Υπάρχει λύση και μάλιστα άμεση.
Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Πως να κάνεις μια τεχνική γείωσης.
-Πόσο σημαντική είναι μια ρουτίνα ευεξίας.
Οι ανήσυχες σκέψεις, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, μπορεί να μας κατακλύσουν, καθιστώντας δύσκολη τη δράση, τη λήψη αποφάσεων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος μας ενοχλεί. Το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική σκέψη, γεγονός που μας κάνει πιο ανήσυχους, που οδηγεί σε περισσότερη σκέψη και ούτω καθεξής. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Πώς όμως μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο;
Ακολουθούν 6 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις και να προχωρήσεις:
Γνωστική Απόσταση
Αντιμετώπισε τις ανήσυχες σκέψεις σου ως εικασίες, όχι ως γεγονότα. Το μυαλό σου προσπαθεί να σε προστατεύσει προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά απλώς επειδή κάτι θα μπορούσε να συμβεί δεν σημαίνει ότι θα συμβεί. Αναρωτήσου: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί πραγματικά αυτό που σκέφτομαι; Υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να συμβεί αντ’ αυτού; Και ποια πιστεύεις ότι είναι πιο πιθανό να συμβούν, με βάση την προηγούμενη εμπειρία και άλλες πληροφορίες που έχεις σχετικά με την κατάσταση; Είναι αλήθεια πιθανά να συμβούν;
Εξάσκησε την παρατήρηση
Πρακτική για να παρατηρείς τις σκέψεις σου, αντί να αντιδράς αυτόματα σε αυτές. Κάθισε κάπου αναπαυτικά, κλείσε τα μάτια και χαλάρωσε το σώμα. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές. Παρατήρησε τις σκέψεις σου χωρίς να θυμώνεις ή να κρίνεις, απλά παρατήρησέ τις και δες τις ως σύννεφα που επιπλέουν. Δες τώρα τα σύννεφα, να απομακρύνονται μακριά από εσένα… πιο μακριά… μέχρι που γίνονται θολά και δυσδιάκριτα και εξαφανίζονται εντελώς.
Μείνε στο παρόν, τεχνική STOP
Αυτή είναι μια πολύ σύντομη και εύκολη τεχνική ενσυνειδητότητας (mindfulness) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
S = Stop Σταμάτησε αυτό που κάνεις τώρα, μπες σε μια άνετη χαλαρή θέση, είτε καθιστός ή ξαπλωμένος.
T = Take Πάρε μερικές βαθιές ανάσες. Μέσα από τη μύτη αρχικά, και στη συνέχεια έξω από το στόμα. Με κάθε εκπνοή επίτρεψε στο σώμα σου να χαλαρώσει λίγο περισσότερο. Όσο είσαι εδώ με την αναπνοή τώρα, άφησε το σώμα σου να αφεθεί στο φυσικό ρυθμό της αναπνοής.
O = Observe Άρχισε να παρατηρείς το σώμα σου, παρατηρώντας εάν υπάρχει οποιαδήποτε ένταση ή πίεση οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου. Αν παρατηρήσεις κάποια από αυτά απλά επίτρεψέ του να μαλακώσει. Παρατήρησε αν υπάρχει μια αίσθηση ηρεμίας ή ευκολίας, ή ίσως κάποια ανησυχία ή ακόμη και θλίψη. Ή μπορεί να νιώθεις ουδέτερος. Συνέχισε να παρατηρείς τον εαυτό σου σωματικά και συναισθηματικά σε αυτή τη στιγμή, απλά αφήνοντας τα πράγματα να είναι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι εντάξει-το “o” της παρατήρησης, είναι ακριβώς για να μας επιτρέψει να γνωρίζουμε την εμπειρία μας στη στιγμή, σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Απλά παρατήρησε χωρίς να κρίνεις.
P= Proceed Προχώρησε απλά ρωτώντας τον εαυτό σου: “Τι είναι πιο σημαντικό για μένα και να του δώσω προσοχή σε αυτή τη στιγμή;” ή “Τι χρειάζομαι τώρα;” Επίτρεψε οποιαδήποτε απάντηση είναι εκεί στο τώρα. Προχώρησε με αυτό την επόμενη στιγμή. Πάντα να θυμάσαι να αναγνωρίζεις στον εαυτό σου τα εύσημα για αυτή την πρακτική. Αυτή είναι μια μεγάλη πράξη αυτοφροντίδας!
Διεύρυνε την οπτική σου
Εστίαζε πολύ κοντά στις απειλητικές πτυχές μιας κατάστασης, αντί να βλέπεις ολόκληρη την εικόνα; Το άγχος κάνει το μυαλό μας να συστέλλεται και να επικεντρώνεται στην άμεση απειλή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο. Άλλαξε θέση κάνοντας κυριολεκτικά 5 βήματα πίσω και δες την κατάσταση με τον εαυτό σου έξω από το γεγονός. Δες τον εαυτό σου σαν να παίζει μπροστά σε ένα θεατρικό έργο, εσύ απλά είσαι ο θεατής/παρατηρητής. Παρατήρησέ τον…, τι κάνει, τι λέει, πως φέρεται μέσα στην κατάσταση. Είναι αυτή η κατάσταση τόσο σημαντική όσο το άγχος του τού λέει; Έχει επιλογές για να μην νιώθει έτσι; Ποιες είναι αυτές; Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κατάσταση;
Δοκίμασε μια τεχνική γείωσης κάθε φορά που νιώθεις πανικό
Χαλάρωσε το σώμα με όποιο τρόπο μπορείς, πάρε μερικές αργές βαθιές ανάσες και επικεντρώσου διαδοχικά σε:
- 5 αντικείμενα που μπορείς να δεις γύρω σου
- 4 αντικείμενα που μπορείς να αγγίξεις
- 3 διαφορετικούς ήχους που ακούς γύρω σου
- 2 διαφορετικές οσμές που μυρίζεις στον χώρο
- 1 τρόφιμο που μπορείς να γευτείς
Δημιούργησε καθημερινές ρουτίνες ηρεμίας και ευεξίας
Αφιέρωσε 20-30 λεπτά καθημερινά για να κάνεις μια δραστηριότητα που σε χαλαρώνει και σε ηρεμεί. Επιίλεξε με βάση τη δική σου ευχαρίστηση αν θα είναι πρωινή ή βραδινή ώρα ή ακόμα καλύτερα αν θα την καθιερώσεις πρωί και βράδυ. Μπορείς απλά να ακούσεις μια μουσική που σε χαλαρώνει και σου ξυπνά όμορφα συναισθήματα. Μπορείς να κάνεις λίγο Yoga ή stretching που αποδεδειγμένα βοηθούν στη χαλάρωση, την ηρεμία και την ευεξία ή να απολαύσεις ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο υπό το φως των κεριών. Κλείσε τα μάτια, ανάπνευσε ήρεμα και αργά και απόλαυσε!
Τα κλειδιά της επιτυχίας είναι η υπομονή, η επιμονή και η επανάληψη. Οι παραπάνω ασκήσεις, με την προϋπόθεση ότι γίνονται τακτικά, θα σε βοηθήσουν να επικεντρώνεσαι πιο εύκολα στο παρόν και να ηρεμείς τον νου σου.
Χρύσα Φραγκοπούλου, NLP coach – NLP Well-being Specialist
Περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα εδώ.