Στην ουσία, ορθογραφία = κανόνες, αλλά η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ ευκολότερη όταν υπάρχει τεχνική και πρόγραμμα. Παρακάτω, δίνονται μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι σε αυτό το κομμάτι της γλώσσας, δηλαδή στον γραπτό λόγο.
Ξεκινάμε:
1. Διαβάστε περισσότερο!
Δεν είναι δίχως νόημα η συμβουλή που δίνουν οι δάσκαλοι σε γονείς και μαθητές. Το διάβασμα όχι μόνο ξυπνάει τη φαντασία, αλλά βοηθάει και στη βελτίωση της έκφρασης και της ορθογραφίας. Είναι καλύτερο για όσους έχουν "φωτογραφική μνήμη" (για όσους, δηλαδή, είναι περισσότερο οπτικοί τύποι) αλλά βοηθάει γενικώς, καθώς το μυστικό κρύβεται στην επανάληψη. Βλέπετε πολλές φορές διάφορες λέξεις, ίδιες ή διαφορετικές και είναι πιθανότερο να εντυπωθούν στο μυαλό σας.
2. Γράψτε τις λέξεις που σας δυσκολεύουν!
Μπορείτε να σημειώσετε τις λέξεις που σας δυσκολεύουν σε ένα τετράδιο ή ακόμα και στα κλασικά post-it χαρτάκια, ώστε να τις βλέπετε και να τις θυμάστε καλύτερα. Άλλη μέθοδος είναι να γράψετε πολλές φορές τη λέξη που σας δυσκολεύει! Οι δάσκαλοί μας, όταν μας έβαζαν να γράψουμε στο σπίτι πολλές φορές τα λάθη μας, δεν το έκαναν από κακία ή για να μας τιμωρήσουν, αλλά επειδή η επανάληψη, όντως βελτιώνει. Δεν χρειάζεται να γράψετε μια λέξη 10 φορές απανωτά για να την εμπεδώσετε, είναι περισσότερο ωφέλιμο για εσάς να γράψετε μέσα στη μέρα μερικές προτάσεις χρησιμοποιώντας εσκεμμένα τη λέξη που σας μπερδεύει (π.χ σε κοινωνικά δίκτυα, e-mail, μηνύματα) ώστε να την "κατακτήσετε".
3. Χρησιμοποιήστε τον διορθωτή!
Και όσο θα γράφετε, που λέγαμε παραπάνω, προτείνω να ελέγχετε πάντα την ορθογραφία σας! Ολοκληρώσατε μια πρόταση, μια παράγραφο ή ένα κείμενο; Γυρίστε πίσω και διαβάστε ξανά. Η χαρακτηριστική κόκκινη κυματιστή γραμμή που εμφανίζεται κάτω από τις λέξεις που έχουν λάθος, δεν είναι διακοσμητική σε καμία περίπτωση. Πατήστε πάνω στην λέξη που είναι υπογραμμισμένη, δείτε ποιο είναι το σωστό και διορθώστε ή, ακόμα καλύτερα, σβήστε τη λέξη και γράψτε την ξανά, σωστά αυτήν τη φορά. Είναι σημαντικό να επιμείνετε σε αυτό, γιατί οι περισσότεροι συνήθως διορθώνουν μηχανικά και ασυνείδητα τα λάθη τους, χωρίς να στέκονται πραγματικά στη σωστή ορθογραφία. Δείτε, λοιπόν, τα λάθη σας!
4. Μην χρησιμοποιείτε greeklish!
Κουράζουν πολύ τον αναγνώστη και χειροτερεύουν την κατάσταση με την ορθογραφία. Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν greeklish ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι κάνουν αρκετά λάθη. Αλλά αυτό επιτείνει το πρόβλημα, γιατί έτσι αποφεύγετε το θέμα που έχετε, δεν το διορθώνετε. Επίσης, χρησιμοποιώντας greeklish, δεν θα καταλάβετε ποτέ τον πραγματικό βαθμό του προβλήματός σας. Χρησιμοποιήστε άφοβα το ελληνικό αλφάβητο σε συνδυασμό με τη βοήθεια του διαδικτύου ή κάποιου λεξικού. Πλέον, είναι τόσο εύκολο να επιβεβαιώσουμε την ορθογραφία μιας λέξης, με ένα μόνο κλικ! Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πολλά λεξικά αλλά και ειδικά θέματα σε χώρους συζητήσεων, πάνω στη γλώσσα και την ορθογραφία. Φτάνει μόνο μια αναζήτηση για να καταλάβετε, πόσοι ακόμα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς με εσάς.
5. Μάθετε τους βασικούς κανόνες!
Αρκετοί κάνουν βασικά ορθογραφικά λάθη. Σε αυτά, δεν βοηθά καμία από τις παραπάνω συμβουλές τόσο, όσο η γνώση των κανόνων. Για παράδειγμα, όλα τα ρήματα που ακολουθούν το εγώ τελειώνουν σε -ω (τρέχω, παίζω, ολοκληρώνω, τρώω, κλπ), τα ρήματα με κατάληξη σε -μαι/-ται γράφονται πάντα έτσι εκτός αν πίσω βρίσκονται/εννοούνται τα πρόσωπα "εμείς, εσείς" και οι παρελθοντικοί χρόνοι (π.χ έπεφτε), το άρθρο "το" πηγαίνει με ουσιαστικά σε "ι" (το τόπι, το σκαμνί, το χαρτί... οι εξαιρέσεις είναι συγκεκριμένες και ελάχιστες, είναι καλό όμως να τις μάθετε κι αυτές) και ούτω καθεξής. Είναι γεγονός ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, που υπάρχουν κανόνες, η χρήση σχεδιαγράμματος ή πίνακα, διευκολύνει περισσότερο, καθώς ο εγκέφαλος δέχεται και επεξεργάζεται καλύτερα τις απλές πληροφορίες, οπότε προσπαθήστε να βρείτε στο διαδίκτυο ή φτιάξτε τις δικές σας σημειώσεις.
6. Παρατηρήστε τις λέξεις που σας δυσκολεύουν!
Έχουν κάτι κοινό; Αν ναι, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα κανόνα και πρέπει να τον μάθετε. Αν όχι, τότε δείτε αν είναι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά ή λίγο πιο σπάνιες/ασυνήθιστες. Είναι λογικό να μη γνωρίζουμε καλά την ορθογραφία λέξεων που δεν βλέπουμε/ακούμε συχνά. Αν δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη αρκετές φορές, είναι σίγουρο πως θα την εμπεδώσετε. Επίσης, αυτό που μπορείτε να κάνετε και βοηθάει αρκετά, είναι να ψάξετε τι κρύβεται πίσω από την ορθογραφία των λέξεων. Για παράδειγμα, αρκετούς δυσκολεύει η λέξη "ορκωμοσία". Προσπαθήστε να βρείτε την εξήγηση και την ετυμολογία τους. Είναι χρονοβόρο, αλλά αξίζει τον κόπο και θα σας γοητεύσει...