Παιχνίδια αυλής και φυσικής αγωγής στο σχολείο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Παιχνίδια αυλής



Τα παρακάτω παιχνίδια αυλής είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά. Μπορούν να τα παίξουν στο διάλειμμα, στη γυμναστική και ομαδικά με όλη την τάξη τους σε ελεύθερη ώρα.
Τα παιχνίδια αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες και τις φυσικές ικανότητες των μαθητών. Καλλιεργούν το συναισθηματικό και γνωστικό τομέα και συγχρόνως τους ψυχαγωγούν.

Επιπλέον, αναπτύσσεται η ταχύτητα, η ικανότητα αντίδρασης σε ακουστικά ερεθίσματα, η αυτοσυγκέντρωση και η ομαδικότητα

 Ένα ακόμα παιχνίδι είναι η τρίλιζα με στεφάνια. Τοποθετούμε 9 στεφάνια, τρία οριζόντια και τρία κάθετα, όπως στο γνωστό παιχνίδι της τρίλιζας. Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες και κρατούν τρία κομμάτια ύφασμα με διαφορετικό χρώμα η κάθε ομάδα. Μπαίνουν σε σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλον και βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από τα στεφάνια στη γραμμή εκκίνησης. Όταν δοθεί το σύνθημα, τρέχουν οι δύο πρώτοι και τοποθετούν το κομμάτι ύφασμα που κρατούν σε ένα στεφάνι. Γυρίζουν πίσω και τότε φεύγουν οι επόμενοι. Όταν έρθει η σειρά των παικτών που δεν έχουν ύφασμα, τρέχουν και αλλάζουν ένα ύφασμα τη φορά με σκοπό να σχηματίσουν τρίλιζα.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη διαδικασία:

Ομαδικό Παιχνίδι αυλής “Ο γιατρός”

ομαδικό παιχνίδι
Υλικά: 6 ελαφριές μπάλες.
Χώρος: γήπεδο μπάσκετ ή οποιοδήποτε μέρος της αυλής χωρισμένο στη μέση.
Ο μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα παίρνει το ένα απ’ τα δύο μισά του γηπέδου και κινείται μόνο σε αυτό. Ένα παιδί από κάθε ομάδα ορίζεται “γιατρός” και στέκεται στην πίσω μεριά του γηπέδου, (στην μπασκέτα για παράδειγμα).
Κάθε ομάδα παίρνει από τρεις μπάλες και τις τοποθετεί στο έδαφος σε απόσταση λίγων μέτρων από την τελική γραμμή, στην οποία στέκονται όλοι οι παίκτες. Με το σύνθημα τρέχουν, παίρνουν τις μπάλες και προσπαθούν να χτυπήσουν με αυτές τους αντίπαλους. Οι χτυπημένοι μένουν στο σημείο που χτυπήθηκαν σε ημιγονάτιση και σηκώνουν το χέρι, έτσι ώστε να τους δει ο γιατρός. Αυτός πρέπει να πάει, να τους πάρει απ’ το χέρι και να επιστρέψουν μαζί στην τελική γραμμή και τότε μπορούν να ξαναμπούν στο παιχνίδι.
Κάθε γύρος τελειώνει όταν χτυπηθεί ο γιατρός της μιας ομάδας. Η νικήτρια ομάδα παίρνει έναν πόντο, αλλάζουμε γιατρούς και ξεκινάει νέος γύρος.
Ευχαριστούμε για το παιχνίδι τη Θέκλα Σιώκου, καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)