Αμείωτη η διασπορά του ιού στα σχολεία - Μητσοτάκης: Αλλαγή πρωτοκόλλου σημαίνει περισσότερα τμήματα κλειστά.
Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών έχουν φτάσει τα 10.000 την τελευταία εβδομάδα, η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη στο θέμα της αλλαγής του πρωτοκόλλου στα σχολεία για το 50% + 1 που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα προληπτικά, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.719, αποτελώντας το 24% (0% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 47).
Την ώρα βέβαια που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διατυμπανίζει ότι το συνεχές testing στα σχολεία μπορεί να συμβάλλει στην αναχαίτιση των κρουσμάτων στα σχολεία, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει πως σε πολλές περιοχές της χώρας οι στενές επαφές ενός κρούσματος δεν κάνουν δωρεάν τα εργαστηριακά rapid test.
Αντιθέτως, οι οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείνει το τμήμα παρά μόνο αν νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές. Με απλά λόγια, για να κλείσει ένα τμήμα 30 μαθητών σε ένα σχολείο θα πρέπει να νοσήσουν οι 16 μαθητές! Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών.
Πληρώνουν έως και 150 ευρώ
Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία των καθηγητών, ο ΕΟΔΥ προβλέπει ότι οι μαθητές/τριες που αποτελούν «στενές επαφές» επιβεβαιωμένου κρούσματος θα πρέπει, σε περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι/-ες, να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test) σε διάστημα επτά ημερών. Οι μαθητές/-τριες αυτοί μπορούν να υποβάλλονται σε rapid test δωρεάν προσερχόμενοι σε δημόσιες δομές υγείας. Ωστόσο, σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες δομές ή συνεργεία του ΕΟΔΥ που να διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους, οι οικογένειες των μαθητών/-τριών επιβαρύνονται με το κόστος της διενέργειάς τους σε ιδιωτικά εργαστήρια.
«Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από το Νυδρί της Λευκάδας, τη βόρεια και τη νότια Κέρκυρα, όπου οι γονείς των μαθητών με την έξαρση των κρουσμάτων, πληρώνουν 100 και 150 ευρώ τη βδομάδα για τα τεστ των παιδιών τους» τονίζει η ΟΛΜΕ.
Τσίπρας: Να αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία
Το θέμα για την αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία έφερε μιλώντας στην Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας από την κυβέρνηση να κλείνει το κάθε τμήμα στο πρώτο κρούσμα για τουλάχιστον τρεις ημέρες και τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο μόνο με μοριακό τεστ που θα παρέχεται δωρεάν.
Είναι οξύμωρο να κλείνει η Βουλή στην υποψία ενός κρούσματος, ενώ στα σχολεία να πρέπει να φτάσουν στο 50+1%, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως τα παιδιά μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους.
«Το 25% των κρουσμάτων είναι μαθητές. Τα σχολεία όμως δύο χρόνια έκλειναν όπως άνοιγαν. Στην πιο δύσκολη χρονιά αποφασίσατε συγχωνεύσεις τμημάτων και αύξηση του αριθμού ανά τάξη, έχετε εγκληματική ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: Αν αλλάξει το πρωτόκολλο, θα έχουμε περισσότερα τμήματα κλειστά
Την άποψη ότι τα σχολεία δεν κλείνουν με λιγότερα κρούσματα επειδή δεν το εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα σχολεία πρέπει να κλείνουν με λιγότερα κρούσματα; Θα ήταν μία επιστημονική άποψη. Δεν την ακολουθούμε διότι δεν ήταν αυτή η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Οι ειδικοί μάς εισηγήθηκαν αυτό το πρωτόκολλο στα σχολεία. Και θέλω να σας θυμίσω το γεγονός ότι κάνουμε δύο τεστ την εβδομάδα σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς σήμερα και ότι έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα τού τι συμβαίνει στα σχολεία».
Επιπλέον, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι αν αλλάξει το πρωτόκολλο «τα τμήματα θα κλείνουν πιο νωρίς» και ότι «θα χρειάζεται περισσότερη τηλεκπαίδευση» και ότι τα «λιγότερο προνομιούχα παιδιά που δυσκολεύονται με την τηλεκπαίδευση δεν θα έχουν πρόσβαση στο σχολείο» συνιστά ουσιαστικά παραδοχή αποτυχίας, σβήνοντας ο ίδιος μονοκοντυλιά όλα όσα επί δύο χρόνια τώρα προσπαθεί να μας πείσει η υπουργός Παιδείας για την επιτυχία της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.