Ασκήσεις σχολικής ετοιμότητας στη γραφή

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0







Ασκήσεις σχολικής ετοιμότητας στην γραφή Τα παιδιά συνήθως περνούν από διάφορα στάδια προτού να είναι σε θέση να γράψουν καθαρά γράμματα. Σε πρώτη φάση ξεκινούν να μουντζουρώνουν. Ύστερα προσπαθούν να δημιουργήσουν απλά σχέδια. Αφήστε τα να πειραματιστούν με όλων των ειδών τα μολύβια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κ.τ.λ.

Ασκήσεις σχολικής ετοιμότητας στην γραφή  συμβουλές για  την λαβή μολυβιού .Όλα τα παιδιά σταδιακά αποκτούν καλύτερο έλεγχο στο χειρισμό του μολυβιού, καθώς το χέρι και το μάτι μαθαίνουν να δουλεύουν συγχρόνως. Οι λαβύρινθοι εισάγουν τα παιδιά στις λεπτές κινήσεις και στις αλλαγές της κατεύθυνσης που χρειάζονται όταν αρχίζουν να γράφουν. Το γράψιμο πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω στη σελίδα. Τα παιδιά χρειάζεται να εξασκήσουν αυτή τη κίνηση. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει το να ακολουθούν διαδρόμους.

Εκπαίδευση στις δεξιότητες προγραφής

Αυτές οι δραστηριότητες διδάσκουν τα βήματα που οδηγούν στο γράψιμο.

Ασκήσεις σχολικής ετοιμότητας στην γραφή  οδηγίες για γονείς. Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κρατιέται το μολύβι. Ο αντίχειρας και ο δείκτης είναι στην μία πλευρά, με το μολύβι να στηρίζεται με άνεση στο μεσαίο δάκτυλο. Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι κακές συνήθειες είναι δύσκολο να αλλάξουν. Δείξτε στο παιδί σας πώς να το κάνει, και χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι, σε όποιο παιδί δείχνει σημάδια αριστεροχειρίας. Ένα τριγωνικό μολύβι ή μία πλαστική λαβή ενθαρρύνει τα παιδιά να κρατούν το μολύβι σωστά. Θερμάνετε τη λαβή προκειμένου να εφαρμόσει πιο άνετα στο μολύβι.

Αυτά τα σχέδια βασίζονται στους χαρακτήρες με τους οποίους φτιάχνουμε τα γράμματα. Διδάσκουν τη κίνηση του γραψίματος με ένα χαλαρό τρόπο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ξεκινούν από τα αριστερά και να πηγαίνουν προς τα δεξιά. Έπειτα αυτά τα σχέδια θα παίξουν το δικό τους κατάλληλο ρόλο στην εκπαίδευση προγραφής.

Ξεκινώντας το γράψιμο

Τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό και με διαφορετικό τρόπο. Το να κάνετε τα παιδιά να γράφουν πριν να είναι ικανά, μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό από ότι το να περιορίζετε ένα παιδί που είναι έτοιμο. Αρχικά το παιδί πρέπει να καταλάβει τι είναι τα γράμματα. Ένα συγκεκριμένο μοντέλο χαρακτήρων κάνει ένα γράμμα, και τα γράμματα αναπαριστούν ήχους που μπορούν να ενωθούν μαζί και να κάνουν λέξεις.

Τα γράμματα πρέπει να ξεκινούν από το σωστό μέρος και να πηγαίνουν προς τα δεξιά. Θυμηθείτε, όλα τα γράμματα ξεκινούν από πάνω εκτός από το ‘δ’ και το ‘θ’.
Μία λάθος κίνηση αν μαθευτεί είναι δύσκολο να αλλάξει και μπορεί να προκαλέσει αληθινά προβλήματα στη συνέχεια. Μόνο με το να γράφουν και να επαναλαμβάνουν τα ονόματά τους τα παιδιά μπορεί να διαμορφώσουν καλές ή κακές συνήθειες γραφής.
Έτσι παρακαλείστε να μη διδάσκετε μόνο κεφαλαία γράμματα και βεβαιωθείτε ότι τα γράμματα γράφονται με τη σωστή φορά.

Σημαντικό

Αν τα προσχολικής ηλικίας (ή τα πρώιμης σχολικής ηλικίας) παιδιά είναι ανήσυχα και δυσαρεστημένα με τα γράμματα ίσως δεν είναι αρκετά έτοιμα να γράψουν. Τότε ίσως να ωφεληθούν αν πάνε ένα ή δύο στάδια πίσω, επικοινωνώντας με εικόνες και συνεχίζοντας με σχέδια. 

Παιχνίδια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής

Η ικανότητα γραφής απαιτεί πολλές διαφορετικές δεξιότητες που τα παιδιά αποκτούν φυσιολογικά και με ενθάρρυνση μέσω παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων.

Ο συντονισμός ματιού και χεριού αναπτύσσεται σε ένα πρώιμο στάδιο μέσω των παιχνιδιών με μπάλα. Άλλα παιχνίδια κίνησης, όπως το κουτσό και το σχοινάκι, επίσης ενθαρρύνουν το γενικό συντονισμό.

Η μνήμη, που είναι πάρα πολύ σημαντική στο να θυμάται κάποιος γράμματα και λέξεις, ενθαρρύνεται με παιχνίδια όπως ‘‘μνημοτεχνική’’ ή οποιαδήποτε άλλα διαθέσιμα στο εμπόριο, παιχνίδια μνήμης.

Εδώ είναι μερικά ακόμη παιχνίδια και δραστηριότητες για να παίξει το παιδί σας.

 

Θέτοντας θεμέλια

Εικόνες στην άμμο 

Θα χρειαστείτε:

Ένα δίσκο και κάμποσο αλάτι ή ξερή άμμο. 

Βάλτε ένα λεπτό στρώμα αλατιού ή άμμου στο δίσκο και αφήστε το παιδί να ζωγραφίσει εικόνες με το δάκτυλό του. Όποια παιχνίδια ενθαρρύνουν τη ζωγραφική είναι πολύ χρήσιμα σε αυτό το στάδιο.

 

 

Εκπαίδευση στις δεξιότητες προγραφής

Παίξτε παιχνίδια με παζλ που έχουν μικρά κομματάκια ή παίξτε παιχνίδια, όπως ξυλάκια.

 

Διαδρομή μετ’ εμποδίων από αριστερά προς τα δεξιά

Θα χρειαστείτε:

Ένα μικρό, τύπου ‘‘σπιρτόκουτο’’, αυτοκίνητο παιχνίδι και οποιαδήποτε αντικείμενα που μπορούν να αποτελέσουν καλά εμπόδια , αλλά όχι μεγαλύτερα από 20 εκ. ψηλά.

Τοποθετήστε τα αντικείμενα έτσι ώστε να σχηματίζουν μία διαδρομή μετ’ εμποδίων και βάλτε το παιδί σας να ‘‘οδηγήσει’’ το αυτοκίνητο διάμεσου των εμποδίων, ξεκινώντας από την πλευρά του αριστερού χεριού και κινούμενος προς τη δεξιά.

 

 

Ξεκινώντας να γράφει

Παίξτε και διασκεδάστε με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση γκλασαρίσματος ή τρούφας για να φτιάξει  γράμματα σε κέικ/τούρτες, να φτιάξει κουλουράκια σε σχήμα γραμμάτων στη ζαχαροπλαστική ή να σχηματίσει γράμματα με πλαστελίνη. Μπορείτε επίσης να βάλετε πλαστικά γράμματα σε μία τσάντα και να το βάλετε να τα μαντέψει με την αφή.

 

Ύπτια κολύμβηση

Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για να παίξετε στο μπάνιο ή στο κρεβάτι.

Μία ο ένας μία ο άλλος ιχνογραφείστε γράμματα με τα δάκτυλά σας ο ένας στη πλάτη του άλλου και προσπαθήστε να μαντέψετε τα γράμματα ή τις λέξεις.
Αντί να μαντεύετε τα γράμματα ή τις λέξεις, μπορείτε επίσης να τα γράφετε στο χαρτί ή σε ένα καθρέφτη γεμάτο ατμούς.

 

 

 

 

Δρόμοι με γράμματα

Θα χρειαστείτε:

Ένα μικρό αυτοκινητάκι και κάμποσο χαρτί ή ένα πίνακα ή ένα μονοπάτι κήπου.

Σχεδιάστε ένα μεγάλο γράμμα. Δείξτε του από που να ξεκινήσει και αφήστε το παιδί σας να ‘‘οδηγήσει’’ το αυτοκινητάκι γύρω από το γράμμα με τη σωστή φορά.

Βιβλιογραφία αναφορές

Βιβλιογραφία α τεστ Θωμαΐδου, Λ. & Μαντούδης Στ.  2006. Τεστ ΑΛΦΑ ατεστ , 2006.

http://edu gate.minedu.gov.gr/amea/Vivlio_PI/downloads/Vivlio_Ekp/kefalaia/2Eisagwgh.pdf

http://www.pi-schools.gr/download/lessons/drast_math_etoimotitas/vivlio_ekp/vivlio.pdf

https://apothetirio.teiep.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/616/lgt_2012083.pdf?sequence=1

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25818956/

https://www.researchgate.net/publication/274260832_Development_of_a_screening_tool_for_children_prior_to_school_entrance

https://europepmc.org/article/med/25818956

https://www.semanticscholar.org/paper/Development-of-a-screening-tool-for-children-prior-Thomaidis-Mantoudis/5695224b81f1512ff0daef0118275849ea0a6a86


Επιμέλεια: https://atest.gr/askiseis-scholikis-etoimotitas-stin-grafi/


Περισσότερο υλικό για την Ειδική Αγωγή εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)