Το κουτί της αφήγησης - Διαδραστικός τρόπος αφήγησης μιας ιστορίας

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Το κουτί αφήγησης είναι ένα διαφορετικός και διαδραστικός τρόπος αφήγησης μιας ιστορίας. Ένα κουτί που μεταμορφώνεται και ζωντανεύει. Εκεί που οι χαρακτήρες των αγαπημένων μας παραμυθιών μιλούν.
Σκοπός της δημιουργικής και αντισυμβατικής σκέψης είναι να σκεφτόμαστε “έξω απ΄το κουτί”.  Αναρωτηθήκατε ποτέ πως μπορεί να χωρέσει η φαντασία μας μέσα σ’ ένα κουτί;
 Σκέψου έξω απ’ το κουτί, μ’ ένα κουτί!

Κουτί αφήγησης παραμυθιών

κουτί αφήγησης

Ο τρόπος για να κατασκευάσουμε είναι απλός. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι: κουτί παπουτσιών, χαρτοκόπτη, χάρακας, ξυλάκια (από σουβλάκι), χαρτιά και χρώματα, χαρτόνια, χαρτοταινία.
  1. Με το χάρακα σχεδιάζουμε ένα πλαίσιο στο καπάκι από το κουτί παπουτσιών και ύστερα το κόβουμε με τον χαρτοκόπτη.κουτί αφήγησης
  2. Στην μία μακρόστενη πλευρά του κουτιού κόβουμε με τον χαρτοκόπτη 2-3 λωρίδες.κουτί αφήγησης
  3. Αφού έχουμε επιλέξει την ιστορία που θέλουμε να αφηγηθούμε, η οποία μπορεί να είναι από κάποιο βιβλίο ή εμπνευσμένη από εμάς, φτιάχνουμε το περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται. Προσοχή! Δεν κολλάμε με κόλλα το σκηνικό μας, γιατί θα χρειαστεί να το αλλάξουμε για άλλη ιστορία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτοταινία. Το φτιάχνουμε όσο απλό ή σύνθετο θέλουμε! κουτί αφήγησης
  4. Σχεδιάζουμε και ζωγραφίζουμε τους χαρακτήρες που έχει η ιστορία μας. Οι χαρακτήρες μπορούν να γίνουν από χαρτόνια ή τους ζωγραφίζουμε σε χαρτί και τους κόβουμε περιμετρικά. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στο σκηνικό. Η επιλογή είναι δική σας!!!κουτί αφήγησηςκουτί αφήγησης
  5. Κολλάμε με χαρτοταινία σε κάθε χαρακτήρα ένα ξυλάκι. Αν κάτι από το σκηνικό δεν εμφανίζεται αμέσως, θα μπορούσαμε να το τοποθετούσαμε σε ξυλάκι και να το εμφανίζαμε μετά στην ιστορία. Επίσης, αν θέλουμε να εμφανίσουμε περισσότερους από δύο χαρακτήρες, μπορούμε να τους καρφώσουμε σε ένα σφουγγάρι ή κομμάτι φελιζόλ ή πλαστελίνη.κουτί αφήγησης
Το κουτί είναι έτοιμο να πει την ιστορία μας!
Αφήστε τα παιδιά να αφηγηθούν όπως θέλουν την ιστορία. Μπορούν να κινούν 2 και 3 μαζί τους χαρακτήρες και να κάνουν διάλογο. Ή θα μπορούσε να αφηγείται ένα τρίτο παιδί μέσα από το βιβλίο και τα άλλα να είναι στο κουτί αφήγησης. Σκοπός είναι να εργαστούν σε ομάδες, να προετοιμαστούν και να παρουσιάσουν.

Κουτί αφήγησης – Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί

μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί
Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε την ιστορία ενός κλουβιού. Η αφήγηση γίνεται με το κουτί που κατασκευάσαμε. Η ιστορία αυτή είναι απόσπασμα από το βιβλίο “Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί” της Ροδούλας Παππά. Μια πολύ όμορφη ιστορία με πολλά μηνύματα και καταπληκτική εικονογράφηση.
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί.
Ένα κλουβί σαν όλα τ’ άλλα κλουβιά, με μια διαφορά:
μέσα του δεν ζούσε ούτε καναρίνι ούτε καρδερίνα ούτε παπαγαλάκι, ούτε άλλο κανένα πουλί.
Ήταν ένα κλουβί άδειο…
«Συμφορά μου», σκεφτόταν.
«Ένα άδειο κλουβί είναι ένα κλουβί που έχει χάσει όλη του την… κλουβοσύνη!
Ένα άδειο κλουβί πώς να ’ναι ο εαυτός του; Πώς να ’ναι ευτυχισμένο;»
Και, μια μέρα, αποφάσισε να πάει να βρει την τύχη του…
Περισσότερα για το βιβλίο στο Τσαλαπετεινός
Στη δική μας αφήγηση, η ιστορία δεν έχει τέλος. Το σπουργίτι αναρωτιέται τι να έγινε άραγε το κλουβί παροτρύνοντας τους θεατές να βοηθήσουν. Αν θέλετε να αξιοποιήσετε την ιστορία αυτή, τα παιδιά θα μπορούσαν δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία με ποικίλους τρόπους.
  • Με κουτί αφήγησης
  • Με ζωγραφιά
  • Κείμενο – Μία παράγραφο και εικόνα
  • Σε μικρό βιβλίο – κείμενο και εικόνα
  • Με κόμικς
  • Με παντομίμα
  • Με θεατρικό σκετς
  • Με ένα ποίημα

Κουτί αφήγησης – Προεκτάσεις

  • Τα φανταστικά σπίτια
Σπίτια που αγνοούν τους κανόνες της ισορροπίας, που έχουν μαγικές ιδιότητες, που μπορείς να τα γευτείς, να τα μυρίσεις, να συνομιλήσεις μαζί τους, να ονειρευτείς ή να φυλακιστείς μέσα σ’ αυτά.
Δείτε συγκεντρωμένα τα φανταστικά σπίτια της λογοτεχνίας και εμπνευστείτε!
Σχεδιάστε το φανταστικό σας σπίτι σε ένα χαρτί και ύστερα δώστε του μορφή. Χρησιμοποιήστε κουτιά δίνοντας το σχήμα που σας αρέσει και διάφορα άλλα υλικά, όπως χαρτιά, χαρτόνια μονόχρωμα ή με σχέδια, χρώματα, τσόχα, ξυλάκια, γλωσσοπίεστρα, πλαστελίνη, πηλό, κουμπιά, καπάκια, κουτιά από γάλα, ρολά υγείας κ.α.
Μερικές ιδέες!
κατασκευή σπιτιού
κουκλοσπιτο
Τοποθετήστε χαρακτήρες (κουκλάκια, playmobil) και δημιουργήστε τις δικές σας ιστορίες.
  • Δώσε στα αγαθά μια νέα ζωή!
Με την επαναχρησιμοποίηση ενός υλικού, όπως το χαρτόκουτο, συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση για τη διαχείριση των απορριμάτων. Είναι μια καλή ευκαιρία για μας και τα παιδιά να καταλάβουμε αυτόν τον όρο μέσα από την ενεργοποίηση της φαντασία και του παιχνιδιού.
Με το όρο ‘επαναχρησιμοποίηση’ εννοούμε τη χρήση ενός υλικού ή αντικειμένου ξανά, είτε για τον αρχικό σκοπό, ή για παρόμοιο σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί, χωρίς να αλλοιώνεται σημαντικά η φυσική μορφή του υλικού, ή του αντικειμένου. Με την επαναχρησιμοποίηση καταναλώνουμε λιγότερους πόρους σε σχέση με την ανακύκλωση και για αυτό η επαναχρησιμοποίηση ως λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων προτιμείται από την ανακύκλωση.
Σκέψου Έξυπνα. Δώσε στα αγαθά μια νέα ζωή!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)