Η πρακτική του υπουργείου Παιδείας, που ορίζει το κλείσιμο τμημάτων μόνο όταν υπάρχει ταυτόχρονη μόλυνση του 50+1% των μαθητών, έχει οδηγήσει πολλά σχολεία σε απόγνωση, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, καθώς δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν την κατάσταση όταν τα συνολικά κρούσματα σε ένα σχολείο είναι 10, 20, 30 ή και περισσότερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά, σχολεία με πλήθος κρουσμάτων δεν κλείνουν, ενώ οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid tests.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά:
Σε Γυμνάσιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αλματώδης αύξηση, συρροή κρουσμάτων. Στις 16/12/2021, τα κρούσματα ανέρχονταν, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΜΕ, σε 37 (36 μαθητές και μία εκπαιδευτικός)!
Ωστόσο, το σχολείο παραμένει ανοιχτό, σαν να μην τρέχει τίποτα, παρά τη μεγάλη ανησυχία γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών και παρά το αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου να υπάρξει κλείσιμο για λίγες ημέρες, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται στην πράξη πως:
– Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προστασίας, πρόληψης, περιορισμού της διασποράς από την πλευρά της Πολιτείας. Όλα φορτώνονται στην πλάτη γονιών-εκπαιδευτικών και στην περιβόητη «ατομική ευθύνη». Αυτονόητες ενέργειες, όπως π.χ. η αποστολή κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid test και ουσιαστική ιχνηλάτηση από εξειδικευμένο προσωπικό, δεν προβλέπονται. Με δικές τους ενέργειες, Διεύθυνση του σχολείου και ΕΛΜΕ, έκαναν τις τελευταίες ημέρες προσπάθειες να σταλεί κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Σχετικό αίτημα στον ΕΟΔΥ απέστειλε και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά, αλλά «στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»!
– Τα πρωτόκολλα πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμα, μη υλοποιήσιμα.
Κάθε μέρα που προκύπτει κρούσμα, ο υπεύθυνος Covid οφείλει να κάνει νέα ιχνηλάτηση, να δώσει νέες βεβαιώσεις για rapid test, ακόμα και σε παιδιά που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχαν λάβει.
Είναι φανερό ότι σε ένα τμήμα, με 5 π.χ. θετικά κρούσματα, που επιβεβαιώνονται σε διαφορετικές ημέρες, ακολουθεί (κάθε μέρα) ένας δαιδαλώδης κυκεώνας για το ποιος παίρνει βεβαίωση rapid test, για το ποιος κάνει self test, τηλεφωνημάτων, συμπλήρωσης φορμών κλπ.
– Οι γονείς επωμίζονται τελικά το κόστος των rapid test. Κι αυτό γιατί το τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΠΥ δεμ μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Τα παιδιά στήνονται στην ουρά, περιμένουν για ώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, είτε φεύγουν άπραγα, είτε πάνε σε ιδιώτη! Πραγματοποιεί rapid test από το πρωί μέχρι τις 10:40 γιατί μετά πραγματοποιεί μοριακά (PCR test).
– Για τα παιδιά που μπαίνουν σε καραντίνα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από την Πολιτεία, για το πώς τα παιδιά αυτά θα κρατήσουν την επαφή με το μάθημα. Οι γονείς απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσπαθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να ενημερώνουν τους γονείς των παιδιών αυτών για το πού προχώρησαν την ύλη, τι ασκήσεις έβαλαν κλπ.
Αντίστοιχη συρροή κρουσμάτων προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και σε άλλο Γυμνάσιο, αυτή τη φορά σε νησί του Πειραιά (10 κρούσματα σε σύνολο 85 μαθητών).
Περιττό να πούμε πως απορρίφθηκε ξανά το αίτημα των εκπαιδευτικών του σχολείου να κλείσει για λίγες ημέρες το σχολείο, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που έχουν σταλεί στα σχολεία.
Εδώ και τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα. Να αποσυρθούν τα επικίνδυνα πρωτόκολλα της κυβέρνησης για τα σχολεία, το απαράδεκτο μέτρο του 50+1!
Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, ιχνηλάτηση από εξειδικευμένο προσωπικό! Ολιγοήμερο κλείσιμο του σχολείου σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, για τον περιορισμό της διασποράς.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.