Ας υποθέσουμε ότι ξυπνάμε μια μέρα του 2035 και η ανθρωπότητα απειλείται με άμεσο αφανισμό. Ποια είναι η πρώτη κίνηση που θα μπορέσουμε να κάνουμε για να σωθούμε; Πόσο εφικτό θα είναι να επιβιβαστούμε όλοι σε διαστημόπλοια και να βάλουμε μπρος για μια νέα ζωή, με κανόνες που θυμίζουν Star Trek; Το πιο εύκολο τρικ επιβίωσης σε μια τέτοια περίπτωση, μοιάζει να είναι το σκάψιμο της γης, όσο πιο βαθιά γίνεται, ώστε να γλιτώσουμε από τον όλεθρο. Ναι, όμως πόσο πολύ βαθιά μπορεί -θεωρητικά να σκάψει ένας άνθρωπος με τα εργαλεία που παρέχει ο σύγχρονος πολιτισμός και τι θα αντικρύσει στη διαδρομή του; Με την βοήθεια του YouTube καναλιού Real Life Lore, θα επιχειρήσουμε να βρούμε απάντηση.
1.8 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Πρόκειται για το σημείο που γίνονται οι ταφές, σε κάθε νεκροταφείο του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Αν δεν φοβόμαστε τα ζόμπι, συνεχίζουμε το σκάψιμο
4 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Ετοιμαζόμαστε για υπόκλιση, καθώς μόλις έχουμε συναντήσει τους τάφους του Φαραώ Τουταγχαμόν. Μετά τις σχετικές αποδόσεις τιμών, προχωράμε παρακάτω.
20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Έχουμε ήδη βγει στις κατακόμβες του Παρισιού, ένα νεκροταφείο για εκατομμύρια άτομα που έζησαν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Πάμε πιο κάτω.
100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Εδώ θα χρειαστεί λίγη περισσότερη προσοχή, καθώς αυτό είναι το σημείο που οι περισσότερες κυβερνήσεις κρατών με πυρηνικά όπλα, θάβουν τα απόβλητα τους. Παρακαλώ mind the (nuclear) gap και προχωράμε.
105,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Ευκαιρία για λίγη ξεκούραση μέχρι τον επόμενο συρμό. Βρισκόμαστε στον σταθμό του μετρό του Κιέβου, στην Ουκρανία, ο πιο βαθιά σκαμμένος σταθμός συγκοινωνιών παγκοσμίως.
220 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Ας έχουμε μαζί μας έναν αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα, καθώς έχουμε φτάσει στον πάτο του ποταμού Κονγκό στην Αφρική, που είναι ο πιο βαθύς σε όλο τον κόσμο.
287 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Δίπλωμα αυτοκίνητου έχουμε; Ωραία, άρα μπορούμε να διασχίσουμε το τούνελ με τα πιο βαθιά θεμέλια στην ιστορία των οδικών έργων, στη Νορβηγία.
392 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Ένας ανεφοδιασμός για νερό δεν κάνει κακό, καθώς βρισκόμαστε στον πάτο του πηγαδιού Wodingdean στην Αγγλία, ένα έργο που έχει σκαφτεί με το χέρι (!) εν έτει 1890.
700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Ας δώσουμε την βέλτιστη προσοχή εδώ: Πρόκειται για το σημείο που είχαν πέσει και παγιδευτεί Χιλιανοί ανθρακωρύχοι το 2010, για 69 μέρες.
970 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Αυτή είναι η μεγαλύτερη τρύπα που έχει σκάψει ανθρώπινο χέρι με φως ήλιου επάνω της. Πρόκειται για το ανθρακωρυχείο Bingham στην Utah των ΗΠΑ. Αξίζει να τονίσουμε πως η τρύπα αυτή είναι τόσο μεγάλη, που θα μπορούσε κανείς να τοποθετήσει το ψηλότερο κτήριο του κόσμου (Burj Khalifa στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και να υπάρξει περιθώριο 100 μέτρων ως την επιφάνεια της γης.
1.410 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Εδώ έγινε συναυλία, από την μπάντα Agonizer της Φινλανδίας, χωρίς φως του ήλιου. Λεπτομέρειες!
3.132 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης
Eδώ θα συναντήσουμε την βάση πάνω στην οποία χτίστηκε το ναρκοπέδιο Moab Khotsong στη Νότια Αφρική. Tread lightly, όπως θα έλεγε και ο Walter White στο Breaking Bad.
Πόσο απέχουμε όμως μέχρι τον πυρήνα της γης;
Πάρα πολύ!
Στα 12.262 μέτρα σταμάτησε το ταξίδι του Kola Superdeep, ενός προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης με στόχο να σκάψει όλη την επιφάνεια της γης και να αγγίξει τον πυρήνα. Δεν τα κατάφερε. Το ρεκόρ αυτό ξεπέρασε πρόσφατα ο αγωγός πετρελαίου Chavyo, στα 12.376 μέτρα, με τις θερμοκρασίες σε αυτό το σημείο να θυμίζουν κόλαση: 180 βαθμοί Κελσίου. Κάπου εδώ αξίζει να τονίσουμε πως για να αγγίξουμε το τελευταίο κομμάτι φλοιού της γης, πρέπει να σκάψουμε συνολικά 70.000 μέτρα και περίπου άλλα 6.700 μέτρα για να φτάσουμε στο κέντρο της. Αν υπό θέσουμε ότι η απόσταση από την επιφάνεια της γης ως το κέντρο της είναι σαν ταξίδι από τη Αθήνα ως την Μόσχα, τότε ο άνθρωπος έχει σκάψει περίπου ως την Πελοπόννησο!