοιξε αυτό το κουτί παραμύθι ν' ακουστεί, η φαντασία σου κι η μουσική μας σε ταξιδεύουνε στα πέρατα της Γης…» είναι οι πρώτοι στίχοι του τραγουδιού που ακουγόταν στους τίτλους αρχής της παιδικής αυτής σειράς. Προβλήθηκε τις τηλεοπτικές σεζόν 1987 έως 1988 από την ΕΡΤ και η ιδέα και το σενάριο ήταν της Ήβης Σοφιανού, η μουσική της γράφτηκε από το συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο και οι στίχοι από το στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη. Η σειρά σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατά την πρώτη της προβολή της.
Εκτός από τους Παύλο Κοντογιαννίδη, Φαίδωνα Σοφιανό, Παύλο Χαϊκάλη και Ήβη Σοφιανού που χάριζαν τη φωνή τους στις τέσσερεις βασικές φιγούρες, συμμετείχαν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, όπως οι Τζόυς Ευείδη, Έφη Παπαθεοδώρου, Τάσος Κωστής, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Γιώργος Νέζος, Λεωνίδας Κακούρης και Έφη Οικονόμου.
Υπόθεση
Η Παρασκευούλα (Παρασκευή Γεωργιάδου), είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί. Μέσα σε αυτό το κουτί υπήρχε ένας μαγικός κόσμος γεμάτος παραμύθια. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τέσσερις φιγούρες, ο Ρούχλας (Παύλος Κοντογιαννίδης), ο Φιόγκος (Φαίδων Σοφιανός), ο Σεβαστιανός (Παύλος Χαϊκάλης) και η Μελιά (Ήβη Σοφιανού), οι οποίες εξιστορούνταν ιστορίες από όλη τη γη.
Φρουτοπία
«Είναι μια πόλη μακρινή, Μια πολιτεία φανταστική, όπου ζουν μόνο φρούτα και λαχανικά, δίχως ανθρώπους μοναχά! Είναι μία μόνο μία η ονειρεμένη φρουτοπία. Είναι μία μόνο μία και δεν υπάρχει άλλη καμία». Αλήθεια, ποιος δεν θυμάται και αυτούς τους στίχους της αγαπημένης όλων Φρουτοπίας του Ευγένιου Τριβιζά;
Πρόκειται για ελληνική σειρά κόμικ που δημιούργησαν το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη. Στην τηλεόραση μεταφέρθηκε το 1985 από την οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποιημένο με μαριονέτες κουκλοθεάτρου και σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 8 Νοεμβρίου 1985, από το κανάλι της ΕΡΤ. Παρά το γεγονός ότι το φινάλε της Φρουτοπίας δεν προβλήθηκε ποτέ, λόγω περικοπών στην ζώνη προγράμματος που έπαζε, έπαιξαν 3 κύκλοι με συνολικά 47 επεισόδια, τα οποία τα επόμενα χρόνια έπαιξαν σε επανάληψη.
Υπόθεση
Η ξαφνική εξαφάνιση του Μανώλη του μανάβη σπέρνει τον πανικό μεταξύ των μανάβηδων της χώρας, οι οποίοι τρέπονται σε μαζική φυγή, φοβούμενοι της ίδιας τύχης, ακολουθούμενοι από τους ανθρώπους. Το γεγονός σημαίνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τα φρούτα και τα λαχανικά που παραμένουν στην Φρουτοπία, τα οποία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους, εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους σε διάφορα αξιώματα και αποφασίζουν την απαγόρευση εισόδου στην χώρα για όλους τους μανάβηδες, δίνοντας έτσι τέλος στην υποδούλωση. Ο μοναδικός άνθρωπος στην Φρουτοπία είναι ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος, ο οποίος καλείται να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του μανάβη, ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τρέχα Γύρευε.
Μια Φορά κι Έναν Καιρό Ήταν ο Άνθρωπος
Η ΕΡΤ είχε και παιδαγωγικούς σκοπούς και το απέδειξε με μια από τις καλύτερες σειρές της κρατικής εκπαιδευτικής τηλεόρασης! Το «Μια Φορά κι Έναν Καιρό Ήταν ο Άνθρωπος» είχε συμβούλους παιδαγωγούς, ανθρωπολόγους και ιστορικούς. Δημιουργός της ήταν ο Άλμπερτ Μπαρίγιε, ένας γάλλος καρτουνίστας και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Procidis.
Το πρώτο επεισόδιο ξεκινούσε με τη δημιουργία της Γης και στα υπόλοιπα επεισόδια καταγραφόταν η πορεία της ανθρωπότητας και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι κατά καιρούς. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πως ζούσαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι, οι Ρωμαίοι, οι Βίκινγκς και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1979 ενώ δύο χρόνια μετά προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη Γαλλία.
Αστυνόμος Σαΐνης
Η ΕΡΤ μεταγλωττίζει την πασίγνωστη σειρά κινουμένων σχεδίων του 1983 (Inspecteur Gadget) και ξεκινά την προβολή της το 1985. Οι Πέμπτες και τα Σάββατα ανήκαν στον τρελό επιθεωρητή, ο οποίος μας κράτησε συντροφιά στα ελληνικά για 86 επεισόδια, διάρκειας 30'. Στην πρώτη μεταγλώττιση τη φωνή στον Αστυνόμο Σαϊνη δάνειζε ο Τάσος Κωστής ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του ελληνικού τίτλου: «Σαΐνης». Η Λέτα Μουσούτη δανείζει την φωνή της στην Πέννυ, ο Χρήστος Πάρλας στον Δόκτωρ Κλάου, και ο Χρήστος Κατσιγιάννης στον Αρχηγό Κουίμπυ.