Στο μακρινό έτος του 1842, ο Γάλλος φωτογράφος και σχεδιαστής Joseph-Philibert Girault de Prangey τράβηξε την πρώτη φωτογραφία του “Ιερού Βράχου”.
Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι πιθανώς ένας από τους πιο φωτογραφημένους τόπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, μία μόνο εικόνα έχει ιδιαίτερη αξία για τον κόσμο: Είναι η παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης που έχει τραβηχτεί ποτέ.
Η παλαιότερη φωτογραφία της Ακρόπολης
Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτή η φωτογραφία είναι Νταγκεροτυπία , και στην πραγματικότητα είναι μια από τις πρώτες φωτογραφίες της Ελλάδας που σώζονται.
Ο Joseph-Philibert Girault de Prangey τράβηξε τη φωτογραφία από τον Λόφο των Νυμφών , επίσης γνωστός σήμερα ως Λόφος του Εθνικού Παρατηρητηρίου.
Απεικονίζει μέρος της οχύρωσης του βράχου, του Παρθενώνα και μερικά από τα άλλα αρχαία κτίρια της Ακρόπολης.
Τι είναι το daguerreotype;
Η Νταγκεροτυπία ήταν η πρώτη δημόσια διαθέσιμη φωτογραφική διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1840 και του 1850.
Εφευρέθηκε από τον Γάλλο Louis-Jacques-Mandé Daguerre και παρουσιάστηκε παγκοσμίως το 1839.
Για να δημιουργήσει τη φωτογραφία, ένας “daguerreotypist” θα έπρεπε να γυαλίσει ένα ασημένιο φύλλο χαλκού σε έναν καθρέφτη. Στη συνέχεια, θα έπρεπε να το επεξεργαστεί με αναθυμιάσεις που έκαναν την επιφάνειά του ευαίσθητη στο φως και να την εκθέσει σε μια κάμερα.
Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης θα έπρεπε να κάνει την εικόνα που προέκυψε ορατή κάνοντας τον ατμό υδραργύρου. Η περίπλοκη διαδικασία θα τελειώσει στη συνέχεια αφαιρώντας την υγρή χημική επεξεργασία της, ξεπλένεται και στεγνώνεται και στη συνέχεια σφραγίζει το αποτέλεσμα πίσω από ένα ποτήρι.
Αυτό ήταν περίπου αυτό που έκανε η Girault de Prangey στην Αθήνα το 1842.
Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος
Το 1842 ήταν μόλις δώδεκα χρόνια μετά την επίσημη εγκατάσταση του πρώτου σύγχρονου ελληνικού κράτους και μόλις εννέα χρόνια μετά τον τελευταίο Οθωμανό στρατιώτη έφυγε για πάντα από την Αθήνα.
Η Αθήνα είχε γίνει η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδας το 1834, μόλις οκτώ χρόνια πριν από τη λήψη της πρώτης εικόνας της Ακρόπολης.
Η πόλη ήταν μια μικρή πόλη, σχεδόν καταστράφηκε λόγω του μακρού ελληνοτουρκικού πολέμου που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η περίοδος όταν ο Georg Maurer, αντιβασιλέας του νέου ελληνικού κράτους, είχε πει ότι «η Αθήνα, η οποία πριν από τον Απελευθερωτικό Πόλεμο είχε περίπου 3.000 σπίτια, τώρα δεν έχει καν 300. Τα υπόλοιπα έχουν γυρίσει σε άμορφο σωρό από πέτρες. ”
Οι δεκαετίες του 1840 και του 1850 ήταν οι δεκαετίες που η πόλη της Αθήνας άρχισε να παίρνει το μοντέρνο σχήμα της, με τα εμβληματικά της κτίρια εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού Κοινοβουλίου.